Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί ζημιά στην Ελλάδα

tags :
Strauch (ESM): Η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί ζημιά στην Ελλάδα
Η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει να συσσωρεύσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλες, καθώς η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση
Την ευχή να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, Rolf Strauch, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει ήδη προκαλέσει ζημία στην ελληνική οικονομία.
Σε συνέντευξή του στο ισπανικό EFE news agency, ο Strauch ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ειδικά για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, μεταξύ των οποίων και οι ευαίσθητοι τομείς του εργασιακού και συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο επείγουσα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Strauch υπενθύμισε ότι μια μεγάλη αποπληρωμή πλησιάζει το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημαντικό ζήτημα.
Η μεγαλύτερη ζημιά είναι από την καθυστέρηση στη σύναψη της αξιολόγησης, λόγω της αβεβαιότητας.
Αυτές οι καθυστερήσεις αποδεικνύονται δαπανηρές για την οικονομία, τόσο για τις ιδιωτικές επενδύσεις όσο και για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που υποφέρουν.
Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει να συσσωρεύσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλες, καθώς η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα  καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει την κυριότητα των μεταρρυθμιστικών μέτρων και η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να επαναληφθεί ότι έγινε το 2015, ο Strauch ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του 2015.
Διαφορετική και καλύτερη, πρόσθεσε.
Αυτή η κυβέρνηση έλαβε σαφή εντολή στις εκλογές του 2015 να εφαρμόσει ένα πακέτο υγιών πολιτικών για τη διασφάλιση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM.
Έτσι, δεν υπάρχει εμπλοκή όπως το 2015, όπου το σύνολο της προσαρμογής τέθηκε υπό αμφισβήτηση.
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν αποδώσει καρπούς:
Η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να λειτουργεί πλέον με ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης, σε ερώτηση για το αν ο ESM εξετάσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, εκτός από την βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, ο οικονομολόγος του μηχανισμού τόνισε ότι όλοι εργάζονται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς επιπλέον κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο.
Για να γίνει αυτό, ο ESM εφαρμόζει επί του παρόντος μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μειώσουν έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες το βάρος του ελληνικού χρέους έως το 2060.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορεί να εξεταστούν όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς στα μέσα του 2018, αν είναι αναγκαία για την επίτευξη της βιωσιμότητας.
Και, όπως αναφέρθηκε το Eurogroup του Μαΐου 2016, ακόμη και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν αργότερα, αν πάλι είναι απολύτως απαραίτητο.
Αυτές είναι σαφείς δεσμεύσεις για τις οποίες οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα.
Τέλος, σε ερώτηση για ποιο λόγο τα θεσμικά όργανα δεν μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία, ο Strauch υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το πιο δύσκολο κομμάτι της προσαρμογής.
Για την επίτευξη του στόχου του 3,5% στο δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2018 που απαιτεί το πρόγραμμα, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει τα αναγκαία μέτρα, και την εφαρμογή τους.
Τα νέα μέτρα για τη φορολογία των εισοδημάτων και των συντάξεων, τα οποία είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση, θα πρέπει να οδηγήσουν σε πιο ισόρροπη και φιλική προς την ανάπτυξη προσαρμογή.
Η Ελλάδα δεσμεύθηκε επίσης στο Eurogroup για την τήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ορίσει ένα πιο ακριβές χρονοδιάγραμμα για αυτή την μεσοπρόθεσμη περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης