Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλαφόν έως 55% σε πάσης φύσεως επιβαρύνσεις – Επίθεση στα επιδόματα – Στα 22,6 δισ. οι άμεσοι φόροι το 2018

Πλαφόν έως 55% σε πάσης φύσεως επιβαρύνσεις – Επίθεση στα επιδόματα – Στα 22,6 δισ. οι άμεσοι φόροι το 2018
Όλες αυτές τις αλλαγές και πολλές άλλες θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Βουλή
«Ταβάνι» στο άθροισμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ετοιμάζει να βάλει η κυβέρνηση ώστε να μένει κάτι στις τσέπες αυτοπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Από την άλλη ετοιμάζει επίθεση στα κοινωνικά επιδόματα με τον προϋπολογισμό του 2018 αλλά και νέα «χαράτσια» (κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις, επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια).     
Με καθυστέρηση πολλών μηνών η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι μια πολύ μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων - ασφαλισμένων «έχανε» ακόμη και το 60% του εισοδήματος με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να προσφύγουν στη «μαύρη» παροχή υπηρεσιών ώστε να επιβιώσουν.
Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλονται επί των καθαρών εσόδων χιλιάδες είναι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι προσάρμοζαν σε χαμηλότερη βάση την φορολογητέα ύλη ώστε να πληρώνουν λιγότερα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να μπει ένα όριο ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος.
Το όριο το οποίο πιθανότατα θα ορίσουν τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, είναι μεταξύ 50% και 55%.
Η πρόταση για την θεσμοθέτηση πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογητέα ύλη είχε μπει και παλιότερα στο τραπέζι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιούργησε η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Το πρόβλημα με τα μειωμένα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών ανέδειξε χθες ανώτερη κυβερνητική πηγή η οποία ανοίγοντας παράθυρο για αλλαγές που θα τεθούν από το 2018 σε ισχύ έτσι ώστε να απαλειφθούν τα «κίνητρα» για να δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα.
Αναδιάρθρωση θα υπάρξει και στην επιδοματική πολιτική από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση των επιδομάτων που δίνονται για τέκνα.
Όλες αυτές τις αλλαγές και πολλές άλλες θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Βουλή και ενσωματώνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τη νέα χρονιά.
Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φθάσουν στα 22,6 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ ενώ ανοδικά θα κινηθούν τον επόμενο χρόνο το 2018 δηλαδή και οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους που θα φθάσουν στα 27,7 διs. ευρώ, αυξημένες κατά 3,2% σε σχέση με το 2017.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζεται να φθάσουν το 2018 στα 57,081 δισ. ευρώ από 55,281 δισ. ευρώ φέτος και οι δαπάνες να συγκρατηθούν στα φετινά επίπεδα δηλαδή στα 56,4 διs. ευρώ.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν στα 6,75 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,55 δισ. ευρώ θα είναι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, τα 1,8 δισ. μέτρα του νέου προϋπολογισμού θα έρθουν από τις εξής  παρεμβάσεις:     
1. Μισθολογικές - συνταξιοδοτικές : 680 εκατ. ευρώ
2. Επιδόματα (οικογενειακά, θέρμανσης, πολυτεκνικά) – εισφορές ασφάλισης: 352 εκατ. ευρώ
3. Στην Φορολογία (κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις, επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από 1-1-2018, φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου): 454 εκατ. ευρώ.
4. Στην Υγεία : 208 εκατ. ευρώ
5. Στην Άμυνα: 50 εκατ. ευρώ
6. Λοιπές: 56 εκατ. ευρώ      

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης