Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελικά ανακάμπτει ή όχι η ελληνική οικονομία; - Πάντως όχι για τους Έλληνες και τους επενδυτές

tags :
Τελικά ανακάμπτει ή όχι η ελληνική οικονομία; - Πάντως όχι για τους Έλληνες και τους επενδυτές
Οι επενδύσεις δεν... "σπρώχνονται" για να προλάβουν τις ευκαιρίες
Η κυβέρνηση, αν και αργά, έχει καταλάβει ότι το να καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα θετικό κλίμα στην οικονομία είναι το "Α" για να λάβει δυναμική μια προσπάθεια ανάκαμψης.
Πανταχόθεν πλέον ακούγονται φωνές ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, ότι αφήνει πίσω της την ύφεση, ότι οι επενδύσεις "σπρώχνονται" για να προλάβουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Και όλοι αναρωτιούνται...
Είναι το τίναγμα της ψόφιας γάτας ή ένας άνθρακας (αποκαΐδια μιας 8ετούς ύφεσης) που μετατρέπεται σε χρυσό;
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομικών, που αναθεώρησαν έναν προηγούμενο στόχο για ανάπτυξη 1,8%.
Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018.
Το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 1,2% του ΑΕΠ, από το 2018 η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα το οποίο θα κυμανθεί στο 0,9% και το 2019 στο 0,8% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με την ανεργία, προβλέπεται ότι από το 21,8% του ενεργού πληθυσμού το 2017 θα μειωθεί στο 18,7% μέχρι το τέλος του 2019.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος είναι δυσμενέστερες για φέτος και του χρόνου σε σχέση με εκείνες της άνοιξης, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από το 2019.
Τι μας λένε όμως τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία;
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ σε πρόσφατο δελτίο του, η αύξηση των επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν μόνο 2,7%, όταν με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απαιτείται ετήσιος ρυθμός αύξησής τους κατά 5,9% προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.
Οι επενδύσεις που έγιναν συνδέονται κυρίως με τον τουρισμό και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά μόλις 1% το πρώτο εξάμηνο, έναντι 1,3% που προϋποθέτει η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και παράλληλα διαπιστώνεται αδυναμία του διαθεσίμου εισοδήματος να στηρίξει την αύξησή της.
Η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι αρνητική από το 2012.
Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα κέρδη των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης που έχει επιβληθεί στην οικονομία.
Επομένως ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η ασθενής ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ δύσκολη, απέναντι σε μεγάλους επενδυτές, τότε οι προοπτικές μόνο ρόδινες δεν είναι.
Άλλωστε, ήδη δύο επενδύσεις, του Ελληνικού και των Σκουριών, ύψους 11 δισ. ευρώ, έχουν «παγώσει» λόγω γραφειοκρατικών και νομικών αντιπαραθέσεων, αυξάνοντας τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα ώστε να ανακάμψει οικονομικά.
Συμπέρασμα...
Εάν η κυβέρνηση σε ενθαρρύνει νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δομές και αν δεν στηρίξει τη βιομηχανία προς νέες κατευθύνσεις, ώστε η ανάκαμψη να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, η χώρα θα συνεχίσει να μην ανακάμπτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης