Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ φωτογραφίζει τον χρόνο της συμφωνίας…για Μάιο 2017 – Η νέα DSA 6/2017

tags :
Εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ φωτογραφίζει τον χρόνο της συμφωνίας…για Μάιο 2017 – Η νέα DSA 6/2017
Στο Eurogroup που θα κλειδώσει η τελική συμφωνία θα παρουσιάσει ο ESM όχι μόνο το πλέγμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και θα αποτιμήσει τα μέτρα αυτά
Εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ (κλιμάκια στις Βρυξέλλες) φωτογραφίζουν την τελική συμφωνία Ελλάδος – δανειστών για τον Μάιο του 2017 και με βάση μια λογική αλληλουχία στις 22 Μαΐου του 2017 οπότε και είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup.
Το bankingnews.gr δεν έχει στην κατοχή του το εν λόγω έγγραφο αλλά αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι «υπάρχουν ορισμένα έγγραφα που προσδιορίζουν σε κάποιο μεγάλο βαθμό την συμφωνία και από αυτά προκύπτει ότι η συμφωνία θα κλείσει Μάιο 2017…ωστόσο θα καταγραφεί πρόοδος σημαντική που θα προλειαίνει το έδαφος στις 7 Απριλίου όχι 20 Μαρτίου»
Οι δανειστές έχουν αφήσει το ΔΝΤ να ορίζει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και αυτό αποτελεί μεγάλη νίκη του Ταμείου επί του ελληνικού προγράμματος.
Το ΔΝΤ είναι ο βασικός διαπραγματευτής και ΕΕ και ΕΚΤ συνεπικουρούν το Ταμείο.
Με βάση άλλες πηγές εφόσον στόχος είναι να προνομοθετηθούν τα μέτρα μετά το ελληνικό Πάσχα στις 16 Απριλίου... προς τα τέλη Απριλίου θα επαναξιολογήσει το ΔΝΤ την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία θα μπορούσε να είναι τροποποιημένη επί τα βελτίω σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου του 2017.
Όμως έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορέσει να εκπονηθεί πριν τα μέσα Ιουνίου του 2017.
Η έκθεση βιωσιμότητας (DSA) είναι απαραίτητη καθώς χωρίς νέα έκθεση που θα κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βασικό σενάριο – αποκλείεται να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο δυσμενές σενάριο – το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει την Ελλάδα εκ νέου με 4 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με 14 δισεκ. ήταν περισσότερα αλλά η Ελλάδα αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις της.
Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα.
Στις 20 Μαρτίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup θα υπάρξει επιβεβαίωση της προόδου, η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.
Στις 7 Απριλίου η πρόοδος θα έχει εξελιχθεί με στόχο να κλείσουν όλα πακέτο 22 Μαΐου του 2017.
Εάν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η τμηματοποίηση δηλαδή 7 Απριλίου η αξιολόγηση και 22 Μαΐου του 2017 η τελική συμφωνία...σενάριο που σταθερά κερδίζει έδαφος...όπως επίσης και να δοθεί δάνειο γέφυρα ώστε να αντιμετωπιστούν...οι αποπληρωμές του Ιουλίου 2017. 
Στο ζήτημα του χρέους φαίνεται ότι κυριαρχεί η εξής άποψη.
Στο Eurogroup που θα κλειδώσει η τελική συμφωνία θα παρουσιάσει ο ESM όχι μόνο το πλέγμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και θα αποτιμήσει τα μέτρα αυτά δηλαδή τι επίδραση θα έχουν στο ελληνικό χρέος ώστε ΕΚΤ και ΔΝΤ να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν το 2018 όχι νωρίτερα.

Το ΔΝΤ ακολούθως και μεν την «βοήθεια» του ESM θα εκπονήσει την έκθεση βιωσιμότητας τον Ιούνιο του 2017 με στόχο τέλη Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο του 2017 να συμμετάσχει με 4 δισεκ. ευρώ νέο δάνειο .... στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο Eurogroup που θα κλειδώσει η τελική συμφωνία θα ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό και το εξής εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε παράταση του τρίτου μνημονίου 1 ή 2 χρόνια ή θα σχεδιαστεί στην λήξη – Αύγουστος 2018 – νέο τέταρτο μνημόνιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η ΕΚΤ που θα θεωρήσει ότι τα αποτιμημένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν και το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:12, Τετάρτη 8 Μαρτίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης