Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η μεγάλη «σφαγή» σε αφορολόγητο, συντάξεις – «Πάγος» στην πρόταση για τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων

tags :
Η μεγάλη «σφαγή» σε αφορολόγητο, συντάξεις – «Πάγος» στην πρόταση για τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων
Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Μέτρα - σοκ για εκατομμύρια συνταξιούχους , φορολογούμενους και νοικοκυριά προβλέπουν τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ  και τα οποία πρόκειται να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά.
Από τα προσχέδια των δύο Μνημονίων που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έκανε τεράστιες υποχωρήσεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: από τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και βαθύ «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020, το οποίο όμως μπορεί και να εφαρμοστεί νωρίτερα, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί.
Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%, με παράλληλο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καταστεί εφικτή εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ.
Το κούρεμα όλων των συντάξεων ικανοποιεί το ΔΝΤ αφού πέτυχε ότι ήθελε από τα μέτρα λιτότητας που ζητούσε παρά το γεγονός ότι για αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» για την (αριστερή) κυβέρνηση.
Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιπλέον, στον Καιάδα καταλήγει η πρόταση της κυβέρνησης για τιμαριθμική προσαρμογής των συντάξεων, με τους δανειστές να παγώνουν το αίτημα με στόχο την εξοικονόμηση 100 - 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο, η σημερινή έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ θα περιοριστεί στα 1.250 ευρώ.
Η μείωση κατά 650 ευρώ συνεπάγεται υποχώρηση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.905 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί (από 8.864), στα 6.135 ευρώ (από 9.090) για οικογένεια με δύο παιδιά και στα 6.595 ευρώ (από 9.545) για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω.
Έτσι, άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, θα βρεθεί να πληρώνει 620 ευρώ!
Από τα αντίμετρα ξεχωρίζουν:
*Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 1, 2 δις. ευρώ
* Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις , μέτρο που θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά  360 εκατ. ευρώ.
* Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης