Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δημοσιονομικά πρώτο θέμα στην συνάντηση Χουλιαράκη με τους δανειστές στις 23/10 - Δεν θα μετάσχει ο Τσακαλώτος

Τα δημοσιονομικά πρώτο θέμα στην συνάντηση Χουλιαράκη με τους δανειστές στις 23/10 - Δεν θα μετάσχει ο Τσακαλώτος
Χωρίς τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, θα γίνουν τη Δευτέρα 23/10 οι συναντήσεις του κουαρτέρου των δανειστών με την ελληνική πλευρά
(upd2) Πρεμιέρα με τα δημοσιονομικά (έσοδα, δαπάνες, πρωτογενές πλεόνασμα)  θα κάνει η 3η αξιολόγηση, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα συναντήσεων με το κουαρτέτο των δανειστών και έχει ήδη επισημάνει το bankingnews.
Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, χωρίς τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος το βράδυ στις 8 θα μιλήσει στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Ήπειρο.
Συγκεκριμένα το αυριανό 23/10 πρόγραμμα με τους δανειστές έχει ως εξής:
*15:00 Δημοσιονομικά- επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018 - Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης
*17:30  Δημοσιονομικά-διαχείριση -  Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Με τους δανειστές λίγο πριν έρθουν στην Αθήνα να έχουν στείλει προειδοποιητικό μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, ξεκινούν την Δευτέρα (23/10) στο Χίλτον οι διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι τέσσερις εκπρόσωποι των πιστωτών (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα ζητήσουν από την πρώτη κιόλας ημέρας της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη να χαμηλώσουν οι τόνοι για το μέρισμα, από τη στιγμή που:

1.Δεν έχει καθίσει ακόμη η «μπίλια» με το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2017, οπότε το θέμα είναι ανοικτό ακόμη και θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνο.
2.Δεν υπάρχει ακόμη το «πράσινο φως» από την πλευρά τους.

Στις Βρυξέλλες δεν έχουν ξεχάσει ότι πέρυσι η κυβέρνηση προέβη στην χορήγηση της «13ης  σύνταξης», χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τους θεσμούς όπως είναι υποχρεωμένη, τουλάχιστον κατά την άποψη των εταίρων-δανειστών.
Και, για να σφίξουν τα λουριά, δεν κρύβουν ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος δεν τους ενθουσιάζει.
Το πλεόνασμα που ενδεχομένως προκύψει προτιμούν να διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα, τα οποία αυξήθηκαν σε πάνω 6 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 4,758 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016.
Δηλαδή έχουν σημειώσει αύξηση 1,268 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο του 2017.
Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζεται από την πλευρά των Βρυξελλών ότι δεν έχουν ακόμη λάβει όλα τα στοιχεία με τις πληρωμές αυτών των χρεών, που είναι όρος για την αποδέσμευση του ποσού των 800 εκατ. ευρώ, πριν το τέλος του μηνός που λήγει η προθεσμία.
Ως προς την γ' αξιολόγηση, οι θεσμοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του 2017.
Οι συζητήσεις του γνωστού κουαρτέτου με την ελληνική πλευρά (αρμόδιοι υπουργοί) θα αρχίσουν την Δευτέρα και θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.
Μετά από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, προβλέπεται επιστροφή του κουαρτέτου περί τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.
Εξαρτάται, όμως, από την εξέλιξη των συζητήσεων.
Οι συζητήσεις αφορούν λίγο πολύ 95 προαπαιτούμενα.
Θα περάσουν από κόσκινο:  το θέμα για τον επανυπολογισμό  των συντάξεων ώστε να κοπεί η προσωπική διαφορά, το καυτό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η λειτουργία και στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η στελέχωση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που συνδέεται με το πρόβλημα των τίτλων ιδιοκτησίας και φυσικά η μεταρρύθμιση στα εργασιακά, με το ΔΝΤ να έχει τις περισσότερες απαιτήσεις, και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (βλέπε δικηγόροι).
Ως προς το Ελληνικό, οι Βρυξέλλες θεωρούν σημαντική την επένδυση και πιστεύουν ότι τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.
Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, εκτιμάται από τους θεσμούς ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2017 ( πλεόνασμα 1,75 % του ΑΕΠ) είναι εφικτός.
Για το 2018 και μετά , ο στόχος του 3,5 % θα εξαρτηθεί  κυρίως από την πορεία των φορολογικών εσόδων…

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης