Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Η Ελλάδα καθυστερεί, νέα μέτρα εάν δεν πιάσει τους στόχους του 2018 - Dijsselbloem: Δυσκολίες στο χρέος λόγω ΔΝΤ

Schaeuble: Η Ελλάδα καθυστερεί, νέα μέτρα εάν δεν πιάσει τους στόχους του 2018 -  Dijsselbloem: Δυσκολίες στο χρέος λόγω ΔΝΤ
Κόντρα  Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος
(upd) Τη στιγμή που οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Δ.Ν.Τ., κορυφώνονται, ο Γερμανός ομόλογός του Wolfgang Schaeuble επιρρίπτει ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση τις ευθύνες για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο Jeroen Dijsselbloem κάνει λόγο για «δύσκολες» συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά από την αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Schaeuble, «θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η αποστολή των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα αμέσως μετά  το Eurogroup της Μάλτας.
Αυτό δεν ήταν εφικτό κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην ελληνική πλευρά, καθώς ανέμενε αμέσως το Eurogroup στη Μάλτα και την κατ΄ αρχήν συμφωνία, οι θεσμοί να επέστρεφαν άμεσα στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να οριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων του τρίτου προγράμματος.
Ο Schaeble προειδοποίησε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο ότι εάν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 θα απαιτηθούν νέα μέτρα...η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα. 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem εκτίμησε πως οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος θα είναι δύσκολες, επικαλούμενος το γεγονός ότι υπάρχουν στη μέση «πολιτικοί περιορισμοί» από πλευράς Ευρώπης.
Βέβαια, εξέφρασε την ελπίδα πως εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία.

Thomsen: Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 14 δισ δάνεια προς την Ελλάδα 

Επίσης, μιλώντας επίσης από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως υπάρχει πλήρης συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας, «τι θα εφαρμοστεί, πότε και τι ύψος θα έχει».
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Poul Thomsen, ανέφερε πως οι πιστωτές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα με χρήματα της Ε.Ε.
Ο κ. Thomsen επισήμανε εκ νέου πως, στην Ελλάδα, χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και τη φορολογία.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές.
Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», απάντησε, σε ερώτηση για το πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εξέλθει η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης...

Συνάντηση Lagarde - Τσακαλώτου

Πριν από τα παραπάνω, είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Christine Lagarde.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες- η συνάντηση διήρκησε κάτι λιγότερο από μία ώρα, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι πήγε πολύ καλά.
«Συζητήσαμε πως θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. «Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά της η Lagarde δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση «είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για την προετοιμασία της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν τα δύο κομμάτια του προγράμματος: οι πολιτικές και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Έπειτα ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε έπειτα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ ακολούθησε συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Ο Γάλλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καταλήξουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία επωφελή λύση για την Ελλάδα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το Δ.Ν.Τ. και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την Ε.Ε. να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Sapin, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Sapin, σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς», προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.
Η ελληνική αποστολή επιχειρεί να βρει τη λύση ανάμεσα στις στρατηγικές και τους τακτικισμούς των δανειστών, την ώρα μάλιστα που οι συνέπειες των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση είναι ήδη ορατές στην οικονομία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων* του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

09:00  Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

09:30  Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.

13:10  Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

13:40   Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

14:30  Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  της Ε.Ε.

17:15  Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

*Οι ώρες των συναντήσεων είναι τοπικές

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr...

Τα «καρφιά» Schauble, οι παρασκηνιακές συζητήσεις και οι ελπίδες της Αθήνας για βραχύβια πλεονάσματα 3,5%

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Κάπως έτσι ξεκινάει η κόντρα, στο προσκήνιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υπάρχουν ωστόσο σαφείς ενδείξεις, ότι στο παρασκήνιο Βερολίνο και Ουάσιγκτον τα «έχουν βρει» σε μεγάλο βαθμό για το ελληνικό πρόγραμμα, όχι πάντως προς όφελος της Ελλάδας και των φορολογουμένων.
Επισήμως πάντως, ο υπουργός Γερμανός Οικονομικών Βόλφαγκαν Σόιμπλε απάντησε χθες στην Κριστίν Λαγκάρντ και στις προχθεσινές της δηλώσεις της ότι δεν είναι ρεαλιστικά τα υψηλά πλεονάσματα ….μακράς διάρκειας.
Στα …προεόρτια της Συνόδου, ο Βόλφγκαν Σόιμπλε μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζον Χοπκινς, είπε ότι:
«Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές.
Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα» .
Η «μπηχτή» αφορούσε την παταγώδη αποτυχία του Ταμείου σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ κοντά στο 4% ΑΕΠ, όταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο έκανε λόγο για 0,1% του ΑΕΠ.
Άρα, η υπέρβαση του στόχου που ήταν 0,5% του ΑΕΠ, δικαιώνει τον Βολφαγκαν Σόιμπλε που υποστηρίζει ότι το 3,5% είναι εφικτό και για τα επόμενα χρόνια.
Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
O Β. Σόιμπλε δεν απέκλεισε εξάλλου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βραχυπρόθεσμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, ως απλός θεατής αυτής της κατάστασης, προσέρχεται στη σημερινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση για πλεονάσματα και χρέος.
Ειδικά για τα πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος θα ήταν ευχαριστημένος με μία συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, με μικρότερο όμως διάστημα εφαρμογής.
Από 10 έτη που προβλέπει σήμερα το τρίτο μνημόνιο σε τρία ( ως το 2021) ή τέσσερα χρόνια (ως 2022).
Το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 4 το μεσημέρι και η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει τόσο τις προθέσεις του ΔΝΤ - οι οποίες θα είναι ενδεικτικές των συζητήσεων που έγιναν στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον.
Οι… μάσκες βέβαια θα πέσουν στα επόμενα ραντεβού.
Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάιζελμπλουμ και εκεί αναμένεται να διαφανεί αν οι ευρωπαίοι έχουν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή ή αν το Βερολίνο και ειδικότερα ο Βόλφαγκαν Σόιμπλε - με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν επαφή - συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι, επιδιώκοντας τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, συνεχίζοντας την παρελκυστική πολιτική, που τελικά είναι σε βάρος της Αθήνας.
Το σημερινό πρόγραμμα των επίσημων συναντήσεων, ολοκληρώνεται με το ραντεβού του Ε. Τσακαλώτου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος ωστόσο μάλλον ανησυχεί περισσότερο για τις εκλογές στην Γαλλία και το πολιτικό του μέλλον και λιγότερο για το ελληνικό ζήτημα.
Από τις αυριανές συναντήσεις ξεχωρίζει το τετ - α - τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν με τον οποίο θα κλείσει η αυλαία αυτών των επαφών. Όσο για την «ατζέντα» της συνάντησης, αυτή μάλλον είναι γνωστή: οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις, που αρέσκεται να κάνει και όχι μόνο να συζητά το ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά το χρέος η ελληνική πλευρά προσδοκά σε συμβιβασμό μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ πάνω σε αυτό το ζήτημα κάτι που θα επιτρέψει και την είσοδο του Ταμείου στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης. Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνει η Ελλάδα, παραμονές των κρίσιμων συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, καθώς δεν είναι αυτά που θα ήθελε να ακούσει η ελληνική πλευρά.
Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλιγνκ «έβαλε φρένο» στις όποιες προσδοκίες για γενναία αναδιάρθρωση επισημαίνοντας ότι ο ESM ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, και ότι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς.
Σημειώνεται ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του 3ου προγράμματος (τέλος 2018) και αφού το ΔΝΤ έχει εκδώσει νωρίτερα νέα μελέτη βιωσιμότητα (DSA) η οποία θα πρέπει να είναι σε κοινή γραμμή με αυτή του ESM και αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι λεπτομέρειες των δύο προγραμμάτων, του ευρωπαϊκού και αυτού του ΔΝΤ, θα οριστικοποιηθούν με την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 25 Απρίλιου ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό μαζί με τα αντίμετρα για το 2019 και το 2020.
Εκτιμάται ότι από εκεί και πέρα και εκτός απροόπτου ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, ή ακόμα καλύτερα νωρίτερα σε μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Μ. Χριστοδούλου
(πρώτη ενημέρωση 21 Απριλίου 2017, 00:02)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης