Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στη ΔΕΗ λόγω κατάρρευσης εδαφών στο ορυχείο Αμυνταίου - Στην περιοχή ο πρόεδρος της ΔΕΗ

tags :
Συναγερμός στη ΔΕΗ λόγω κατάρρευσης εδαφών στο ορυχείο Αμυνταίου - Στην περιοχή ο πρόεδρος της ΔΕΗ
Ο χώρος είχε αποκλειστεί από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και δεν κινδύνευσαν ζωές
Αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί, στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ένταση στο γειτονικό χωριό των Αγίων Αναργύρων και ενδεχεται να αποφασιστεί εκκένωση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έχει υποστεί το ίδιο το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η τροφοδοσία των δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος του Αμυνταίου, οι οποίες πάντως επί του παρόντος είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση.
Στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημερώθηκε και μεταβαίνει εκτάκτως στο Αμύνταιο.
Επίσης στην περιοχή μεταβαίνει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
Η εξέλιξη δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κρούουν συνεχώς τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρά τα ισχυρά κονδύλια χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ για αρχαιολογικά έργα δεν επέτρεψε απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου, που αν είχαν γίνει δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Το ευτύχημα είναι ότι εδώ και δύο μερες, το ορυχείο είχε δώσει "ενδείξεις" καθίζησης, με αποτέλεσμα να δοθεί απαγορευτικό εισόδου στους εργαζομενους και να μην θρηνούμε αυτή τη στιγμή θύματα.
Το κόστος ωστόσο σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο από μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης