Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νικολούδης (NYT): Στα 120 δισ ο «κρυμμένος» αφορολόγητος πλούτος των Ελλήνων στο εξωτερικό - Στόχος 2,5 δισ έως το Καλοκαίρι

tags :
Νικολούδης (NYT): Στα 120 δισ ο «κρυμμένος» αφορολόγητος πλούτος των Ελλήνων στο εξωτερικό - Στόχος 2,5 δισ έως το Καλοκαίρι
Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς που κρύβουν τα μεγάλα αφορολόγητα ποσά
Στα 120 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός πλούτος που είναι «κρυμμένος» στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Όπως ανέφερε ο υπουργός στους New York Times, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού βρίσκεται σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Στον αφορολόγητο πλούτο εκτός Ελλάδας, περιλαμβάνονται πάνω από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, οι οποίοι εμφανίζονται και στη λίστα Lagarde που εστάλη στην Ελλάδα το 2010.
«Δεν έχω κάτι με τους πλούσιους», εξηγεί ο κ. Νικολούδης, απλώς είμαι κατά των ανέντιμων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην αμερικανική εφημερίδα.
Ο κ. Νικολούδης αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.
Το ερώτημα που προκύπτει, σχολιάζουν οι NYT, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις υπό αυτές τις συνθήκες.
Οι ΝYT χαρακτηρίζουν τον κ. Νικολούδη ως τον άνθρωπο «κλειδί» στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Αυτό το διάστημα ο υπουργός έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους, για ποσά 7 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι η συγκέντρωση 2,5 δις. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι.
Θα ακολουθήσουν άλλες 22.000 υποθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξεταστούν άμεσα.
Η φοροδιαφυγή στην Ελλλάδα αγγίζει τα 76 δισ. ευρώ, ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των χρημάτων θεωρείται ότι μπορεί να ανακτηθεί. 
Ο κ. Νικολούδης θυμάται την υπόθεση κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
«Έκλαψα όταν είδα αυτή την υπόθεση», αναφέρει ο κ. Νικολούδης, καθώς αποτελούσε ένα περίπλοκο θέμα που αφορούσε χαριστικά δάνεια και επιχειρήσεις με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων», ανέφερε.
Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν είναι ο μόνος Έλληνας μεγιστάνας που εμπλέκεται σε τέτοιες μηχανορραφίες.
«Δείχνει πως υπάρχει μια πολύ κλειστή κάστα ανθρώπων με πλοκάμια σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.
Όσον αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ο κ. Νικολούδης υπολογίζει ότι χάνονται ετησίως φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ.
«Δεν είμαι θαυματοποιός.
«Αν ο κόσμος δει ότι είμαι καθαρός και ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός, και πως αυτοί που δεν είναι καθαροί στο τέλος θα πάνε στη φυλακή, θέλω να ελπίζω πως αυτό θα εμπνεύσει μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία.
Προτεραιότητά μας είναι η μεγαλύτερη είσπραξη φόρων», τονίζει ο κ. Νικολούδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης