Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το είδαμε και αυτό - Οι οκτώ στους δέκα πούλησαν ακίνητο για να βρουν ρευστό

Το είδαμε και αυτό - Οι οκτώ στους δέκα πούλησαν ακίνητο για να βρουν ρευστό
Φέτος οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα μειωθούν έως 15% - Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό δίκτυο E- Real Estates

Οι οκτώ στους δέκα πωλητές ακινήτων στην επαρχία υποχρεώθηκαν να βγάλουν στο σφυρί το ακίνητο τους προς αναζήτηση ρευστότητας που σκοπό είχε την αποπληρωμή οφειλών προς τις τράπεζες και την εφορία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεταξύ άλλων η έρευνα της εταιρείας E- Real Estates.
Στα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται ακόμη η περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων. Φέτος αναμένεται να υποχωρήσουν από 5% έως 15% Δηλαδή η συσσωρευμένη πτώση των ακινήτων θα ξεπεράσει το 40% από την εκδήλωση της κρίσης.
Πιο αναλυτικά: Οι πωλήσεις σε ποσοστό 85% έγιναν για την εξεύρεση ρευστού και πουλήθηκαν στην περιοχή των βορείων προαστίων. Στο νομό Αρκαδίας έγιναν αναγκαστικές πωλήσεις σε ποσοστό 80%, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας το ποσοστό έφθασε σε 70 %, στο Νομό Ηλείας το ποσοστό έφθασε στο 40 % των πωλητών, ήταν ιδιοκτήτες που επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν μετρητά.

Φέτος οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν έως 15%

Η πτώση των τιμών κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα στα ακίνητα προς πώληση το 2014, συγκριτικά με το 2013, έχει κυμανθεί σε ποσοστό 15-20 % ενώ η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον Ν. Ηλείας που το ποσοστό πτώσης έφθασε το 40 %.
Νέα πτώση των τιμών των ακινήτων από 5% έως 15%.
Σε ποσοστό 85% των ερωτηθέντων πολιτών πιστεύει ότι η κτηματαγορά θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2014, μόλις το 15 % πιστεύει ότι θα είναι χειρότερη.
Οι τιμές των μισθωμάτων το 2014 είχαν πτωτική τάση από 10-25 % σε σχέση με το 2013, ενώ η πτώση θα συνεχιστεί και το 2015.
Στα Βόρεια Προάστια του Ν. Αττικής θα αγγίξει το 15 % και σε νομούς της επαρχίας θα φθάσει το 25%.
Σε παλαιά και μικρά ακίνητα στράφηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον τη χρονιά που πέρασε (κάτι εντελώς λογικό λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων των τελευταίων χρόνων).

Ζητούν κούρεμα της αρχικής τιμής

Ποσοστό έκπτωσης ζητούν οι αγοραστές από την αρχική τιμή πώλησης έως και 30 % στα Δυτικά Προάστια του Ν. Αττικής διότι έχει μειωθεί η ζήτηση με αποτέλεσμα το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον βάζει όρους στην αγορά.
Ένας λόγος που εξαφανίστηκαν οι αγοραστές είναι ότι οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της κατοικίας.
Σήμερα το 95% των αγοροπωλησιών πραγματοποιούνται με μετρητά.
Ταυτόχρονα μόλις το 20 % των αγοραστών στα Β. Προάστια της Αττικής αγοράζουν ακίνητα για την κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης, ενώ στα Δυτικά Προάστια όσες αγορές έγιναν κατά 70 % για λόγους επένδυσης.


Embedded image permalink

Embedded image permalink



Embedded image permalink



Ποσοστό έκπτωσης
Embedded image permalink


Embedded image permalink


Embedded image permalink



Embedded image permalink


Embedded image permalink


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης