Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προβλέψεις των κατασκευαστικών για τα πρόστιμα - Στα 40 εκατ. ευρώ του Ελλάκτωρα, 18,5 εκατ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

tags :
Οι προβλέψεις των κατασκευαστικών για τα πρόστιμα - Στα 40 εκατ. ευρώ του Ελλάκτωρα, 18,5 εκατ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
H Τεχνική Ολυμπιακή έχει ζητήσει και έχει ενταχθεί σε καθεστώς επιείκειας.
Προβλέψεις για τις καμπάνες που ετοιμάζεται να ρίξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις κατασκευαστικές για καρτελικές συμπράξεις, έχου προχωρήσει οι μεγάλοι Όμιλοι.
Ειδικότερα ο Ελλάκτωρας έχει προβλέψει 40 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ περί τα 19 εκατ. ευρώ, η Ιντρακατ 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά την Τεχνική Ολυμπιακή έχει ζητήσει και έχει ενταχθεί σε καθεστώς επιείκειας.
Όπως δήλωσε στο bankingnews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης για το θέμα αυτό, τα πρόστιμα είναι μεγάλα και θα οδηγήσουν σε λουκέτο πολλές εταιρείες, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «να μπουν πρόστιμα όχι μόνο σε 4 εταιρείες αλλά σε 49 εταιρείες, μεταξύ αυτών και στους ξένους κατασκευαστικούς Όμιλους οι οποίοι έχουν παρουσία στην χώρα μας και έχουν αναλάβει έργα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις που ελέγχθησαν – τουλάχιστον όσες εξ αυτών δεν έβαλαν λουκέτο με την κρίση – έσπευσαν να κάνουν χρήση της διαδικασίας διευθέτησης και να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, δεν συνέβη το ίδιο και με τις ξένες εταιρείες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν έργα στα οποία επικεφαλής ήταν ξένες εταιρείες κι όχι ελληνικές.
Στελέχη ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση των εγχώριων εταιρειών σε σχέση με εκείνες του εξωτερικού, οι οποίες και δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής.
Στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν βρεθεί όλοι οι διαγωνισμοί από το 1990 μέχρι και προσφάτως όπου αποκαλύφθηκε ότι διαγωνισμοί της Εγνατίας Οδού στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ανατέθηκαν με εκπτώσεις άνω του 40%, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο σε διαγωνισμούς της ίδιας εταιρείας οι εκπτώσεις περιορίζονται μεταξύ 13,2% και 17,35%.
Τα στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν να κάνουν με συμφωνίες και συνεννοήσεις εκ των προτέρων από την πλευρά των επιχειρήσεων για τον τρόπο υποβολής των προσφορών ώστε και μεγάλες εκπτώσεις να μη δίνονται και τα δημόσια έργα να μοιράζονται κατά τρόπο τέτοιον που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά των Ομίλων.
Δύο φαίνεται να είναι οι εργολάβοι οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις αρχές για την αποκάλυψη του καρτέλ στις κατασκευές.
Ο ένας είναι ο Πρ. Εμφιετζόγλου της Μηχανικής, ο οποίος σε προσφατη συνέντευξη του παραδέχτηκε ότι «καταγγείλαμε πριν από δύο χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την ύπαρξη καρτέλ που ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού μελέτησε τις καταγγελίες μας, αλλά και μαρτυρίες άλλων εταιρειών, έκανε έφοδο σε γραφεία εργοληπτών και βρήκε πλήρη στοιχεία της συνεννόησης και της απάτης». Και ο δεύτερος είναι μεγαλοστέλεχος κατασκευαστικού Ομίλου ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά και στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες απαγγέλθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των υπευθύνων δύο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών η πρώτη κακουργηματική ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την ύπαρξη καρτέλ στα δημόσια έργα.
Συγκεκριμένα, η κατηγορία αφορά στους υπευθύνους των εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. και σχετίζεται με προσυνεννόηση που είχαν πριν την υποβολή προσφορών κατά τη δημοπράτηση του έργου επέκτασης κρηπιδώματος στο σταθμό εμπορευματο-κιβωτίων προβλήτας του ΟΛΘ, αλλά και της ανακαίνισης της υποδομής της γραμμής του ΗΣΑΠ Ομόνοια-Μοναστηράκι με ενίσχυση και της σήραγγας.
Η δικογραφία για τις δύο εταιρείες περιλαμβάνει στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι επιστολές που αντάλλαξαν οι υπεύθυνοί τους από το 2008 έως το 2012.
Από το υλικό αυτό φαίνεται να προκύπτει προσυνεννόηση μεταξύ των δύο κατασκευαστικών εταιρειών, προκειμένου να αποσυρθεί η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ στην οποία είχαν ανατεθεί τα δύο έργα, καθώς είχε υποβάλει την πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο προσφορά, ώστε να τα αναλάβει τελικά η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας.
Ο μειοδοτικός διαγωνισμός του ΟΛΘ είχε προκηρυχτεί το Φεβρουάριο του 2011, με τη δαπάνη του έργου να ανέρχεται σε περίπου 74 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΚΤΩΡ είχε υποβάλει στο διαγωνισμό αυτό τη δεύτερη πιο συμφέρουσα προσφορά.
Η σύμβαση για την ανακαίνιση της γραμμής Ομόνοια-Μοναστηράκι υπογράφηκε το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αν και ήταν τρίτη στο σχετικό πίνακα μειοδοσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης