Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διστακτικοί οι Έλληνες με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης - Παράταση έως τις 14/7 εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

tags :
Διστακτικοί οι Έλληνες με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης - Παράταση έως τις 14/7 εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Με τη μέση επιβάρυνση να ξεπερνά τα 970 ευρώ, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να είναι η άρνηση των πολιτών να μπουν σ' αυτήν τη διαδικασία…
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται σοβαρά το σενάριο της παράτασης εξαιτίας της μεγάλης διστακτικότητας που διακρίνει φέτος τους υπόχρεους στο να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται φέτος το φαινόμενο αυτό είναι ένας και μοναδικός: οι έξτρα φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν τα περισσότερα νοικοκυριά.
Με τη μέση επιβάρυνση να ξεπερνά τα 970 ευρώ, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να είναι η άρνηση των πολιτών να μπουν σ' αυτήν τη διαδικασία…
Τα εισοδήματα του 2016, για τα οποία υποβάλλονται αυτές τις μέρες οι φορολογικές δηλώσεις, τόσο από το ελευθέριο επάγγελμα όσο και από τις μισθωτές υπηρεσίες, φορολογούνται ενιαία (με μία φορολογική κλίμακα), εξέλιξη που από μόνη της οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές, που φτάνουν μέχρι και 45%.
Αυτή που θίγεται περισσότερο από τις αλλαγές που έγιναν στη φορολογική κλίμακα και από το πρώτο «κούρεμα» στο αφορολόγητο ποσό -που απαίτησε το ΔΝΤ και εφάρμοσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- είναι η μεσαία τάξη.
Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στο Taxis 3,7 εκατ. δηλώσεις, όταν ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 6,1 εκατ. Συνεπώς η παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας για πολλούς θεωρείται δεδομένη, καθώς εκτός από τους φορολογουμένους θα βοηθήσει στο να μην καταρρεύσει και το TAXIS. Αλλωστε στις εναπομείνασες δηλώσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις), που μπορεί να συντείνουν σε ένα πιθανό «ξαφνικό θάνατο» του Taxisnet.
Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά για τους φορολογουμένους. Απλά και μόνο έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους. Οι προθεσμίες πληρωμής του επιπλέον φόρου είναι «κλειδωμένες».
Η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης είναι η 31η Ιουλίου 2017, της δεύτερης η 29η Σεπτεμβρίου 2017 και της 3ης δόσης η 30ή Νοεμβρίου 2017.
Ισχύει η εφάπαξ εξόφληση χωρίς την έκπτωση του 1,5% που ίσχυσε στην προ μνημονίου εποχή.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών για το 2017 είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να διαμορφωθούν στα 9,172 δισ. ευρώ, έναντι 8,171 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει πέρυσι στα κρατικά ταμεία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης