Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αναστολή κυκλοφορίας των «Νέων» και του «Βήματος» θα τις πλήξουν κυκλοφοριακά - Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι

tags :
Η αναστολή κυκλοφορίας των «Νέων» και του «Βήματος» θα τις πλήξουν κυκλοφοριακά - Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι
Η απόφαση αναστολής της κυκλοφορίας ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους, οι οποίοι νοιώθουν πικρία για τις εξελίξεις
Ως κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζεται η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να προχωρήσει έστω και προσωρινά στην αναστολή έκδοσης των εφημερίδων Νέων και του Βήματος της Κυριακής.
Η απόφαση του νέου ιδιοκτήτη του συγκροτήματος του ΔΟΛ ήταν οδυνηρή για τους εργαζόμενους που έδωσαν αγώνα να κρατήσουν το συγκρότημα ανοικτό όλους αυτούς του μήνες, αφού προσέφεραν εργασία χωρίς να πληρώνονται.
Ο σκοπός τους ήταν να κρατήσουν «ανοικτό» το μαγαζί ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μη ξεκινήσει από μηδενική βάση αναφορικά με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, που παρέμειναν πρώτες ή μεταξύ των πρώτων την περίοδο της διοικητικής κρίσης.
Πάντως οι κακόπιστοι του ΔΟΛ λένε πιθανόν να πληρώνουν το γεγονός, ότι κράτησαν ανοικτό το Συγκρότημα και με τη στάση τους συνέβαλαν στην άνοδο του τιμήματος που έφθασε στα 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ αν ήταν κλειστό, μπορεί να έπιανε τις τιμές του άλλοτε κραταιού στο συγκρότημα Μπόμπολα το «Έθνος» που πουλήθηκε για «ψίχουλα» στον Ιβάν Σαββίδη.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει εφημερίδα και κυκλοφορίες, θεωρούν ότι θα έχει τεράστιο κόστος για το νέο ιδιοκτήτη, η απόφασή του να αναστείλει την κυκλοφορία των δύο εφημερίδων.
Οι ίδιοι θυμίζουν ότι «πλήρωσαν» ακριβά - κυκλοφοριακά όταν οι εφημερίδες δεν «κρεμάστηκαν» στο περίπτερο λόγω απεργίας.
Αναφέρουν ότι το Κυριακάτικο Βήμα πριν την απεργία του Φεβρουαρίου 2017, σημείωνε πωλήσεις άνω των 50.000 φύλλων και σήμερα έχει υποχωρήσει στις 35.000 αδυνατώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Τα ΝΕΑ την ίδια περίοδο ήταν στα 20.000 φύλλα για να χάσουν το 50% της κυκλοφορίας στη συνέχεια και σήμερα με πολύ κόπο, οι κυκλοφορίες έφθασαν τις 15.000 μετά από την απουσία της εφημερίδας Έθνος από τα περίπτερα.
Η απόφαση αναστολής της κυκλοφορίας ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους, οι οποίοι νοιώθουν πικρία για τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν σαφή ενημέρωση αναφορικά με την επανακυκλοφορία των δυο ιστορικών εφημερίδων και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν λένε ότι πρόκειται για μερικές ημέρες για τα ΝΕΑ και μία έκδοση για το Κυριακάτικο Βήμα.
Δηλαδή το ΒΗΜΑ να βγει στο περίπτερο την ερχόμενη Κυριακή 20 Αυγούστου 2017. Πλέον κανένας δεν είναι απόλυτα βέβαιος για το τι πραγματικά θα υλοποιηθεί.
Ακόμη γίνονται αναφορές για αντιπαλότητες μεταξύ των επιτελείων της Ελευθερίας του Τύπου και του ΔΟΛ καθώς οι δύο πλευρές, διεκδικούν, η κάθε μία, μερίδιο της εύνοιας και της εμπιστοσύνης του εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι λόγοι που έφεραν την αναστολή των Νέων και του Βήματος, σύμφωνα με νομικούς κύκλους εντοπίζεται στο ενδεχόμενο, η παλιά εταιρεία να θεωρηθεί συνέχεια της νέας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζητήσουν τα δεδουλευμένα ακόμη και τις αποζημιώσεις από τη νέα εταιρεία.
Πρόκειται για νομικά επιχειρήματα τα οποία είναι στο …αέρα και όλα θα κριθούν όταν κάποια υπόθεση με ανάλογο περιεχόμενο φθάσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Πάντως οι περίπου 400 εργαζόμενοι του ΔΟΛ είναι έτοιμοι για όλα.
Το πιο θετικό σενάριο είναι να επανακυκλοφορήσουν οι εφημερίδες το συντομότερο δυνατό.
Επίσης γνωρίζουν ότι το προσωπικό θα μειωθεί σημαντικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει το μη παραγωγικό κομμάτι …δείχνοντας στην ουσία το προσωπικό που είναι στη διοίκηση της εταιρείας.
Πάντως ο χρόνος θα δείξει αν ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης αγόρασε φθηνά ή ακριβά τους δύο ιστορικούς τίτλους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης