Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προχειρότητα - Φορολογικά έσοδα μόλις 12,5 δισ. από μία «λίστα» μεγαλοοφειλετών με χρέη 83 δισ.

tags :
Προχειρότητα - Φορολογικά έσοδα μόλις 12,5 δισ. από μία «λίστα» μεγαλοοφειλετών με χρέη 83 δισ.
Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι απλώς με τη δημοσιοποίηση του ονόματος αυτών των εταιρειών αυτές θα… αναστηθούν και θα τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Είναι δυνατόν από μία λίστα μεγαλοοφειλετών που χρωστούν στο κράτος πάνω από 83 δισ. ευρώ η εφορία να μην μπορεί να αποσπάσει «κομμάτι» μεγαλύτερο από 12,5 δισ. ευρώ αυτής της «πίτας»;
Και όμως είναι, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρεών προέρχεται από φυσικά και νομικά πρόσωπα-«φαντάσματα» του παρελθόντος, που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν.

Για την λίστα με τους 13.730 μεγαλύτερους οφειλέτες του δημοσίου ο λόγος που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για να μπορέσει να απαγκιστρωθεί από την συγκεκριμένη μνημονική υποχρέωση.
Και ενώ κανείς θα περίμενε στον μακρύ αυτό κατάλογο να υπάρχει διαχωρισμός των χρεών ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να εισπραχθούν και σε αυτά που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, αυτό δεν συνέβη τελικά.
Έτσι, η χθεσινή «μαύρη λίστα» είναι μια επανέκδοση εκείνης του 2012, ένα κακέκτυπο στο οποίο φιλοξενούνται επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει εδώ και αρκετές δεκαετίες, εταιρείες-μαϊμού που εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, πρώην μεγαλομέτοχοι ΠΑΕ, πολιτικοί παράγοντες της χώρας που βρίσκονται στο εδώλιο της Δικαιοσύνης, ακόμη και μεγαλοτραπεζίτες όπως ο Γιώργος Kοσκωτάς, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80.
Προς επίρρωσιν των προηγουμένων, μέσα στη λίστα βρίσκονται ακόμη οι οφειλές του ιστορικού καταστήματος «Μινιόν», της πάλαι ποτέ ναυαρχίδας στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας «Πειραϊκή-Πατραϊκή», ακόμη και τα χρέη της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή».
Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι απλώς με τη δημοσιοποίηση του ονόματος αυτών των εταιρειών αυτές θα… αναστηθούν και θα τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Αλλες εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα και οι οποίες είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση ή δεν λειτουργούν είναι: Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Εγνατία Ασφαλιστική, Νεοχημική, Alapis, Πρίνσες Αερογραμμές, Αττικάτ, Εξπρές Σέρβις Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία, Karouzos Real Estate, Λάκης Γαβαλάς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, Γλου Ανώνυμη Εταιρεία, Χαλυβδόφυλλα, Artisti Italiani, Ελεύθερη Τηλεόραση, Ασπίς Πρόνοια, Sprider Stores, Μετρόπολις Ανώνυμη Εμπορική κ.ά.
Στην ίδια λίστα υπάρχουν όμως και αρκετές εταιρείες του Δημοσίου, όπως η παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 1,35 δισ., τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με οφειλές 630 εκατ., η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με οφειλές 462 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) με οφειλές 210 εκατ., η παλαιά Τράπεζα Κρήτης με οφειλές 164 εκατομμύρια και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων με οφειλές 136 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη προχειρότητα χαρακτηρίζει και τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα μέσα στην οποία βρίσκονται φορολογούμενοι που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρελθόν και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή που το όνομά τους κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Από αυτόν τον κατάλογο κρατάμε τον N. Kασιμάτη που σύμφωνα με τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων είναι ο «Νούμερο ένα» μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου και είναι γνωστός από τη λίστα του 2012. Πρόκειται για τον Θεσσαλονικιό λογιστή ο οποίος είχε εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠA ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιρειών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές.
O λογιστής χρωστά στο κράτος το ποσό των 1,26 δισ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στη φυλακή.
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο E. Σιέμπος, που οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 428 εκατ. ευρώ και ακολουθούν ο Γ. Οικοδομίδης με οφειλή 363 εκατ. ευρώ, η Ελένη Καρυδοπούλου με οφειλή 319,7 εκατ., ο Μ. Λιάσκας (262 εκατ.), ο Σ. Γεωργιτσογιαννάκος (245 εκατ.), ο P. Apostolides με οφειλή 192 εκατ. και ο Εμμ. Διακάτος με χρέος 188 εκατ. ευρώ.
Για την ιστορία, οι 13.730 οφειλέτες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 83 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, εισπράξιμο θεωρείται το 15% ή 12,5 δισ. ευρώ. Κι όμως, η φορολογική διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο, όπως προαναφέρθηκε, να ξεχωρίσει ποιες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες όχι.
Σημειώνεται ότι έχει ψηφιστεί νόμος από την ελληνική Βουλή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης.
Οσες πάρουν αυτόν τον χαρακτηρισμό μπαίνουν στο «ψυγείο» και εφόσον προκύψουν καινούργια πληροφοριακά στοιχεία μεταφέρονται στον κατάλογο με τις υποθέσεις χρεών που θεωρούνται εισπράξιμα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης