Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκλωβισμένοι στις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι - Δεν έχουν πάρει ακόμη το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου

Εγκλωβισμένοι στις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι - Δεν έχουν πάρει ακόμη το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου
Πρόκειται για ένα ακόμη «λάθος» από τα πολλά με τον ΕΝΦΙΑ καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν μερίμνησε...
Χάνουν τις έξι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής του φόρου.
Τελευταία ημέρα σήμερα για την εξόφληση της πρώτη δόσης του «χαρατσιού» στα ακίνητα και για μία πολύ μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων ακόμη δεν έχουν «ανέβει» στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο TAXISnet  τα «ραβασάκια» με την λυπητερή του φόρου.
Πρόκειται για ένα ακόμη «λάθος» από τα πολλά με τον ΕΝΦΙΑ καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν μερίμνησε για την έγκαιρη εκκαθάριση της περιουσιακής κατάστασης των συγκεκριμένων ιδιοκτητών παρά το γεγονός ότι αφορά περιπτώσεις υπόχρεων με ένα ακίνητο (κύρια κατοικία) και χωρίς λάθη, ελλείψεις ή κενά στη δήλωση του Ε9.  
Επίσης, οι εν λόγω υπόχρεοι πλήρωναν κανονικά το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) και τώρα έχουν θορυβηθεί με την καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ διότι η δόση την οποία χάνουν τους βγάζει εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού δεδομένου και των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων που επικρέμανται.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων και για τους 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες λόγω της επάρκειας του χρόνου που είχε στην διάθεση της.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί κανονικά από τον Ιούνιο κάτι που τελικά δεν κατέστη εφικτό λόγω των τεχνικών προβλημάτων (σ.σ. τοποθέτηση ειδικών φίλτρων - παραδοχές στην φόρμουλα υπολογισμού του φόρου) στα οποία είχε «σκαλώσει» η εκκαθάριση.
Η συνέχεια με τον ΕΝΦΙΑ είναι σε όλους τους ιδιόκτητες γνωστή  αφού τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα τραγικά λάθη και τα εξωφρενικά ποσά οφειλής που προέβλεπαν προκάλεσαν ισχυρό «σοκ» σε 1 εκατ. φορολογούμενους.
Ακολούθησε νέα εκκαθάριση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση των υπόχρεων από την οποία ωφελημένοι βγήκαν όσοι διέθεταν μεγάλες περιουσίες, αντικειμενικής αξίας άνω των 300.00 ευρώ, για τους οποίους «εξαφανίστηκε» ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται πάνω από αυτό το όριο.
Για τους «μικρούς» ιδιοκτήτες δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα ποσά του ενιαίου φόρου.  Σήμερα πάντως εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης από τις έξι δόσεις από την οποία αναμένονται εισπράξεις 400 εκατ. ευρώ περίπου.   
Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, με την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος καταβολής του φόρου στο τέλος Φεβρουαρίου.
Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπεται η έκπτωση του 1,5% όπως ισχύει για άλλους φόρους όπως το φόρο εισοδήματος. Η εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων συνεπάγεται επιβάρυνση του αρχικού ποσού με 0,73% μηνιαίως.
Στα ΕΛΤΑ και τις τράπεζες επικρατούσε από χθες το αδιαχώρητο με τις «ουρές» στα γκισέ να είναι μεγάλες καθώς χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έσπευσαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία.
Όπως ανακοινώθηκε από τα ΕΛΤΑ μέχρι και σήμερα στις 8:30 το βράδυ, θα μπορούν οι πολίτες να εξοφλούν τις βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος στα 59 καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης