Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βαρκάκης (πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΖ): Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται το χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές

tags :
Βαρκάκης (πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΖ): Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται το χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές
Πόσα χρωστάνε στην ΕΒΖ οι πελάτες που αγόραζαν το προϊόν και δεν πλήρωναν;
Μόνο …ζάχαρη δεν είναι τα πράγματα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οποία σπρώχνει το …δικό της τενεκεδάκι πιο κάτω.
Η βελτιωμένη προσφορά του Σέρβου επιχειρηματία Miodrag Kostić που ελέγχει τον όμιλο ΜΚGroup ανέρχεται πλέον στα 60 εκατ. ευρώ ενώ αρχικά είχε δώσει τίμημα 51 εκατ. ευρώ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουσία «πάγωσαν» τη διαδικασία χωρίς να ανακηρυχτεί πλειοδότης του διαγωνισμού, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ θεώρησε χαμηλό το τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι διαγωνισμός πρέπει να κηρυχθεί άγονος λόγω του χαμηλού τιμήματος, ο επισπεύδων της διαδικασίας ήταν ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ Bank, ενώ το τίμημα της πώλησης θα πήγαινε στα ταμεία την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει τα δάνεια της ΕΒΖ, που να σημειωθεί ανέρχονται σε 163 εκατ. ευρώ.
Στην υπόθεση πώλησης των θυγατρικών της EBZ έχουν παρέμβει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως και στελέχη του κόμματος της Κεντρικής Μακεδονίας που διατυπώνουν την αντίθεσή τους με το τίμημα για την πώληση των μονάδων, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο διαγωνισμός πρέπει να κηρυχθεί άγονος. Στέλεχος του ΖΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το κόμμα και η κοινωνία θα υπερασπιστούν την ΕΒΖ ακόμη και αν έρθουν απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη που έχουν άλλα σχέδια, λέει με νόημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης είπε στο bankingnews ότι οι αρμόδιοι διαχειρίζονται το χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το τίμημα ήταν χαμηλό και είναι σωστό να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται και τυπικά στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων που θα γίνει στις 29 Αυγούστου 2017, δεν θα λάβει αποφάσεις καθώς δεν έχει το δικαίωμα με βάση την ημερήσια διάταξη και θα γίνει ενημέρωση των μετόχων από τη διοίκηση για τη διαδικασία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θεωρεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο ρυθμιστής της υπόθεσης καθώς ελέγχει το δανεισμό της ΕΒΖ, ενώ στην παρούσα φάση έχει κλείσει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός, για λειτουργία του εργοστασίου στις 25 Αυγούστου 2017 και μετατίθεται για το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Βαρκάκης εκτιμά ότι το μέλλον της ΕΒΖ είναι δυσοίωνο και είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στο μέλλον σε πλειστηριασμό ως «κουφάρι» ξεπουλώντας τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η ζάχαρη έγινε … κουβάρι

Αξιόπιστη πηγή της ΕΒΖ που μίλησε στο bankingnews, έκανε λόγο για λεηλασία στη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την εκμεταλλεύτηκαν όλοι μηδενός εξαιρουμένου και τη έφεραν στην κατάσταση που την έχουν φέρει.
Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση της εταιρείας και διευκρίνισε ότι δεν εργάζονται όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «φέσια» προς την επιχείρηση είναι πολύ μεγάλα και ανέρχονται στα 63 εκατ. ευρώ και δημιουργήθηκαν από πελάτες που αγόραζαν το προϊόν και δεν πλήρωναν.
Ήδη οι υποθέσεις βρίσκονται στη Δικαιοσύνη ως απαίτηση αλλά είναι αβέβαιο τι θα εισπράξει η ΕΒΖ.
Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» είναι τα χρέη της προς τις Τράπεζα Πειραιώς τα οποία ανέρχονται σε 163 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις για αύξηση του τιμήματος από το Σέρβο επιχειρηματία συνδέονται με το δανεισμό της εταιρείας και οι προσπάθειας για αύξηση του τιμήματος δημιουργούν προσδοκίες για επιβίωση της εταιρείας.
Κάποιοι προσδοκούσαν να ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ με τα λειτουργικά κέρδη που εμφάνισαν τα ζαχαρουργεία στη Σερβία.
Τέλος να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2015, η ΕΒΖ είχε χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ με απόφαση του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης