Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τις αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά - Πως το ελληνικό κράτος «τιμωρεί» τους φορολογούμενους

Τις αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά - Πως το ελληνικό κράτος «τιμωρεί» τους φορολογούμενους
Τρανταχτό παράδειγμα η καθυστέρηση της επιστροφής φόρου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις
Τις αντοχές των πολιτών δοκιμάζει καθημερινά η κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς έχει θέσει στο στόχαστρο και τους συνεπείς φορολογούμενους.
Τρανταχτό παράδειγμα η καθυστέρηση της επιστροφής φόρου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αποτελεί την επίσημη δικαιολογία για την καθυστέρηση καταβολής των επιστροφών.
Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις, προκαλούν οι καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Οι επιστροφές φόρου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν «παγώσει», με άνωθεν εντολή, κατήγγειλε μιλώντας στον Βήμα 99,5, ενώ υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση.
Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως είπε, κοινοποιήθηκε ατύπως τις τελευταίες ημέρες στους εφοριακούς και όχι με κάποιο επίσημο έγγραφο.
Αν ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Αλεξιάδη, πρόκειται για μια απαράδεκτη και άδικη πρακτική της κυβέρνησης.
Όταν ο φορολογούμενος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τους φόρους, επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Το κράτος ωστόσο επιλέγει κατά το δοκούν τον χρόνο εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του προς τους φορολογούμενους, χωρίς να υφίσταται επιβαρύνσεις.
Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει εγκύκλιο για την επίσπευση του συμψηφισμού της επιστροφής φόρου με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο οι διασταυρώσεις των στοιχείων παραμένουν μπλοκαρισμένες στο τέρας της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου.
Αποτέλεσμα είναι η σημαντική καθυστέρηση στις επιστροφές, ακόμη και για όσους πολίτες είναι φορολογικά ενήμεροι, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο φορολογούμενος πρέπει να περάσει από την αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία ελέγχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης