Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος - Στα 5.636 ευρώ το αφορολόγητο - Αναλυτικά τα αντίμετρα

tags :
Συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος - Στα 5.636 ευρώ το αφορολόγητο - Αναλυτικά τα αντίμετρα
Συμφωνία με τους δανειστές -  Λευκός καπνός για τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης βγήκε τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Μαίου από το Χίλτον.
(upd8) Κυβέρνηση και δανειστές μετά απο εξαντλητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας 12 ωρών έφθασαν σήμερα 2/5 λίγο πριν τις 06:00 τα ξημερώματα σε προκαταρκτική τεχνική συμφωνία, ξεπερνώντας το αγκάθι με το πλαφόν που δεν αποδεχόταν το ΔΝΤ στις συντάξεις.
Πρόκειται για το ταβάνι προστασίας του 18% ώστε να μην καταγραφούν υπερβολικές απώλειες επί των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Η μέση μείωση ειναι 9%.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνει το πλαφόν 18% αλλά να γίνουν διορθώσεις και στις επικουρικές συντάξεις ώστε να βγεί ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ.
Στο αφορολόγητο συμφωνήθηκε η μείωση του ποσού στις 5.636 από 8.636 σήμερα.
Σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 06:00 σήμερα το πρωί και ύστερα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση» και ότι «υπάρχει άσπρος καπνός».
Ο κ.Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία, όπως είπε, ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
«Η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσε ι- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσί α- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος.
Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος.
Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι» είπε ο υπ. Οικονομικών, τονίζοντας ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι».
«Έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια.
Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος υποστηρίζοντας πως υπάρχουν και άλλα που μας στενοχωρούν περισσότερο.
Αναφερόμενος στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάταν μετά το 2018, ο υπ. Οικονονμικών είπε ότι «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ) διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος.
Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».
Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».
Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου.

Επιβεβαιώνει ο ESM

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM και του ΔΝΤ κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για το πακέτο των μέτρων που θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το οποίο θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο ESM επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ότι υπήρξε συμφωνία σε όλο το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Επίσης, σύμφωνα με τον ESM, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.
Η κατ' αρχήν συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω συζήτηση γύρω από μία αξιόπιστη στρατηγική που θα θέτει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.



Dijsselbloem‏ (Eurogroup): Χαιρετίζω τη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για το πακέτο πολιτικής

Την ικανοποίησή του για την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αναφορικά για το πακέτο πολιτικής που συμφωνήθηκε.
Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα επακολουθήσουν οι συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Πως θα «μοιραστούν» οι περικοπές στις συντάξεις – Τι θα ισχύσει για τις συμβάσεις

Περισσότερες από 840.000 κύριες συντάξεις που εμφανίζουν προσωπικές διαφορές θα μπουν στο κάδρο των περικοπών με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές που έκλεισε τα ξημερώματα.  Το «ταβάνι προστασίας»  ορίζεται σε 18% προκειμένου το μην  «εξαερωθούν» οι υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο  ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, άρα αν δεν αλλάξει κάτι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ. Στον αντίποδα οι υψηλές συντάξεις ( γιατρών, δικηγόρων  ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές  θα υποστούν δραματικές μειώσεις.  Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εργασίας οι μεσοσταθμικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα ανέλθουν στο 9%
Το βάρος των μειώσεων θα μοιραστεί και στις  επικουρικές συντάξεις μειώσεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή  έως και 18%.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.
Στα εργασιακά , τα μέτρα που κατάφερε να αποκρούσει η κυβέρνηση είναι:
-          Δεν προβλέπεται θέσπιση του λοκ άουτ.
-          Δεν αυξάνεται και παραμένει στο 5% το όριο των ομαδικών απολύσεων το μήνα.
Ωστόσο καταργείται το υπουργικό βέτο  που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων , κάτι που θα διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις  και η αρμοδιότητα περνά στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας . Ο εργοδότης υποχρεούται να κάνει διαπραγμαερτεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τουλάχιστον 30 ημέρες. Στη συνέχεια οφείλει να καταθέσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα με τους απολυμένους και να υιοθετήσει ένα «κοινωνικό σχέδιο» μέσω του οποίου θα εφαρμοστούν ορισμένα κοινωνικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ή επαναπρόσληψη ορισμένων εκ των απολυθέντων.

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Η β΄αξιολόγηση δεν έχει κλείσει - Απαιτείται σαφήνεια για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Φρένο» στους πανηγυρισμούς για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, βάζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Όπως τονίζει, σχολιάζοντας τη συμφωνία, δεν έχει ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα.
Στόχος του Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης στις 22 Μαϊου», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
Τέλος επιμένει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και του 2020

Σχολικά γεύματα, οικογενειακά επιδόματα και επιδότηση ενοικίων είναι μόνο μερικά από τα θετικά αντίμετρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντισταθμίσει τα μέτρα που συμφώνησε σήμερα, 2 Μαΐου 2017, τα ξημερώματα, με τους θεσμούς.
Ειδικότερα, τα αντίμετρα:

Επιδότηση ενοικίου

*Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ

*Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.

Οικογενειακό επίδομα

* Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ.

* Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ.

* Αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.

*Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

*Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους

Σχολικά γεύματα

* Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

* Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

* Αυξάνεται κατά 50% το συνολικό αριθμό παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά.
Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.

* Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούμε 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.

* Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.

Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη

* Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.

* Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:

- Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
- Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

Θέσεις εργασίας

* Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

* Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του brain drain.

*Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

* Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.

Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

* Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.

Έσοδα - Φόροι

* Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

* Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

* Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.

* Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Έσοδα (το χρόνο) Εισφορά (%)

0 - 12.000 0% (από 0%)

12.000 - 20.000 0% (από 2,2%)

20.001 - 30.000 0% (από 5,0%)

30.001 - 40.000 5,0% (από 6,5%)

40.001 - 65.000 7,0% (από 7,5%)

65.001 - 220.000 9,0% (ίδιο ποσοστό)

220.000 και πάνω 10% (ίδιο ποσοστό)

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Σε μεταμεσονύκτιο θρίλερ εξελλίσονται οι διαπργαματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Οι συντάξεις φαίνεται να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για συμφωνία μέχρι το πρωί της Τρίτης 2 Μαίου που είχε αρχικώς εκτιμηθεί.
Το ΔΝΤ ζητάει να καταργηθεί το πλαφόν 22% στις συντάξεις που έχει ζητήσει η κυβέρνηση ως ανώτατο όριο περικοπής.
Στην περίπτωση που το όριο του 22% στις κύριες συντάξεις ως ποσοστό ασφαλείας παραμείνει τότε θα πρέπει το κούρεμα να είναι μεγαλύτερο στις επικουρικές συντάξεις....προκειμένου να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισεκ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνίας της Μάλτας (Eurogroup).
Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές θα πρέπει να να επιλυθεί το πρόβλημα σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης.
Η συνάντηση  στο ξενοδοχείο Χίλτον ξεκίνησε περί τις 18:00, με πέντε (5) ώρες καθυστέρηση, καθώς η Αθήνα περίμενε να ολοκληρωθούν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις.
Οι συναντήσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 13:00.
Κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν ότι στόχος είναι το αργότερο την Τρίτη 2 Μαίου να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία και οι θεσμοί να επιβεβαιώσουν ότι αναχωρούν από την Ελλάδα χωρίς καμία εκκρεμότητα.
Οι σημερινές συνομιλίες έχουν στόχο να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές που τους χωρίζουν από την τεχνική συμφωνία σε συνταξιοδοτικό, εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, Δημόσιο και άλλα ζητήματα.
«Υπάρχουν 2- 3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, που θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails, τα οποία αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κινητικότητα, αξιολογήσεις» δήλωσε κυβερνητική πηγή που μετείχε αργά χθες το βράδυ στο μαραθώνιο των συναντήσεων με τους θεσμούς που ξεκίνησε από τις 10.30 το πρωί και διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ( 2:30).
Από το Χίλτον παρέλασε χθες 30/4 το μισό Υπουργικό Συμβούλιο πλην όμως δεν κατέστη εφικτό να βγει ακόμη «λευκός καπνός».
Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι την Δευτέρα το βράδυ.
«Τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο Ευρωπαικό Μνημόνιο (MOU) ή στο Μνημόνιο του ΔΝΤ ( MEFP} που δεν έχουμε συζητήσει. Τώρα οι θεσμοί θα καθαρογράψουν όσα έχουμε συμφωνήσει. Έως τη 13:00 θα έχουμε στα χέρια μας τα κείμενα των θεσμών, όπου θα συζητήσουμε όπου υπάρχουν διαφορές.
Υπάρχουν 4- 5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), αλλά και 4 με αρκετά σημαντικά ζητήματα. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι κοντά στις διαβουλεύσεις  που διεξάγονται με τους δανειστές.  Κενό θα μείνει το "πεδίο" των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπου θα αποφασιστεί μαζί με το χρέος.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα με την απελευθέρωση των αγορών (απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων καθώς και άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΟΣΑ κλπ.).
Προηγήθηκαν το Σάββατο συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις,  θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα- με αιχμή τα κόκκινα δάνεια- αλλά και τα φορολογικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα έκλεισαν μία σειρά από ζητήματα, ωστόσο ένα θέμα παρέμεινε ανοιχτό προς πολιτική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.
Στις διαβουλεύσεις του Σαββάτου μετείχε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- υπέβαλε πρόταση αναφορικά με την κάλυψη στελεχών του δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου έκλεισαν τα θέματα που αφορούσαν στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και κυρίως ένα ζήτημα που υπήρχε αναφορικά με το χρόνο παραγραφής παλιών υποθέσεων. Το ΔΝΤ πίεζε για ταχύτερες παραγραφές, αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπήρξε συμβιβασμός ο οποίος θεωρείται ότι ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο παραμένει ένα θέμα ανοιχτό, όπως και στο θέμα της λειτουργίας του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά την εξαίρεση κάποιων ΔΕΚΟ από τη λίστα όσων θα μεταφερθούν σ’ αυτό, περιλαμβανομένης της ΕΑΒ. Επίσης από κυβερνητική πηγή, αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας μηχανισμός εξόδου των εταιρειών από το Υπερταμείο αν κριθεί ότι αυτό είναι σκόπιμο.
Δύσκολο θεώρησε η ίδια πηγή ότι είναι το θέμα της ολοκλήρωσης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου καθώς θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία όμως κατανοούν και οι θεσμοί όπως ανέφερε. Το πρώτο που θα γίνει, όπως είπε, είναι να διαμορφωθεί ένας βασικός εσωτερικός κανονισμός για να μπορεί το ταμείο να είναι λειτουργικό.
Όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα της περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου, οι δύο πλευρές φαίνεται να κατέληξαν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς με πλαφόν 22% από 1/1/2019 και την μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ από 1/1/2020, γεγονός που οδηγεί σε έμμεση μείωση αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ από 8.600 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Στα εργασιακά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών με ισχύ ως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, και να καταργηθεί η διοικητική έγκριση στις ομαδικές απολύσεις. Για τα αντίμετρα συμφωνήθηκε να νομοθετηθούν παρεμβάσεις ύψους 2% (όσα δηλαδή θα είναι και τα επιβαρυντικά μέτρα), τα οποία όμως θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση που επιτυγχάνεται ο σόχος του πλεονάσματος.
Το μεγαλύτερο μέρος των αντίμετρων αφορά στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση φόρου των επιχειρήσεων από το 29 στο 26%, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε τελικά στη συμφωνία σε ένα κονδύλι της τάξης των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο- σύμφωνα με πληροφορίες- το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει ζήτημα δημοσιονομικού κενού 500 εκατ. ευρώ για το 2018. Σ’ αυτή την περίπτωση το κενό θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη σχεδιαζόμενη κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από μισθούς και συντάξεις, της έκπτωσης φόρου 10% για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες των φορολογουμένων, της μείωσης κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και της κατάργησης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία τετραετία 2018 – 2021, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «bankingnews». Οι οριστικές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού προηγηθεί η νομοθέτηση μέτρων και αντιμέτρων.

M.Χριστοδούλου 
(πρώτη ενημέρωση 2 Μαΐου 2017, 05:55)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης