Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποεπενδύουν από την ελληνική αγορά πολυεθνικοί Όμιλοι - Λουκέτα από Nestle, Pitsos, Ελαΐς και Mαΐλλη

tags :
Αποεπενδύουν από την ελληνική αγορά πολυεθνικοί Όμιλοι - Λουκέτα από Nestle, Pitsos, Ελαΐς και Mαΐλλη
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι  λουκέτα θα συνεχιστούν
Δύσκολο αποδείχτηκε το φθινόπωρο για την εντός των τειχών βιομηχανίων, καθώς μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες τρία εργοστάσια έβαλαν λουκέτο και ένα ακόμη ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά, στον Εβρο.
Η οικονομική ύφεση, η μείωση της κατανάλωσης αλλά και η γραφειοκρατία είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Ελαϊς, την Nestle την Πίτσος αλλά και την Μαϊλλης να κλείσουν ή να ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο κλείσιμο των εργοστασίων τους στην χώρα μας, την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και τα δύσκολα έχουν πλέον ξεπεραστεί.
Πρόσφατο ισχυρό χτύπημα, αποτελεί η είδηση ότι ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά το εργοστάσιο της Μαϊλλης στον Έβρο από τον προσεχή Φεβρουάριο.
Στην μονάδα απασχολούνται περί τους 60 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου, Ευστάθιο Ασπιώτη, το εν λόγω εργοστάσιο, που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, αφού η νέα ιδιοκτησία της βιομηχανίας (το επενδυτικό fund Harvard Investment Group (HIG) θεωρεί ασύμφορη τη λειτουργία του.
Να σημειωθεί ότι η Μαϊλλης εξαγοράστηκε από την HIG το 2014 και πλέον η έδρατης είναι το Λουξεμβούργο.
Η μέχρι τα μέσα του 2017 μητρική ελληνική εταιρεία χαλύβδινων και άλλων ειδών συσκευασίας βιομηχανικών προϊόντων, που είναι αμιγώς σχεδόν εξαγωγική και διαθέτει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στα Οινόφυτα και τον Εβρο, το 2016 κατέγραψε πωλήσεις 65,075 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 13% και καθαρές ζημιές 3,23 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί η πώληση των δραστηριοτήτων εμπορίας ελαιολάδου και μαργαρινών από την Ελαΐς - Unilever με το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας στην Πειραιώς.
Πλέον η Ελαΐς διατηρεί δύο μονάδες παραγωγής στου Ρέντη και τη Γαστούνη, ενώ το χαρτοφυλάκιο των τροφίμων θα περιοριστεί στα σήματα: Knorr, Hellmann's, Poumaro καθώς και τα παγωτά Algida, ΕΒΓΑ και Ben & Jerry που παράγονται σε εργοστάσιο στην Ιερά Οδό.
Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνται 102 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε ότι προχώρησε η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.
Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο, όπως αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρεία διακόπτει την λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν, επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
Τέλος λουκέτο έβαλε και το εργοστάσιο της Πίτσος το οποίο βρίσκεται στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη και εκτείνεται σε έκταση 51 στρεμμάτων.
 Η συγκεκριμένη μονάδα που δημιουργήθηκε το 1959 έχει ιστορικό χαρακτήρα όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την Βosch Siemens Hausgerate, η οποία είναι γνωστή ως BSH. Και αυτό επειδή η Πίτσος και το εργοστάσιό της αποτέλεσαν την πρώτη επένδυση της γερμανικής εταιρείας που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 εκτός Γερμανίας.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι  λουκέτα θα συνεχιστούν καθώς η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς και η σημαντική μείωση της κατανάλωσης καθιστά ασύμφορη την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας πολλών πολυεθνικών Ομίλων στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης