Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 15% έτρεξαν τα έσοδα τον Απρίλιο - Σωσίβιο η ρύθμιση για 100 δόσεις και ΕΕΤΗΔΕ - Στα 300 εκ. μειώθηκε η «τρύπα»

Με 15% έτρεξαν τα έσοδα τον Απρίλιο - Σωσίβιο η ρύθμιση για  100 δόσεις και ΕΕΤΗΔΕ - Στα 300 εκ. μειώθηκε η «τρύπα»
Η πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση ή όχι της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ
Η εν εξελίξει ρύθμιση των 100 δόσεων σε συνδυασμό με τις ροές που σημειώθηκαν από το ξεχασμένο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του 2013, έκαναν τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 15% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ έπεται συνέχεια καθώς δόθηκε παράταση μέχρι τις 26 Μαΐου για το σκέλος της ρύθμισης που αφορά στην προκαταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.
Η ενίσχυση των εσόδων τον Απρίλιο περιόρισε κοντά στα 300 εκατ. ευρώ και την «τρύπα» των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχε διαμορφωθεί περίπου στα 590 εκατ. ευρώ.
Πέρα από την απόδοση της ρύθμισης, μέρος των εσόδων προήλθε από την αναδρομική είσπραξη του «χαρατσιού» το οποίο δεν είχε καταβληθεί από τους υπόχρεους για διαφόρους λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προέκυψε ότι δεν είχε πληρωθεί ποσό περίπου 350 εκατ. ευρώ από το «χαράτσι και τώρα κάποιοι έσπευσαν να το καταβάλλουν μετά τα σχετικά ειδοποιητήρια που έλαβαν ενώ κάποιοι άλλοι προχωρούν στη ρύθμισή του σε έως και 100 δόσεις.
Η πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση ή όχι της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ.
Δύο πηγές, οι οποίες απέδωσαν πέρυσι στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ.
Εισπρακτικής λογικής είναι και το μέτρο πληρωμής των τελών ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος που θέτει και φέτος σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών το σε μια προσπάθεια να μπουν «φρέσκα» έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που κατατέθηκε χθες στην Βουλή δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που έχουν θέσει σε ακινησία τα Ι.Χ αυτοκίνητά τους ή τα δίκυκλά τους να τα επανακυκλοφορήσουν με την εξής προϋπόθεση: να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από την άρση της ακινησίας του οχήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι στους μήνες με βάση τους οποίους θα βγαίνει ο λογαριασμός των τελών θα συμπεριλαμβάνεται και αυτός στη διάρκεια του οποίου τέθηκε σε ακινησία το όχημα.
Για παράδειγμα αν ο ιδιοκτήτης ενός ακινητοποιημένου Ι.Χ. αυτοκινήτου προβεί σε άρση της ακινησίας στις 15 Απριλίου 2015, θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή για 9 μήνες.
Το ποσό των τελών κυκλοφορίας που θα κληθεί να καταβάλει θα ανέρχεται ισοδυναμεί με τα 9/12 του ετησίου ποσού των τελών κυκλοφορίας του 2015.
Αν ένας άλλος ιδιοκτήτης ακινητοποιημένου Ι.Χ. αυτοκινήτου προχωρήσει σε άρση ακινησίας στις 5 Αυγούστου, θα κληθεί να καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για την περίοδο από την 1η Αυγούστου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή για διάστημα 5 μηνών.
Τα τέλη προς την Εφορία θα ισοδυναμούν με τα 5/12 του ετησίου ποσού τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημα.
Με την ελαστικότερη αντιμετώπιση των ιδιοκτητών που έχουν τραβήξει το «χειρόφρενο» στα οχήματά τους καταθέτοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ και επιθυμούν τώρα να τα επανακυκλοφορήσουν πληρώνοντας μικρότερα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τα αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην τόνωση των φορολογικών εισπράξεων.
Από στοιχεία που έχει παραθέσει στην βουλή η Νάντια Βαλαβάνη προκύπτει ότι την τελευταία πενταετία έχουν χαθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία λόγω της μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.
Ειδικότερα:
* Ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για 771.873 Ι.Χ., κάτι που συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους 754,7 εκατ. ευρώ.
* Στα άνω των 1.900 κυβικών Ι.Χ., δεν έχουν εισπραχθεί τέλη για 129.915 οχήματα, μία απώλεια που εκτιμάται ότι φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
Με άλλη τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων τόσο για τις μεταβολές που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2014 (η σχετική προθεσμία έληγε 31.3.2015), όσο και για αυτές που πραγματοποιήθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2015 μέχρι 31 Μαΐου του 2015 (η σχετική προθεσμία ήταν 30 ημέρες από τη μεταβολή).
Με την ίδια διάταξη παρέχεται η δυνατότητα και στα νομικά πρόσωπα που έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση αναφορικά με τα έτη 2011 – 2014 να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις μέσα σε 45 ημέρες και όχι αργότερα από τις 30 Ιουνίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης