Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπίρτζης: Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σημαίνει ή πολιτική λιποταξία ή εκπλήρωση των σκοπιμοτήτων της ΝΔ

Σπίρτζης: Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σημαίνει ή πολιτική λιποταξία ή εκπλήρωση των σκοπιμοτήτων της ΝΔ
«Η κυβερνητική συνοχή και η συνέπεια των δυνάμεων που τη στηρίζουν είναι δεδομένη», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Χ. Σπίρτζης
«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε τον Σεπτέμβρη του2015 την εντολή: Βγάλτε τη χώρα από τα μνημόνια, με τη συμφωνία και τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός», τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του  στην «Κυριακάτικη KONTRA NEWS».
«Αυτό κάνουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια.
Σε κάλπες πρέπει να πάμε όταν εκπληρώσουμε αυτή την εντολή», υπογραμμίζει και εκφράζει την άποψή του «ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σημαίνει ή πολιτική λιποταξία ή εκπλήρωση των σκοπιμοτήτων της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση συνεπάγεται την παράδοση του ελληνικού λαού σε υφεσιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσω αέναων αποτυχημένων μνημονίων».
Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης- θεσμών, σημειώνει πως
«το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ, για εμάς, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης με όποιους όρους, όπως επιχειρούσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Το ζητούμενο είναι οι τελικές αποφάσεις να προβλέπουν ευνοϊκά μέτρα για τους αδύνατους, κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των υποχρεώσεων και να αφήνουν περιθώρια παραγωγικών και αναπτυξιακών δράσεων.
Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός».
Κατά τον ίδιο, ορόσημο δεν μπορεί να θεωρείται μια ημερομηνία, αλλά η επίτευξη της αρχής του τέλους από τις δανειακές συμβάσεις.
Σε ερώτηση για το αν όποιος εκ των 153 δεν ψηφίσει τα μέτρα πρέπει να παραδίδει την έδρα, ο κ. Σπίρτζης απαντά πως «είναι στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής ηθικής» και εκτιμά ότι «η συζήτηση για τέτοια θέματα κινείται στον επικοινωνιακό κύκλο μιας αγωνιούσας, για τη συνοχή της, αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας της».
Υπογραμμίζει δε, πως «η κυβερνητική συνοχή και η συνέπεια των δυνάμεων που τη στηρίζουν είναι δεδομένη».
Σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας, όπως το 2015, ο κ. Σπίρτζης απαντά ότι «ίσως αυτό να παραμένει η κρυφή επιθυμία των νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρώπης και της χώρας μας.
Όμως οι συνθήκες, δύο χρόνια μετά, είναι ουσιωδώς διαφορετικές για όλη την Ευρώπη. Παραλάβαμε στις αρχές του 2015 μια χώρα βαλτωμένη χωρίς καμιά προοπτική, μια χώρα σε αδιέξοδο, σε κοινωνική κρίση, σε θεσμική κρίση δημοκρατίας, χωρίς δική της φωνή και καταφέραμε να αλλάξουμε το τοπίο.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλότητας, να χαθεί η καθημερινή ανασφάλεια του πολίτη από το αν θα απολυθεί, να ανακινήσουμε την οικονομία, να μειώσουμε την ανεργία, να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομών και να προχωρήσουμε σε μεγάλες και μικρές τομές και ρήξεις όσων στρεβλών είχαν οικοδομηθεί δεκαετίες.
 Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται και δεν αφήνει περιθώρια ασφυξίας».
Περαιτέρω, ο υπουργός σημείωσε ότι παραδίδονται σε κυκλοφορία όλοι οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας και τα έργα υποδομών, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, πλέον η  Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, η Πάτρα, τα Γιάννενα, η Πρέβαζα, η Άρτα, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα, η Σπάρτη βγαίνουν από την απομόνωση, ενώ μεταξύ άλλων τονίζει ότι «δεν είναι πυροτέχνημα η ολοκλήρωση των σηράγγων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η πρόοδος στην επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, η ολοκλήρωση και οι νέες δημοπρατήσεις των βασικών σιδηροδρομικών γραμμών, τα αντιπλημμυρικά έργα».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας δημοπρατείται μέσα στον Απρίλιο, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα- Πύργος ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες, για το νότιο τμήμα του Ε ολοκληρώνονται οι διαδικασίες έγκρισης από την EE και ξεκινά, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο ξεκινά μετά, από 15 χρόνια, ενώ διεξάγεται ο διαγωνισμός του εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, για την περιφερειακή οδό της Χαλκίδας, για το βόρειο τμήμα του Ε65, τα σιδηροδρομικά τμήματα της ΠΑΘΕ συμβασιοποιήθηκαν και ολοκληρώνονται επίσης, μέσα στο 2017 θα δημοπρατηθούν οι επεκτάσεις του προαστιακού στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος εμπιστεύεται τον Διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, επ’ αφορμή της πρωτοβουλίας του να στείλει το πόρισμα των ελεγκτών στον εισαγγελέα για την Τράπεζα Αττικής, ο κ. Σπίρτζης θεωρεί ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε το αυτονόητο ως όφειλε και προσθέτει ότι «αυτό που μένει είναι να μας εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια και μετά από τόσους ελέγχους δεν είχαν εντοπιστεί από την τράπεζα της Ελλάδος αυτά που εντοπίστηκαν σήμερα;
Πρέπει επίσης να μας εξηγήσει αν οι διαπιστώσεις της ΤτΕ αφορούν μόνο την Τράπεζα Αττικής και τι θα πράξει με τις υπόλοιπες τράπεζες.
 Αν θα συνεχίσουν τα δάνεια με εγγύηση τον αέρα όπως πρόσφατα δηλώθηκε από εκδότη επιχειρηματία στη Βουλή.
Και τέλος αν εμμένει στις απόψεις του για πώληση της Τράπεζας Αττικής σε ιδιώτες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου;
Με δύο λόγια αν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ελληνική τράπεζα ή αν είναι υπέρ της άποψης το τραπεζικό σύστημα της χώρας να είναι ελεγχόμενο πλήρως από ξένα συμφέροντα;
Τέλος να μας ενημερώσει αν θα θεσπίσει ενιαίους κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων και δραστηριοτήτων, έστω και σήμερα.
Αν για παράδειγμα θα υπάρχει έλεγχος ποιό είναι το διαφημιστικό πακέτο των τραπεζών, με ποιά κριτήρια διανέμεται και που».
« Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τις απόψεις του κ. Στουρνάρα και να διαφωνώ πολιτικά με αυτές, η απάντηση θα είναι ξεκάθαρη: δεν εμπιστεύομαι τον κ. Στουρνάρα, αν δεν ξεκαθαρίσει ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, και όχι ως πρώην Υπουργός Οικονομικών συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων και δυνάμεων, αν πρέπει να υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΚΟ τραπεζικό σύστημα ή όχι και αν θα υπάρχουν ενιαίοι διαφανείς κανόνες στη λειτουργία των τραπεζών στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης.
Τέλος, αναφέρει ότι η φύλαξη από την αστυνομία σε σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του αρμόδιου συγκοινωνιακού Φορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης