Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη Βουλή άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της β΄ αξιολόγησης – Αναλυτικά τα 9 βασικά μέτρα σοκ

tags :
Στη Βουλή άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της β΄ αξιολόγησης – Αναλυτικά τα 9 βασικά μέτρα σοκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς μέρες - πιθανότατα και σήμερα- και θα προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% της παρακράτησης ΦΜΥ, τη μείωση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων
Νέα σκληρά μέτρα όπως περικοπές έως και 40% στο ΕΚΑΣ,  καταργήσεις εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς μέρες - πιθανότατα και σήμερα- και θα προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% της παρακράτησης ΦΜΥ, τη μείωση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των ναυτικών καθώς και τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης από το 2018.
Επίσης θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τη φορολόγηση της σκιώδους φιλοξενίας, δηλαδή της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων, οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (πλαστικό χρήμα) και το «μαύρο» χρήμα.

Ειδικότερα:

- ΕΚΑΣ.
Περικοπή του ΕΚΑΣ ως 40% από την 1.1.2017.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που θα εφαρμόζει την πρόβλεψη για τη μείωση της δαπάνης κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.
Το ΕΚΑΣ  εξαφανίζεται από τις συντάξεις το 2018.

- Παρακράτηση φόρου.
Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου.
Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων.
Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

-Επιδόματα τέκνων.
Κατάργηση επιδομάτων τέκνων, όπως το επίδομα απροστάτευτων παιδιών (για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο, σε ανακοίνωσή του στις 26 Ιουνίου, έλεγε πως «κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών δεν καταργείται»).
Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως και 800.000 τρίτεκνοι που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω.

- Φοιτητικό επίδομα.
Μείωση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ​

- Επίδομα θέρμανσης.
Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω.
Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2017-2018 το κονδύλι θα περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ περίπου.

- Ιατρικές δαπάνες: 
Μείωση της έκπτωσης από το 2017 για τους 1,9 εκατ. φορολογούμενους που  κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση η φοροαπαλλαγή θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο έτος.
Σημειώνεται ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ.

- Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών.
Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται.
Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

- Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ μέσω Airbnb).
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους θα τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν τα 50.000 ευρώ.
Εκτός βεβαίως τον προστίμων, θα επιβληθεί σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητα που διαθέτουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

- Ηλεκτρονικές συναλλαγές Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις με συναλλαγές μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.
Από την 1η Οκτωβρίου (ενδεχομένως και από το 2017) η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

 Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 07:14, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης