Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται κυβέρνηση και ΔΝΤ - Τα 5 βασικά σημεία διαφωνιών και η σκληρή συνταγή 8 νέων μέτρων

tags :
Στα «χαρακώματα» βρίσκονται κυβέρνηση και ΔΝΤ - Τα 5 βασικά σημεία διαφωνιών και η σκληρή συνταγή 8 νέων μέτρων
Νέα κόντρα της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ
«Casus belli - αφορμή πολέμου» αποτελεί για την κυβέρνηση η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το οικονομικό επιτελείο να στήνει από τώρα σκηνικό σύγκρουσης εν όψει της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2017.
Τα μέτωπα πάνω στα οποία θα δοθεί αυτή η μάχη περιγράφονται στην έκθεση του Ταμείου η οποία χάλασε την φιέστα εξόδου στις διεθνείς αγορές της κυβέρνησης την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017.

Σε επιτελική σύσκεψη που έλαβε χώρα στις  21 Ιουλίου χώρα στο υπουργείο Οικονομικών χαράχθηκε η γραμμή επίθεσης απέναντι στο Ταμείο το οποίο σε 40 ημέρες από σήμερα που οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα για να προετοιμάσουν την τρίτη επισκόπηση.

Το στίγμα δίνει η έκθεση του ΔΝΤ και σύμφωνα με αυτή μέσα στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν βρίσκονται:  

1.       Νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018:
Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34  δισ. ευρώ).
Αναφέρει μάλιστα ότι θα υπάρξει μεγάλη υστέρηση εισπράξεων φόρων 0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ.

2.       Ο δημόσιος τομέας: 
Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις για τους συμβασιούχους, στην σελίδα 26 της έκθεσης (στην σημείωση 43) το Ταμείο διαπιστώνει «δραματική αύξηση» στις προσλήψεις συμβασιούχων η οποία αντιστρέφει την μείωση που συντελέστηκε από το 2010.
Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την τακτική της.

3.       Η συνταξιοδοτική δαπάνη: 
Για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% (όταν η κυβέρνηση μιλά για 9%) την τριετία 2019-2021, γεγονός που θα φέρει, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, εξοικονόμηση ίση με το 1% του ΑΕΠ.

4.       Τα εργασιακά:
Καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της που προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος.
Παρότι εκφράζει την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (πλέον όλα έχουν εναποτεθεί στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη), εντούτοις διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται ευρεία πολιτική βούληση.

5.       Σε αφορολόγητο: 
Το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η περικοπή στο αφορολόγητο να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 και όχι από το 2020 όπως έχει θεσμοθετηθεί.

Η σκληρή συνταγή των 8 νέων μέτρων

Στην ίδια σκληρή «συνταγή» των μέτρων με αυτή της προηγούμενης κινείται και η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσεις τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% την τριετία 2019-2021 όταν η κυβέρνηση μιλά για 9%...
Το Ταμείο ζητεί επίσης να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ στο πεδίο των φορολογικών μέτρων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση στο αφορολόγητο ποσό που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Μετά το 2022 θεωρεί πως ο στόχος του πλεονάσματος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Τα περισσότερα από αυτά τα προαπαιτούμενα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και με «αλλαγή φρουράς» στα πρόσωπα των ελεγκτών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο της έκθεσης, το Ταμείο:

1. Για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% (όταν η κυβέρνηση μιλά για 9%) την τριετία 2019-2021, γεγονός που θα φέρει, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, εξοικονόμηση ίση με το 1% του ΑΕΠ.

2. Καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της που προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Παρότι εκφράζει την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (πλέον όλα έχουν εναποτεθεί στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη), εντούτοις διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται ευρεία πολιτική βούληση.

3. Εκφράζει την ανησυχία του για τον θεσμό της επεκτασιμότητας, αφού θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης θα οδηγήσει σε νέα μείωση θέσεων εργασίας.

4. Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

5. Αναμένει την αυστηροποίηση του πλαισίου προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων (θα πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση με πλειοψηφία όλων των μελών ενός σωματείου και όχι μόνο των παρισταμένων).

6. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η περικοπή στο αφορολόγητο να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 και όχι από το 2020.
Άλλωστε όπως αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης οι νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκαν και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, θα συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Οι καθαρές εισπράξεις θα ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ ή στα 3,6 δισ. ευρώ.

7. Έως τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχουν ευθυγραμμιστεί οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες Ωστόσο, για να μην μειωθούν τα φορολογικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ κάτω από το τον στόχο του 2,65 δισ. ευρώ θα υπάρξουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου.

8. Προωθείται η βελτίωση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η φορολογική διοίκηση.

Συνολικά, μέχρι το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων:

- Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

- Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

- Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

- Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

- Τον επανυπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).

- Την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).

- Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως τον Νοέμβριο του 2017).

- Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

- Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).

- Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.
Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).

- Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).

- Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά.
Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

- Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για το κτηματολόγιο.

- Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.

- Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).

-Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης