Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα αύριο 29/07 οι επικεφαλής της τρόικας - Από το ΓΛΚ άρχισε η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια

Στην Αθήνα αύριο 29/07 οι επικεφαλής της τρόικας - Από το ΓΛΚ άρχισε η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια
Η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου
(upd4) Στην Αθήνα φτάνουν αύριο οι επικεφαλής της τρόικας όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι την Παρασκευή, αν και δεν αποκλείεται, σε κάποια ειδική περίπτωση, να συνεχιστούν και το σαββατοκύριακο.
Στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο οι εκπρόσωποι των θεσμών, Declan Costello από την Κομισιόν, Rasmus Refer από την ΕΚΤ, Nicola Giammarioli από τον ESM και Delia Velculescu από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας ξεκίνησαν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου οικονομικών, δεν υπήρξε κανένα οργανωτικό πρόβλημα.
«Οι συζητήσεις γίνονται στο χώρο διαμονής των θεσμών και όποτε χρειάστηκε, εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Ελληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ούτε από τις επιστολές Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων, πέρασαν την πόρτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λίγο μετά τις 10 το πρωί και αποχώρησαν τρεις ώρες μετά. 
Στο ΓΛΚ μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργούν -καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, απάντησε ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν».
Για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

Τσακαλώτος: Δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα
Δεν θα απαιτηθεί και τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε ότι ξεκίνησαν σήμερα 27/7 οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, σε τεχνικό επίπεδο, γνωστοποιώντας πως θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη 28/7.
Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά.
Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής αποφασίστηκε οι διαβουλεύσεις να πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο, όπου θα διαμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Σε περίπτωση που απαιτηθούν επαφές των ξένων τεχνοκρατών με υπουργούς, αυτές θα πραγματοποιηθούν λίγο αργότερα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τα μέσα Αυγούστου.

Τι έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr από τις 27/7 (ώρα 00:31)

Εν λευκώ θα κινείται η τρόικα στην Αθήνα - Το προφίλ της νέας ελεγκτικής τετράδας και η σκληρή Ντέλια


Πανταχού παρούσα θα είναι η τρόικα στην Αθήνα.
Όποτε αυτή κρίνει σκόπιμο θα πηγαίνει σε υπουργεία και θα βλέπει αξιωματούχους ή άλλους πολιτικούς παράγοντες και όποτε δεν θέλει θα περιορίζει τις συναντήσεις σε κεντρικά και μόνο ξενοδοχεία της Αθήνας.
Εάν πάλι στην διάρκεια των συνομιλιών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρήσει απαραίτητη την προσκόμιση κάποιων πρόσθετων διευκρινιστικών στοιχείων, τότε τα τεχνικά κλιμάκια της «χωρίς να ρωτήσουν κανένα» θα εισβάλλουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους όρους αυτούς έθεσαν οι δανειστές για να έρθουν στην Αθήνα, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση.
Έτσι από αύριο, η τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών ( Ε.Ε. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΣΜ) ξεκινά το μεγάλο «τσεκ - απ» στα μεγέθη του προϋπολογισμού περνώντας ανενόχλητη, για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες, την πόρτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ελεύθερη πρόσβαση θα έχει και στο υπουργείο των φόρων επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας 10,στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, την ΕΛΣΤΑΤ και σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη Αρχή.
Λίγο πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και δη από την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται - εκτός και αν υπάρξει κάποια ανατροπή - να αφιχθούν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής των πιστωτών, οι οποίοι από τρεις έγιναν τέσσερις.
Το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σκληρή τεχνοκράτισσα, η οποία με τις απαιτήσεις της είχε βγάλει από τα ρούχα τους τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους Κύπριους υπουργούς που διαπραγματεύτηκαν μαζί της.
Στη Μεγαλόνησο ήταν γνωστή ως η 40χρονη οικονομολόγος με το «αγγελικό πρόσωπο».
Μόνο που τα μέτρα τα οποία επέβαλε ήταν τόσο σκληρά που πολύ γρήγορα απέκτησε το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».
Η Ντέλια Βελκουλέσκου αρέσκεται σε μέτρα όπως είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η κατάργηση των επιδομάτων, και άλλα τέτοια ευχάριστα…
Η «σκληρή» Ντέλια θα σταθεί δίπλα στον Ντέκλαν Κοστέλο, που ξέρουμε ήδη ως επικεφαλής της Κομισιόν για την Ελλάδα και στο νέο Γερμανό εκπρόσωπο της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ.
Ο κ. Ρούφερ είναι επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ, διαδέχθηκε τον Κλάους Μαζούχ και συμμετείχε στις συζητήσεις στο Brussels Group από την περασμένη άνοιξη.
Έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «Ζόμπι», που του έβγαλαν στην Πορτογαλία λόγω του ψιλόλιγνου παρουσιαστικού, του αυστηρού ύφους και του διαπεραστικού βλέμματός του.
Ένας δαιμόνιος Πορτογάλος επιχειρηματίας εκμεταλλεύτηκε τον χαρακτηρισμό αυτόν και τύπωσε μπλουζάκια «Zombie Troika – Rasmus Ruffer T-shirt», τα οποία έγιναν ανάρπαστα!
Το κουαρτέτο συμπληρώνει ο Ιταλός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι.
Ο τελευταίος είναι επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του ESM, εκπροσωπεί τον Μηχανισμό στα διεθνή fora, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤ, ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ και διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι εντολές που έχει λάβει η τετράδα από τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας είναι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να είναι σύντομες με την ελληνική κυβέρνηση και να μην τραβήξουν πέραν από τις 12 με 13 Αυγούστου.
Τούτο σημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να μπουν κατευθείαν στο «ψητό»:
Στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, δημοσιονομικό «κενό», κόκκινα δάνεια, νέο Μεσοπρόθεσμο 2106 – 2019, δημόσιο χρέος, αρρυθμίες στον προϋπολογισμό, περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μείωσης της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, capital controls, κ.α
Απέναντι από τους επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης και εφόσον οι πιστωτές το απαιτήσουν θα υπάρξει «τετ-α-τετ» και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ή με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης που ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αγκάθια, υπάρχει όμως θέμα χρόνου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καθώς στις 20 του μηνός θα πρέπει να πληρωθεί το «ακούρευτο» ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Σ' αυτή την περίπτωση θα έχει τηρηθεί η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορφής και δεν θα χρειάζεται το νέο δάνειο - γέφυρα που φημολογείται έντονα τα τελευταία 24ωρα για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Αίτημα για νέο μίνι δάνειο δεν έχει γίνει, ούτε έχει μπει προς ώρας στο τραπέζι θέμα επιπλέον προαπαιτούμενων με αιχμή το ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και τις αγορές προϊόντων.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εξαιρετικά καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ακόμη και στις άτυπες του Σαββατοκύριακου, από την ώρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Για την αιτία της καθυστέρησης δε της έλευσης των επικεφαλής παραπέμπουν σε «τεχνικούς λόγους» και όχι σε πολιτικούς ή διπλωματικούς, προσθέτουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα 86 δις. βοήθειας που αναμένει η χώρα από τους θεσμούς προμηνύουν για ένα «καυτό» Αύγουστο, αφού οι ξένοι δεν θα τα αποδεσμεύσουν τόσο εύκολα όσο θα ήθελε η Αθήνα.
Και με τις εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο να τρέχουν…

Πρώτη ενημέρωση: 20:26, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης