Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες αξιώσεις από το Βερολίνο, ζητούν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και ο... απροσδόκητος σύμμαχος

tags :
Νέες αξιώσεις από το Βερολίνο, ζητούν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και ο... απροσδόκητος σύμμαχος
Ζητούν, μεταξύ άλλων, πώληση NPLs με εγγύηση του Δημοσίου και πολλές τροποποιήσεις στο Πολυνομοσχεδίο
Τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εξαιρεί από τις ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου για την πώληση δανείων σε funds, η επίσπευση της μεγάλης αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, την οποία η κυβέρνηση δρομολογούσε για το φθινόπωρο, ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, με έμφαση το ΕΚΑΣ, αλλά και μια σειρά από τροποποιήσεις, όπως ο τρόπος λειτουργίας του νέου υπερ-Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο Πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» ζητά μερίδα των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα τόνιζε με έμφαση πως το Βερολίνο και οι δορυφόροι του φαίνεται πως πήγαν προετοιμασμένοι για να βάλουν στο τραπέζι της συνεδρίασης και νέες, ακόμα πιο σκληρές, απαιτήσεις.
Η ίδια πηγή σημείωνε πως στη μαραθώνια συνεδρίαση, το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την Ελλάδα και δεν απέκλειε να απαιτηθεί μια σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, δίνει τη μάχη, ξεκαθαρίζοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο με τους επικεφαλής των θεσμών, όσο και με τα τεχνικά κλιμάκια συνδιαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε το σύνολο του Πολυνομοσχεδίου.
Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση διαβλέπει σκοπιμότητες και διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ.
Άλλη πηγή, με καλή γνώση των όσων διεξάγονται στην κρίσιμη συνεδρίαση, σημείωνε εμφατικά πως το ΔΤΝ παραδόξως εμφανίζεται ως ο σύμμαχός μας, όχι μόνο στο ζήτημα του χρέους, συγκλίνοντας, δε, πως αρκετοί εκτιμούν ότι οι νέες ενστάσεις και απαιτήσεις, που προβάλλονται από το Βερολίνο και τους συν αυτώ στοχεύουν αποκλειστικά στη μετατόπιση της συζήτησης στο ένα μόνο κεφάλαιο της συνεδρίασης, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, για να μη διεξαχθεί τελικά η συζήτηση για το χρέος. 

Η διαπραγματευτική μάχη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο «οδικός χάρτης» για την απομείωση του ελληνικού χρέους

Τέλος στην αξίωση του Βερολίνου για υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους, βάζει το Eurogroup, που αυτή την ώρα συζητά έναν οδικό χάρτη για μια σειρά από μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται και θα σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του χρέους, τα οποία δε θα χρειάζονται την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.
Μάλιστα στο κείμενο του Eurogroup αναμένεται να υπάρχει αναφορά για τον οδικό χάρτη της απομείωσης του χρέους.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μικρών τροποποιήσεων στο ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, με τη μορφή τροπολογιών σε επόμενο σχέδιο νόμου, ξεκαθαρίζοντας, όμως, με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται για κάποια από τις σοβαρές διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά για λεπτομέρειες.
Η ίδια πηγή, μιλώντας στο bankingnews.gr, τόνιζε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει διαπραγματευτική μάχη, προκειμένου η πρώτη δόση που θα εκταμιευτεί να αγγίζει τουλάχιστον τα 8 δισ. ευρώ, ώστε από τον Ιούνιο να δρομολογηθούν 800 εκατ. ευρώ ανά μήνα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
 
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης