Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
S&P 500
2.502,22
0,06%
FTSE 100
7.310,64
0,64%
DAX
12.592,35
-0,06%
Nikkei 225
20.436,04
0,69%
ATHEN
773,94
1,04%
  • 01:03 - Πρόβλεψη αποτελέσματος στην Γερμανία - CDU 32,9%, SPD 20,8%, AfD εθνικισμός 13%, FDP 10,4%, Πράσινοι 9%, Linke 9%
  • 01:03 - Εντυπωσιακή η άνοδος του εθνικιστικού AfD στην πρώην Ανατολική Γερμανία σε πολλές περιοχές είναι δεύτερο κόμμα
  • 01:02 - Σύγκριση εκλογών 2017 με 2013 στην Γερμανία - CDU -8,6%, SPD -4,9%, AfD +8,3%, FDP +5,6%, Πράσινοι +0,6% και Linke +0,4%
  • 00:16 - Επιμένει το FDP: Αδιανόητος ο ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης - Αποτελεί «κόκκινη γραμμή»
  • 00:05 - Γαλλία: Σοβαρή ήττα υπέστη ο Macron στις εκλογές για τη Γερουσία - Ενισχυμένη η Δεξιά
 

Νέα αγορά 3,5 δις. ευρώ για ιδιώτες επενδυτές η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

Νέα αγορά 3,5 δις. ευρώ για ιδιώτες επενδυτές η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Μελέτες της ΡΑΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει σταδιακά να συνδεθούν στο ηπειρωτικό σύστημα και άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη, η Μήλος και η Αμοργός, καθώς και τα περισσότερα από τα νησιά της Δωδεκανήσου
Η προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων όλων των μεγάλων και μεσαίων σε μέγεθος ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί κεντρική πολιτική της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία εκπονεί σχετικές μελέτες με στόχο τα έργα των διασυνδέσεων να οριστικοποιηθούν εντός του 2017 ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου του 2018.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής εμφανίζεται αποφασισμένος η Αρχή να κάνει χρήση των εξουσιών που της παρέχει ο νόμος και να επιβάλει την πραγματοποίηση των επενδύσεων ή ακόμη και να καλέσει ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν την κατασκευή των έργων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν για την διασύνδεση των νησιών υπολογίζονται σε 3 - 3,5 δις. ευρώ.
Ποσό που είναι ευθέως ανάλογο με την επιβάρυνση των καταναλωτών από ΥΚΩ ορισμένων μόνο ετών.
Το ετήσιο κόστος των ΥΚΩ που φθάνει στους τελικούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος είναι περίπου 500 - 800 εκατ. ευρώ, (ανάλογα με το κόστος του πετρελαίου), εκ των οποίων περίπου το 70% αντιστοιχεί στο κόστος καυσίμου.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι την τελευταία πενταετία οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών από ΥΚΩ ανέρχονται σε περίπου 3,5 δις. ευρώ.

Εντός δεκαετίας η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της νησιωτικής Ελλάδας 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΡΑΕ εκτιμά ότι εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ηπειρωτικό Σύστημα τουλάχιστον το 80% της διακινούμενης ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών που σήμερα παράγεται κυρίως από τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.
Βάσει των μελετών που έχουν εκπονηθεί από τη ΡΑΕ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μη διασυνδεδεμένων νησιών και κυρίως των νησιών μεγάλου ή και μέσου μεγέθους, καθώς και των γύρω από αυτά μικρότερων, θα πρέπει να διασυνδεθούν.
Τα υπόλοιπα θα εξακολουθήσουν να ηλεκτροδοτούνται αυτόνομα, βασιζόμενα και σε υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης, αλλά εξετάζεται και η εισαγωγή φυσικού αερίου.
Οι σχετικές μελέτες της ΡΑΕ για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δείχνουν ότι πρέπει να διασυνδεθούν και άλλα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως η Σαντορίνη, η Μήλος, ακόμα και η Αμοργός, όπως επίσης και τα περισσότερα και μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου.
Επί του παρόντος η ΡΑΕ αναμένει τις εισηγήσεις των διαχειριστών του δικτύου και οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του έτους, ώστε εντός του 2018 να περιληφθούν στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος οι διασυνδέσεις των νησιών που θα κριθούν αναγκαίες και με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS