Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η διγλωσσία συνεχίζεται - Ο Τσίπρας «διώχνει» το ΔΝΤ, αλλά ζητά και τη βοήθεια του

tags :
Η διγλωσσία συνεχίζεται - Ο Τσίπρας «διώχνει» το ΔΝΤ, αλλά ζητά και τη βοήθεια του
Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Τσίπρας ζητά από τη Lagarde να σταθεί στην Ελλάδα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "συλλαμβάνεται" να έχει διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά αυτή τη φορά η "αποκάλυψη" ήρθε από την ίδια την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα... εντός της Ελλάδας, είναι λίγο έως πολύ γνωστή.
Επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου από τα ελληνικά δρώμενα.
Μάλιστα, αρκετές φορές στο παρελθόν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μόνη της, ενώ δεν έχει διστάσει να κατηγορήσει το Ταμείο ότι είναι αυτό που ευθύνεται για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μάλιστα, κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τους τόνους, προκαλώντας την έκπληξη αυτών που παρακολουθούν το ελληνικό ζήτημα, καθώς το Ταμείο είναι αυτό που ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που θέλει και η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημείωναν προ ημερών κυβερνητικές πηγές, ενώ πριν ένα χρόνο περίπου το ίδιο υποστήριζε και ο Αλέξης Τσίπρας στου Financial Times.



Την ίδια ώρα, όμως, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που διαψεύδουν τη ρητορική Τσίπρα.
Μία αυτές ήταν και η σημερινή δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, η οποία αποκάλυψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη στήριξη του Ταμείου.
Ειδικότερα, απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Lagarde είπε χαρακτηριστικά:
«Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας.
Ποια είναι η αλήθεια;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν η αξιολόγηση καθυστερήσει ή, ακόμη χειρότερα, αν το ΔΝΤ φύγει από το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η Ευρώπη θα διακόψει το πρόγραμμα.
Ο Schaeuble το έχει πει σαφώς πολλές φορές, ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να φτιαχτεί και να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

(Πρώτη ενημέρωση 12:48, 10 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης