Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Draghi στο ΔΝΤ: Ο SSM αποφασίζει για τις ελληνικές τράπεζες - Τα stress tests θα ανακοινωθούν Μάιο ή Ιούνιο 2018

Μήνυμα Draghi στο ΔΝΤ: Ο SSM αποφασίζει για τις ελληνικές τράπεζες - Τα stress tests θα ανακοινωθούν Μάιο ή Ιούνιο 2018
«Το ΔΝΤ έχει ενημερωθεί για τη διεξαγωγή stress tests το 2018», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η «τεχνική» κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Το απέδειξε, για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κύρτσου, αναφορικά με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης, ο κ. Draghi ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, δηλώνοντας:
«Ο SSM είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες και λαμβάνει τις αποφάσεις του με πλήρη ανεξαρτησία.
Ο SSM έχει ενημερώσει το ΔΝΤ ότι εντός του επόμενου έτους θα γίνουν stress tests αλλά και ότι μπορεί να υπάρξει μία επιτάχυνση των διαδικασιών».
Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ φρόντισε να επαναλάβει αυτό που έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση κορυφαία στελέχη της και μάλιστα σε μία περίοδο όπου κλιμάκια του SSM βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους εξετάζοντας τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και κυρίως τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Αναφορικά με το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), για το οποίο, επίσης, δέχθηκε ερώτηση από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Draghi δεν άλλαξε, ούτε σε αυτήν την περίπτωση, στάση.
Όπως τόνισε η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει στα χέρια της τα συγκεκριμένα στοιχεία για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το εύρος και το χρονικό διάστημα εφαρμογής τους και κατόπιν να εξετάσει η ίδια τη βιωσιμότητά του.
«Εφόσον έχουμε στην κατοχή μας αυτά τα στοιχεία και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, τότε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε ο Draghi.

Draghi στο Ευρωκοινοβούλιο: Η πολιτική της ΕΚΤ στήριξε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί ιδιαίτερα θετική πορεία, έχοντας συμπληρώσει 17 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως τόνισε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Mario Draghi.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέθεσε μία σειρά μακροοικονομικών δεδομένων –ανάπτυξη ΑΕΠ, ανεργία, απασχόληση- τα οποία αποδεικνύουν την καλή εικόνα για την Ευρωζώνη.
Μελανό σημείο παραμένει, όμως, η πορεία του πληθωρισμού, καθώς «η σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να «μεταφραστεί και σε ενίσχυση της δυναμικής του πληθωρισμού».
Σύμφωνα με τον Draghi ο πληθωρισμός σταδιακά θα επιστρέψει στα επίπεδα τα οποία έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, αλλά για να συμβεί αυτό υπάρχει ακόμη ανάγκη «εφαρμογής ενός επιπέδου νομισματικής προσαρμογής».
Επανέλαβε ότι η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας, με την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον πληθωρισμό.
Ειδική μνεία υπήρξε από τον Draghi στις αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Όπως υποστήριξε μέσω αυτής της πολιτικής έχει βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί τόσο η οικονομία όσο και οι συνθήκες στις αγορές.
Ανακοίνωσε ότι οι συνολικές αγορές εταιρικών ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων και των καλυμένων ομολογιών) που έχει πραγματοποιήσει η ΕΚΤ φθάνουν στα 110 δισ. ευρώ, προερχόμενα από 200 εκδότες από 20 χώρες και καλύπτουν όλους τους κλάδους
«Χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης έχουν βιώσει σημαντική βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησής τους, κάθε φορά που εκδίδουν ομόλογα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και προσέθεσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ευνοήσει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.
Παράλληλα ο Draghi δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι αρκετή ώστε να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή ορθών πολιτικών και από τις κυβερνήσεις.
«Υπάρχει ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών από τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε να «ξεκλειδώσουν» τις παραγωγικές δυνατότητες των οικονομιών τους», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης