Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εξαιρέσεις στον ΦΠΑ κοστίζουν 1 δισ. στα ταμεία - Τα νέα φορομέτρα θα εντείνουν την ασφυξία στην αγορά

Οι εξαιρέσεις στον ΦΠΑ κοστίζουν 1 δισ. στα ταμεία - Τα νέα φορομέτρα θα εντείνουν την ασφυξία στην αγορά
Οι νέες κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας έχουν εγείρει νέες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο
Η γενικευμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στην αγορά και οι αποφάσεις συνολικά για τον ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις κλπ.), αποτελούν ένα από τα πεδία που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη δημοσιονομική εξίσωση, που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση.
Οι προβολές που γίνονται από εμπειρογνώμονες των συναρμοδίων υπουργείων για τα εισπρακτικά αποτελέσματα τυχόν αλλαγών στους συγκεκριμένους τομείς, είναι ενθαρρυντικές.
Τα αποτελέσματα σε χώρες που καθιέρωσαν το πλαστικό χρήμα ως βασικό μέσο στις πάσης φύσεως οικονομικές συναλλαγές, είναι θεαματικά, τουλάχιστον όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ, όπου το πρόβλημα με την είσπραξη και απόδοση του φόρου, εδώ στην Ελλάδα, είναι τεράστιο.
Δυσκολότερες είναι ωστόσο οι αποφάσεις τόσο για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, όσο και για την τύχη των εξαιρέσεων που υφίστανται.
Για τους μεν συντελεστές, το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος τους, αλλά και το ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ενταχθούν σ' αυτούς. Για παράδειγμα είναι κρίσιμο σε ποιο συντελεστή θα μεταταχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Για δε τις εξαιρέσεις, το θέμα που «καίει» είναι κυρίως το τι θα γίνει με τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και δει τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, τα φάρμακα κλπ.
Το συνολικό κόστος των εξαιρέσεων από το ΦΠΑ, κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Καταργώντας όλες τις εξαιρέσεις από το φόρο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα επέρχονταν αύξηση εσόδων ύψους 969,7 εκατ. ευρώ.
Μια από τις πιο ακριβές εξαιρέσεις είναι αυτή η οποία προβλέπει μείωση κατά 30% στους συντελεστές που επιβάλλονται στα νησιά του Αιγαίου.
Η ετήσια απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 346 εκατ. ευρώ αλλά η κατάργηση της εξαίρεσης κοστίζει ακριβά σε όρους πολιτικού κόστους.
Ακόμα και η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε προτιμήσει να μην «αγγίξει» την συγκεκριμένη εξαίρεση αλλά να προτείνει εναλλακτικά την μετάταξη των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%.
Η πλέον ακριβή εξαίρεση αφορά στην ένταξη στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% των βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, φαρμάκων, εμβολίων, ξενοδοχείων και εισιτήριων θεάτρων.
Αν αυτή η λίστα προϊόντων και υπηρεσιών πήγαινε στον κανονικό συντελεστή (σήμερα 23%) τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν κατά 528 εκατ. ευρώ.
Για την ακρίβεια, τόσα χάνονται σε ετήσια βάση από την ύπαρξη του υπερμειωμένου συντελεστή, διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όσα χάνονται από την εξαίρεση δεν σημαίνει πως εισπράττονται κιόλας όταν αυξάνεται ο φόρος.
Το Δημόσιο χάνει ακόμα:
- 21,7 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ από ΦΠΑ
- 17,5 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων)
- 478.151 ευρώ από την απαλλαγή που προβλέπεται για την Τράπεζα του Ευξείνου Πόντου
- 530.895 ευρώ από την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης
- 283.270 ευρώ από την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών
- 4,253 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές που προβλέπονται στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων ( διπλωματικές αποστολές, διεθνείς οργανισμοί) και επιπλέον 1,717 εκατ. ευρώ από παρόμοιες απαλλαγές «κατά την εισαγωγή στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων για διπλωματικές αποστολές και διεθνείς οργανισμούς»
- 46,323 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή από ΦΠΑ κατά την εισαγωγή για προϊόντα του Δημοσίου και των ΟΤΑ
- 226.558 ευρώ από την απαλλαγή κατά την εισαγωγή πολιτιστικών συνεδρίων, εκδηλώσεων και εκθέσεων και
- Περίπου 1 εκατ. ευρώ από «ειδικές προσωπικές απαλλαγές» κατά την εισαγωγή πάντα αλλά και για εισαγόμενα είδη πρώτης ανάγκης για την πραγματοποίηση φιλανθρωπικών και κοινωφελών σκοπών, μαζί με την απαλλαγή κατά την εισαγωγή για επενδυτικό χρυσό.

Ασφυξία
Εντωμεταξύ, σε επιδείνωση των συνθηκών της ρευστότητας αναμένεται να οδηγήσουν τα νέα φορο-μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με αυτά που εφαρμόζονται ήδη θα εντείνουν την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.
Με τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, να κατεβάζουν ρολά η μία μετά την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους με την γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος που προωθεί στο μεγαλύτερο φάσμα των συναλλαγών.
Οι νέες κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας έχουν εγείρει νέες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.
Οι τελευταίοι, εκτός του γεγονότος, ότι έχουν φθάσει να περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ απειλούνται εκ νέου από την εφορία που έχει στηθεί στη γωνία και περιμένει να μαζέψει και το τελευταίο ευρώ από τα ταμείο τους.
Έτσι το ευρώ, ως φυσικό νόμισμα, τελειώνει καθώς με βάση τους παλιούς και τους νέους κανόνες:
1. Συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων πληρώνονται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή επιταγή ή κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική). Εξετάζεται το όριο να μειωθεί περαιτέρω για να μη «σπάνε» οι συναλλαγές σε μικρότερες αποδείξεις που θα πληρώνονται με μετρητά.
2. Πληρωμές άνω των 500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών εξοφλούνται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τράπεζας.
3. Υποχρεωτική αναμένεται να γίνει η χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 23 νησιά της χώρας στα οποία η φοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ η χρήση του δεν είναι πρόβλημα για τους τουρίστες που είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Τα νησιά που θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα… κουλτούρα είναι : Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πάτμος, Σύμη.
4. Οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο ΦΠΑ 15% και όχι 18% που θα ισχύσει για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης