Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε ρόλο «πυροσβέστη» στην κόντρα κυβέρνησης και Eldorado o Σ. Πιτσιόρλας

tags :
Σε ρόλο «πυροσβέστη» στην κόντρα κυβέρνησης και Eldorado o Σ. Πιτσιόρλας
Η  προσφυγή  στη  Διαιτησία  ήταν  γνωστή στην Eldorado Gold, oι  πιέσεις  για να  πάρει τις άδειες, tο ιστορικό της  επένδυσης  από το 1995
Ρόλο «πυροσβέστη» στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Eldorado Gold φαίνεται πως έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα στενά προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στον υφυπουργό στο bankingnews, η κυβέρνηση επιθυμεί τη λύση, όμως μια λύση που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.
Προσθέτουν ότι η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για την επίλυση των προβλημάτων προχωράει με σταθερά βήματα και σύντομα θα φέρει αποτελέσματα, επισημαίνουν.  
Ως προς τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Στέργιος  Πιτσιόρλας μιλώντας στον Alpha 9,89 είπε ότι «για μια ακόμα φορά η ΝΔ κάνει λάθος πρόβλεψη και κακώς ποντάρει τα λεφτά της σε αυτή.
Θα αποδειχθεί κι αυτή λανθασμένη, όπως η πρόβλεψη ότι δεν θα έκλεινε η τρίτη αξιολόγηση κι ότι θα γίνονταν πρόωρες εκλογές».
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τείνει χείρα βοηθείας και προς τις δύο πλευρές έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων σε ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών που θα ακολουθούσαν την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες  επενδύσεις.
Όμως για τις οποιεσδήποτε τεχνικού χαρακτήρα διαφορές είναι δυνατόν να εξευρεθούν λύσεις,μέσα από καλόπιστο διάλογο αρκεί να υπάρχει βούληση,σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καθεστώς ασφάλειας δικαίου.
Και καταλήγει τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση της ELDORADO GOLD στην Ελλάδα.
Εξ άλλου μέσα από τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς μπορεί να ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας και να επεμβαίνει διορθωτικά εφόσον απαιτηθεί.
Η προσφυγή στη Διαιτησία  ήταν γνωστή  στην  Eldorado  Gold από τον Ιούλιο του 2016.
H διοίκηση της εταιρείας γνώριζε  από τον περασμένο Ιούλιο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρούσε στη Διαιτησία  για το θέμα αδειοδότησης  εκμετάλλευσης των Σκουριών.
Η εταιρεία αναμένεται  να λάβει και επίσημα το επίδικο της διαιτησίας στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Διαιτησία προβλέπεται  ως μέσο  επίλυσης  διαφορών  ανάμεσα  στην εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.
Πρόκειται για υποχρεώσεις της εταιρείας  που έχει αναλάβει έναντι του Δημοσίου όπως και το Δημόσιο  έναντι της εταιρείας.
Η Διαιτησία υποχρεώνει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι  οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών και να επιλέξουν  το επιδιαιτητή  , ο οποίος στη συνέχεια θα βγάλει την απόφαση αλλά θα  απαιτηθεί  αρκετός χρόνος.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αναλάβει να τρέξει την όλη διαδικασία.
Πάντως η στάση της Eldorado Gold να  ανακοινώσει  ότι εγκαταλείπει την εκμετάλλευση και αποχωρεί  από την Ελλάδα είχε ως στόχο να πιέσει  το υπουργείο  να εκδοθούν οι άδειες της Ολυμπιάδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις  στελεχών  η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να  βάλει νερό  στο κρασί  και να συνεχίσει τη λειτουργία  της εξόρυξη  μεταλλευμάτων  με λιγότερο  προσωπικό καθώς άρχισε η ροή των αδειοδοτήσεων στην Ολυμπιάδα.
Η βασική αιτία έντασης μεταξύ της Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου ήταν ότι η εταιρεία με βάση τη συμφωνία πρέπει να προχωρήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας  μεταλλουργίας.  
Η μονάδα αυτή δεν έχει γίνει από την εταιρεία καθώς επιθυμούσε το μετάλλευμα να μεταφέρετε σε άλλη χώρα για την αξιοποίηση του.

Η μέθοδος εξόρυξης flash smelting

Πρόκειται για μια ευρέως διαδομένη μεταλλουργική διαδικασία, ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο μέχρι στιγμής με τις περιεκτικότητες σε αρσενικό του μεταλλεύματος του μείγματος Ολυμπιάδας και  Σκουριών. Συγκεκριμένα ενώ το σύνηθες όριο είναι 0,5% η τροφοδοσία από το συγκεκριμένο μετάλλευμα είναι 8%.
Συνεπώς η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου παραμένει υπό αίρεση.
Η μη εφαρμοσιμότητα της μεθόδου θέτει υπό αμφισβήτηση την καθετοποίηση της παραγωγής, άρα την ουσία της σύμβασης. Η μεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης προσδιορίζεται στην ΚΥΑ ΕΠΟ ως “απαραίτητη προϋπόθεση” για την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ δεν προβλέπεται εναλλακτική μέθοδος.
Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ ΕΠΟ, η Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με την κείμενη μεταλλευτική και περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά και τα οριζόμενα από τη σύμβαση, υποβάλλει στο ΥΠΕΝ τεχνικές μελέτες προς έγκριση.

Το Ιστορικό της επένδυσης η οποία ξεκίνησε το 1995, πέρασε στα χέρια του Άκτωρα για να  φθάσει στην Eldorado Gold   

Τα μεταλλεία Ολυμπιάδας (πλούσια σε ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλκό, χρυσό και άργυρο) εκμεταλλεύονταν από τον Μποδοσάκη, ο οποίος με την τότε τεχνογνωσία εκμεταλλεύονταν το «φιλέτο», χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντικό πλαίσιο, αφήνοντας μεγάλες περιβαλλοντικές πληγές.
Το Δεκέμβριο του 1995 τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και το σύνολο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων περιέρχονται στην TVΧ Hellas, θυγατρική της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας TVX Gold.
Πρωταρχικός σκοπός της εταιρείας ήταν η δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ενώ παράλληλα είχε άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος μεικτών θειούχων στις «Μαύρες Πέτρες».
Επιδίωξε την εκμετάλλευση 320χιλ. στρεμμάτων, κυρίως χρυσού και αργύρου.
Η βασική μεταλλουργική μέθοδος που προτάθηκε από την TVX ήταν η υδρομεταλλουργία με την μέθοδο του κυανίου (Κυανιούχο Νάτριο).
Προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ, οδήγησε στην απόρριψη της εκμετάλλευσης με την μέθοδο της κυάνωσης (Μάρτιος 2002).
Η TVX ακυρώνει τότε την επένδυση και πουλάει τα δικαιώματά της στον ΑΚΤΩΡΑ που συστήνει την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Στις 12.12.2003 κυρώνεται με νόμο ταυτόχρονα:  η μεταβίβαση του συνόλου του ενεργητικού της ΤVX στο Δημόσιο και η μεταβίβαση τους από το Δημόσιο στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Το τίμημα ανήλθε σε 11 εκατ.  ευρώ.
Το 2006, η καναδική European Goldfields αγόρασε το 95% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ενώ το 2011 η European Goldfields εξαγοράζεται από την επίσης καναδική Eldorado Gold.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ καταθέτει ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο το 2006 ύψους 2 δισ. ευρώ που προβλέπει ενιαίο επενδυτικό σχέδιο για την παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των Μαύρων Πετρών, της Ολυμπιάδας και των Σκουριών) και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και αργύρου που βασίζεται σε νέα μεταλλουργική μέθοδο, όχι με κυάνιο, αλλά εφαρμόζοντας την πυρομεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting).

Τι προβλέπει η συμφωνία

1. Ένα νέο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό κέντρο στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Θα περιλαμβάνει νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού για την παραγωγή των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, καθώς και συγκρότημα μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού και παραγωγής θειϊκού οξέος που θα συν-επεξεργάζεται τα συμπυκνώματα Ολυμπιάδας και Σκουριών για την παραγωγή καθαρών μετάλλων χαλκού, χρυσού και αργύρου.
2. Το μεταλλείο χρυσού και βασικών μετάλλων Ολυμπιάδας που πρόκειται να αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις:
- Την επανεπεξεργασία των παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας για την παραγωγή χρυσοφόρου συμπυκνώματος και την αποκατάσταση της περιοχής (Φάση Ι του υποέργου Ολυμπιάδας, διάρκειας 3 ετών)
- Τη Φάση ΙΙ, διάρκειας επίσης 3 ετών, συντηρητικής εξόρυξης 300.000-400.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο.
Η επεξεργασία θα γίνεται στο αναβαθμισμένο για αυτό το σκοπό υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και θα παράγονται τρία συμπυκνώματα, γαληνίτη, σφαλερίτη και χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, που θα εξάγονται μέσω του νέου λιμένα Στρατωνίου.
- Τη Φάση ΙΙΙ πλήρους λειτουργίας, με εξόρυξη 800.000-900.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο, εμπλουτισμός και μεταλλουργία στο νέο εργοστασιακό συγκρότημα Μαντέμ Λάκκου.
Διάλυση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και αποκατάσταση της περιοχής.
3. Το μεταλλείο χαλκού-χρυσού και εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών.
Το συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού θα μεταφέρεται (μέσω νέου οδικού δικτύου) στο Μαντέμ Λάκκο, όπου μέρος του θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας μαζί με το συμπύκνωμα της Ολυμπιάδας, ενώ το υπόλοιπο θα εξάγεται από το νέο λιμένα Στρατωνίου.
4. Το μεταλλείο βασικών μετάλλων Μαύρων Πετρών (Στρατωνίου), συνέχιση λειτουργίας και επέκταση του.
Μεταφορά της δραστηριότητας εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, διάλυση των εγκαταστάσεων Στρατωνίου και απόδοση της περιοχής σε νέα χρήση.
Οπότε το Επενδυτικό Σχέδιο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με μία μοναδική διοικητική πράξη και περιλαμβάνει συν-επεξεργασία συμπυκνωμάτων από διαφορετικά μεταλλεία.
Ως εκ τούτου είναι ενιαίο και αδιαίρετο με κεντρικό κορμό τη μεταλλουργία, η οποία τέθηκε ρητά από τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας ως βασική υποχρέωση της Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να ικανοποιηθεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι  εγκρίσεις  των μελετών:  

Το 2012 εγκρίνονται οι Τεχνικές Μελέτες των δύο υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας (οι «μαμάδες μελέτες») και έκτοτε ακολουθεί η υποβολή συμπληρωματικών τευχών («προσαρτημάτων») στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.
Το Δεκέμβριο 2014 υποβάλλεται το Προσάρτημα της τεχνικής μελέτης της «Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου» όπου περιγράφεται η εν λόγω  μεταλλουργική μέθοδος.
Το ΥΠΕΝ καλεί την ΕΧ να πραγματοποιήσει «επί τόπου ημιβιομηχανικές δοκιμές» (και όχι στη Φινλανδία), ώστε να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της στο συγκεκριμένο κοίτασμα.
Η εταιρεία αρνείται και τον Αύγουστο 2015 το ΥΠΕΝ (υπουργός Σκουρλέτης) ανακαλεί όλες τις τεχνικές μελέτες που έχουν χορηγηθεί.
Ακολουθεί σχετική προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΧ, η οποία δικαιώνεται (απόφαση 3191/2015, Τμήμα Ε’).
Το έτος 2016 η εταιρεία λαμβάνει επιμέρους εγκρίσεις, άδειες εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας για λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, βάσει της κείμενης μεταλλευτικής νομοθεσίας.
Τον Ιούλιο 2016 το ΥΠΕΝ (υπουργός Σκουρλέτης) επιστρέφει την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας προκειμένου αυτή να συμπληρωθεί και διορθωθεί από την ΕΧ, κρίνοντας τη ως ανεπαρκή και ανακριβή, ζητώντας να συμμορφωθεί στην ως άνω 3191 απόφαση ΣτΕ και να υποβάλλει  συγκεκριμένες μελέτες εφαρμογής του τελικού σταδίου και παραγωγικού στόχου της παραγωγής καθαρού χρυσού και αργύρου.

Πόσες εγκρίσεις  τεχνικών  μελετών  έχει  δώσει  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Από το Ιανουάριο του 2015 το ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει 17 εγκρίσεις επιμέρους τεχνικών μελετών, άδειες εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας.
Έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στην τοπική κοινωνία.
Σε αδρές γραμμές, υπέρ της επένδυσης συντάσσονται τα χωριά που παραδοσιακά ασχολούνταν με τη μεταλλευτική δραστηριότητα (Στρατώνι, Μαδεμοχώρια) αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων που βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με την ΕΧ.
Κατά της επένδυσης τάσσονται τα παραλιακά χωριά (Ιερισσός) και πληθυσμοί που απασχολούνται με την τουριστική δραστηριότητα. Ωστόσο το πλαίσιο συμμαχιών και αντιθέσεων είναι αρκετά πιο πολύπλοκο.
Το ΥΠΕΝ και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Περιβάλλοντος επέβαλλε το 2015 πρόστιμο 1.700.000 για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews,.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης