Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τρέχει» το πρόγραμμα αγοράς ακινήτων σε αλλοδαπούς - Συνολικά έχουν δοθεί 6.538 άδειες παραμονής

«Τρέχει» το πρόγραμμα αγοράς ακινήτων σε αλλοδαπούς - Συνολικά έχουν δοθεί 6.538 άδειες παραμονής
Την επέκταση του μέτρου για την αγορά ομολόγων και μετοχών εξετάζει ο υφυπουργός, Στ. Πιτσιόρλας
Οι Τούρκοι «αλωνίζουν» στα νότια προάστια της Αθήνας αγοράζοντας ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ του bankingnews.
Τα στοιχεία του Enterprise Greece δείχνουν ότι μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Μέχρι το Μάιο του 2016 τα αιτήματα των Τούρκων έφθαναν μόλις τα 21 και τα μέλη των οικογενειών τους σε 53.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, ο αριθμός των αδειών ανήλθε σε 49 και ο αριθμός των συγγενικών προσώπων ανήλθε 128.
Σε διάστημα επτά μηνών ο αριθμός των αδειών προς του Τούρκους ενισχύθηκε 133%.
Πάντως τα πρωτεία έχουν Κινέζοι και ακολουθούν οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το πρόγραμμα ‘Golden Visa’, ο αριθμός των αδειών που έχει χορηγηθεί σε υπηκόους τρίτων χωρών με την ιδιότητα του επενδυτή (ιδιοκτήτη ακινήτου) από την έναρξη του προγράμματος έως και 01/02/2017 ανέρχεται σε 1.573.
Εάν αθροιστούν και τα μέλη οικογένειας των επενδυτών (ανιόντες, σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους τρίτων χωρών για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 3.809.
Η πλειοψηφία των επενδυτών που προέρχονται από την Κίνα (664 άδειες), ακολουθεί η Ρωσία με 348, ενώ η τρίτη χώρα προέλευσης είναι η Αίγυπτος με 77 άδειες.
Στη συνέχεια βλέπουμε το Λίβανο με 73 άδειες και την Ουκρανία με 67.
Αν συμπεριληφθούν και οι άδειες για τους συγγενείς τους (συνολικά 3.809 όπως αναφέρθηκε) και πάλι η Κίνα έρχεται πρώτη με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.
Αναφορικά με την ετήσια κατανομή των αδειών διαμονής κατά τα τελευταία 3 έτη τα στοιχεία έχουν ως εξής (αφορούν σε συγγενείς και είναι αθροιστικά και όχι ανά έτος):
Το 2014 εκδόθηκαν 914 άδειες, το 2015 εκδόθηκαν 2203 και το 2016 εκδόθηκαν 3421.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα Greece My Residence: Golden Visa Program, εκτός της αγοράς ακινήτου, στην αγορά μετοχών, των ομολόγων και των επενδυτικών ταμείων.
Τα ζητήματα απασχόλησαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του υφυπουργού αναφέρεται ότι να μην μεταβληθεί το κόστος του προγράμματος και να διατηρηθεί στο επίπεδο των 250.000 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.
Να βελτιστοποιηθεί και να καταγραφεί η διαδικασία λήψης βιομετρικών στοιχείων βήμα προς βήμα και να διαμορφωθεί ενημερωτικό υλικό που θα είναι άμεσα διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους στα προξενεία της χώρας μας.
Να συζητηθούν με τα εμπλεκόμενα υπουργεία ζητήματα ιθαγένειας και να εξετασθούν τόσο η διαμόρφωση σχετικού προγράμματος, όσο και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής της.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης