Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα 6,1 δισ. στο νέο «πακέτο» Βαρουφάκη, με κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε τόκους καταθέσεων και ομόλογα

Μέτρα 6,1 δισ. στο νέο «πακέτο» Βαρουφάκη, με κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε τόκους καταθέσεων και ομόλογα
Οι δανειστές επιδιώκουν την παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει βάλει η κυβέρνηση για να «κλειδώσει» η συμφωνία
Το νέο εμπλουτισμένο «πακέτο» με τα 24 εισπρακτικά μέτρα αποδόσεως τουλάχιστον 6,1 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. ευρώ του αρχικού, που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group δεν φαίνεται να «ξεκλειδώνει» για την ώρα τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς τη χώρα.
Παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει οι δανειστές επιδιώκουν την παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει βάλει η κυβέρνηση σε εργασιακό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό για να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές επιδεικνύουν μία ανεξήγητη εμμονή με την αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Ένα μέτρο που είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην τρόικα.
«Μόνο που από την εφαρμογή του σκληρού αυτού όρου, οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονταν έως και 80% (!)» ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών περιγράφοντας τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που προέταξαν οι θεσμοί στην χθεσινή δίωρη συνάντηση του Euro Working Group (EWG).
Εκτός από τις επικουρικές, πεδίο έντονης αντιπαράθεσης συνιστούν επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ο ΕΝΦΙΑ τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Οι δανειστές εμφανίζονται άκαμπτοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ο φόρος απέδωσε πέρυσι «ζεστό χρήμα» ύψους 2,65 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας απόλυτα τον στόχο της εισπραξιμότητας.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο φόρων θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, υποστηρίζει από την πλευρά του το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται.
Σε αυτή τη βάση θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και από το πεδίο των φόρων.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ακόμα και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων (τόκοι καταθέσεων, ενοίκια κ.λπ) και η ένταξη τους στα υπόλοιπα εισοδήματα, με αφορολόγητο όριο αλλά και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Με λίγα λόγια θα αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση για αυτούς που αποκτούν εισοδήματα και από άλλες πηγές πέραν από μισθούς και συντάξεις.
Το μέτρο αυτό ίσχυε και παλαιότερα με σημαντική συμβολή στις εισπράξεις του δημοσίου.
Στη νέα λίστα των 26 σελίδων που αποκάλυψαν οι Financial Times, περιέχονται φορολογικές, διοικητικές και άλλες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να καμφθεί η αντίσταση των θεσμών και να εξέλθει η χώρα από τη σοβαρή κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, απ' όπου θα προέλθει και ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους των υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από ένα νέο σύστημα λαχειοφόρου αγοράς που θα παρακινεί τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.
Επίσης, σημαντικές ανάσες περιμένει ο προϋπολογισμός από τις ρυθμίσεις χρεών, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και το «κλείσιμο» των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κλ.).
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων θα δώσει έσοδα έως 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα εισπραχθούν από άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην φορολογία εισοδήματος και δεν αποκαλύπτονται.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται σε ένα ποσό το οποίο, χωρίς τις παροχές 1,1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 4,7 δισ. ευρώ ως 6,1 δισ. ευρώ.
Αν η λίστα εφαρμοστεί με τα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9%, δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο του 3% του ΑΕΠ.
Στο ποσό των παρεμβάσεων δεν εντάσσονται οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ για το 2015, με το ελληνικό κείμενο να επισημαίνει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν».
Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.
Πάντως, η πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες και Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.
Οι ελληνικές «θέσεις» θα ξανασυζητηθούν στο Euro Working Group που έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Τετάρτη (8 Απριλίου) ενώ τελικό… ταμείο θα γίνει στο άτυπο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 24 Απριλίου στη Λετονία.

Τα μέτρα του «πακέτου» έχουν ως εξής:

1. Από 725 έως 875 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους ελέγχους στα εμβάσματα, στη λίστα «Λαγκάρντ» και στις offshore εταιρίες.
2. 350 έως 420 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ.
3. 350 έως 380 εκατ. ευρώ από τον διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών.
4. 300 έως 400 εκατ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων
5. 300 έως 400 εκατ. ευρώ από την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, Δηλαδή από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και την θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.
6. 270 έως 600 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του σχεδίου της τυχερής απόδειξης (λοταρία)
7. 250 έως 400 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη.
8. 225 έως 235 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού
9. 125 έως 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα.
10. 414 έως 450 εκατ. ευρώ από διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων
11. 40 έως 60 εκατ. ευρώ από την ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές
12. 50 έως 70 εκατ. ευρώ από τον φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
13. 20 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που ήδη επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
14. 50 έως 70 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου ( δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κλ.).
15. 20 έως 30 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες
16. 5 έως 10 εκατ. ευρώ από πολιτιστικές δραστηριότητες
17. 100 έως 200 εκατ. ευρώ κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους.
18. 180 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο κρατικών προμηθειών
19. 200 έως 266 εκατ. ευρώ από την υιοθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών
20. 200 έως 210 εκατ. ευρώ από την συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία
21. 300 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία
22. 50 εκατ. ευρώ από τη νέα νομοθεσία για τα χρέη των Ταμείων
23. 150 έως 300 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου
24. 10 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις Ταμείων

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης