Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απότομη προσγείωση - ΔΝΤ: Οι διαφορές θεσμών-Ελλάδας παραμένουν - Δεν επιστρέφουν ακόμα τα κλιμάκια στην Αθήνα

tags :
Απότομη προσγείωση - ΔΝΤ: Οι διαφορές θεσμών-Ελλάδας παραμένουν - Δεν επιστρέφουν ακόμα τα κλιμάκια στην Αθήνα
O λογαριασμός των μέτρων που παρουσίασε στο EwG o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κινείται πάνω από τα 4,2 δισ. ευρώ προκειμένου μετά τις αστοχίες στα κρατικά ταμεία να μείνουν καθαρές εισπράξεις 3,8 δισ. ευρώ.
(upd) Για ακόμα μία φορά το ΔΝΤ ανατρέπει το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση εν αναμονή της απόφασης για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα, ήρθε η δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ να ανατρέψει τα δεδομένα, για ακόμα μία φορά.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά οι διαφορές παραμένουν.
Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για την προοπτική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (SLA)» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.
Κι αυτό ενώ η Κομισιόν τονίζει ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών και ο Jeroen Dijsselbloem δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το EuroWorking Group πρότεινε χθες την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. 
Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να λάβουν σήμερα τις αποφάσεις τους, ενώ θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.
Τούτων δοθέντων, όπως σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές,«μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».
Εν τω μεταξύ, για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάνει λόγο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στον απόηχο των πληροφοριών από το ελληνικό στρατόπεδο ότι το χθεσινό (30/3/2017) EuroWorking Group πρότεινε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ανοίξει την πόρτα για την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους.

Dijsselbloem: Πιθανό έκτακτο Eurogroup

Πιθανή είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τον Jeroen Dijsselbloem.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Όπως τόνισε, είναι πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση, εφόσον χρειαστεί. 

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
, «ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει ως το τέλος με το ΔΝΤ, που είναι απρόβλεπτο», υποστήριζε με μεγάλη ζέση κορυφαία κυβερνητική πηγή η οποία και επιβεβαιώθηκε μετά τα όσα συνέβησαν στο χθεσινό  EuroWorking Group (EwG).
Οι διαφορές σε εργασιακά και ασφαλιστικό κατάφεραν να αναστείλουν, επί του παρόντος, την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά τα όσα διημείφθησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο μπορεί να μην συμμετείχε στην χθεσινή συνεδρίαση ωστόσο μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις.       
Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες κατευθυνόμενοι από το ΔΝΤ εστίασαν την συζήτηση στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση, πηγαίνοντας κόντρα στην ελληνική πρόταση για σταδιακή περικοπή σύνταξης σε  900.000 συνταξιούχους.Συνεπώς στη χθεσινή συνεδρίαση των ευρωομάδας των τεχνοκρατών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξε η παρότρυνση επιστροφής των δανειστών στην Ελλάδα, ωστόσο εισιτήριο δεν εκδόθηκε.
Στον αντίποδα, ελληνικές πηγές μετέφεραν πολύ διαφορετική εικόνα σχετικά με τα αποτελέσματα του EwG, εκτιμώντας ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές. Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες το μόνο σίγουρο είναι ότι αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για τεχνική συμφωνία στο άτυπο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε προχθές στη Βουλή αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει και πριν από την επόμενη Παρασκευή.
Πάντως ο λογαριασμός των μέτρων που παρουσίασε στο EwG o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κινείται πάνω από τα 4,2 δισ. ευρώ προκειμένου μετά τις αστοχίες στα κρατικά ταμεία να μείνουν καθαρές εισπράξεις 3,8 δισ. ευρώ.
Οπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, ένα μεγάλο μέρος αυτών θα έχει ψηφιστεί πριν από το Πάσχα (16 Απριλίου) προκειμένου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21- 23 Απριλίου) να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αλλα ζητήματα που θα ρυθμιστούν εκείνη την περίοδο στην Ουάσινγκτον είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά και φυσικά αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι το περιεχόμενο του δικού του Μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies).

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης