Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αιγιαλό ως το 2016 θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα - Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ΦΠΑ, ΑΦΜ και επικουρικά ταμεία

Αιγιαλό ως το 2016 θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα - Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ΦΠΑ, ΑΦΜ και επικουρικά ταμεία
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για να ψηφιστεί έως τις 8/8 και να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση του 1 δισ.
(upd2)Χωρίς τις διατάξεις για την αξιοποίηση του αιγιαλού, που αποτέλεσε και σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο καταργούνται οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και απενεργοποιούνται τα ΑΦΜ των φοροφυγάδων.
Tο σχέδιο νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης.
Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί εντός του επόμενου μήνα η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η αφαίρεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με 400 φοροελεγκτές και η αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες».
Επιπλέον, ενσωματώνονται οι ρυθμίσεις για την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων.
Τέλος, θα προβλέπεται η επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.λπ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων και τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας.


Διαβάστε εδώ τα βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου
Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση


Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στον περιορισμό των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών και αποτυπώνεται στην ήδη βελτιωμένη επίδοση των βασικών μακροοικονομικών δεικτών.
Η πρώτη σημαντική βελτίωση αφορά τη δημοσιονομική διόρθωση, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 για πρώτη φορά μετά το 2002.
Η δεύτερη σημαντική διόρθωση αφορά την ανισορροπία στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας, με το πλεόνασμα που παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο αυτές εξελίξεις ήταν θετικότερες από τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών.
Τρίτη σημαντική επίδοση είναι η ανάκτηση της διεθνούς  ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έναντι των εμπορικών της εταίρων, έπειτα από περισσότερο από δύο δεκαετίες σχεδόν συνεχούς απώλειας.
Επιπλέον, πέρα από την εξάλειψη των εσωτερικών και εξωτερικών μακροοικονομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, την περίοδο 2010-2013 υλοποιήθηκε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας και προϊόντων και στη λειτουργία του κράτους.
Θετικότατη εξέλιξη ήταν επίσης και η έξοδος στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, όπου το Ελληνικό κράτος άντλησε κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις εκτιμήσεις για σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά εντός του τρέχοντος έτους.  
Το 2014 εκτιμάται οριακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπειτα από 5 συνεχή έτη ύφεσης. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται α) στις ενδείξεις σταθεροποίησης της κατανάλωσης καθώς  η μείωση των τιμών περιορίζει τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, β) στη θετική συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, γ) στη τάση ανάκαμψης που παρουσιάζει η βιομηχανική παραγωγή, όπως επιβεβαιώνει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και δ) στη προοπτική ανάκαμψης των επενδύσεων, όπως δείχνει η βελτίωση του κλίματος  εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία αποτυπώνεται στην παρατηρούμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Δεν παραγνωρίζεται, όμως, η σημαντική αύξηση της ανεργίας όπως και η διάρθρωση αυτής, με υψηλά ποσοστά νέων και μακροχρόνια ανέργων, που έχει  υψηλό κοινωνικό κόστος και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα. Αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, η ανεργία αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται από το 2014.
Οι προϋποθέσεις για την επαλήθευση των εκτιμήσεων για το 2014 απαιτούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βοηθήσουν τη μετάβαση της οικονομίας σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών αντί για την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και στην αποταμίευση και την επένδυση αντί στην κατανάλωση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητες πρώτον η εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων εργασίας και κεφαλαίων, δεύτερον η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τρίτον την ενίσχυση θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών, ώστε να είναι εφικτή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και προσδοκάται να έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης