Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αγορές ακινήτων των ΑΕΕΑΠ, οι αποδόσεις εναλλακτικών επενδύσεων και τι εκτιμούν στελέχη της αγοράς

tags :
Οι αγορές ακινήτων των ΑΕΕΑΠ, οι αποδόσεις εναλλακτικών επενδύσεων και τι εκτιμούν στελέχη της αγοράς
Περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ έχουν επενδύσει σε ακίνητα 4 εισηγμένες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με απόδοση έως και 13%
Κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά ακινήτων και κυρίως των καλών επαγγελματικών ακινήτων με τις εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία να ανακοινώνουν τη μία αγορά μετά την άλλη.
Μάλιστα οι αποδόσεις των ακινήτων που αγοράζονται είναι δελεαστικές και πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται αν υπάρχουν ευκαιρίες στα ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση.
Το τελευταίο διάστημα μόνο από τις εισηγμένες έχουν ανακοινωθεί αγορές ύψους 80 εκατ. ευρώ και κάποιοι ανεβάζουν τον πήχη των μελλοντικών αγορών έως τα 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες πως ξένοι και ειδικά Τούρκοι αγοράζουν καλά ακίνητα σε καλές περιοχές της Αθήνας εκμεταλλευόμενοι τον νόμο για χορήγηση βίζας.
Ιδιώτες επενδυτές εξετάζουν τις ανακοινώσεις και τις πληροφορίες προκειμένου να δουν αν όντως υπάρχουν και για αυτούς ευκαιρίες στην αγορά.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πάντως λόγω καταστατικού είναι υποχρεωμένες να επενδύουν τα κεφάλαιά τους οι ΑΕΕΑΠ, ενώ για κάποιον ιδιώτη η αγορά θα πρέπει να γίνει με την αποδοχή της παραδοχής πως αυτή η επένδυση δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμη.
Από την άλλη άλλες μορφές επένδυσης στην Ελλάδα δεν έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.
Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως οι τράπεζες δίνουν μηδενικά επιτόκια, με την επένδυση σε έντοκα ελληνικού δημοσίου να είναι πιο ελκυστική επένδυση στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Τα εταιρικά ομόλογα δίνουν καλές αποδόσεις, αλλά σημειώνουν πως υπάρχουν μετοχές που το μέρισμα είναι καλύτερο από την απόδοση του ομολόγου της ίδιας εισηγμένης.
Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου έχουν καλή απόδοση αλλά και αυξημένο ρίσκο.
Τα ίδια στελέχη θα πρότειναν αντί για ακίνητα να τοποθετήσουν οι επενδυτές τα κεφάλαια που διαθέτουν σε καλές μετοχές του ΧΑ, μέρος σε έντοκα ελληνικού δημοσίου και ίσως αν τα ελληνικά ομόλογα δώσουν ευκαιρία για καλύτερες αποδόσεις να τοποθετήσουν μέρος των κεφαλαίων και σε αυτά.
Άλλα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως η κινητικότητα στα ακίνητα είναι αυξημένη και πως η επένδυση σε επαγγελματικό ακίνητο που να είναι όμως νοικιασμένο σε καλή εταιρεία μπορεί να αποτελεί καλή επένδυση.
Σημειώνουν πως η παραδοχή είναι ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και η σταθεροποίηση που παρατηρήθηκε το 2016 θα δώσει τη θέση της σε μία καλύτερη πορεία.
Όπως μάλιστα αναφέρουν και οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ τα ελεύθερα καλά επαγγελματικά ακίνητα είναι λίγα πλέον καθώς δεν χτίζονται νέα ακίνητα και δεν αναπαλαιώνονται τα παλιά.

Οι αγορές των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ

Η Intercontinental International τους τελευταίους πέντε μήνες έχει προχωρήσει σε σημαντικές προσθήκες ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της.
Πιο αναλυτικά απέκτησε επαγγελματικό ακίνητο επί της οδού Συνταγματάρχου Δαβάκη, στην Καλλιθέα Αττικής, έναντι 800.000 ευρώ με μικτή ετήσια μισθωτική απόδοση 8,85%, η οποία αυξάνεται σε 10,80% το 2018 λόγω αναπροσαρμογής του μισθώματος.
Επίσης αγόρασε το 100% των μετοχών της BIERCO AE με αξία κτήσης 2.371.838 ευρώ.
H εταιρεία έχει στην αποκλειστική της κυριότητα ένα επαγγελματικό ακίνητο επί της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας - Αγίου Νικολάου («Παχείας 'Aμμου»).
Η αρχική μικτή ετήσια μισθωτική απόδοση του ακινήτου είναι 9,65%.
Επιπλέον απέκτησε επαγγελματικό ακίνητο επί της Λ. Κορίνθου, στο Αίγιο Αχαΐας με αξία κτήσης είναι 400.000 ευρώ και αρχική μικτή ετήσια μισθωτική απόδοση είναι 9,9%.
Λίγο διάστημα νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόκτηση οριζόντιας ιδιοκτησίας ορόφου γραφείων επί κτηρίου στην σύζευξη Λ. Μεσογείων 2-4 και Σινώπης, στους Αμπελόκηπους Αττικής με τίμημα είναι 700.000 ευρώ.
Στον πύργο Αθηνών είχε επίσης αγοράσει άλλη μία οριζόντια ιδιοκτησία γραφειακών χώρων με τίμημα 915.000 ευρώ και ετήσια μισθωτική απόδοση 13,11%.
Πρόσφατα προσυμφώνησε την απόκτηση ενός αυτοτελούς κτιρίου καταστημάτων και γραφείων στον Βόλο.
Θα μισθωθεί στην B&F Α.Β.Ε.Ε. η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα «BSB» και «Lynne» .
Το τίμημα της εξαγοράς έχει οριστεί σε 3.750.000 ευρώ και «καθαρή», μετά φόρου ακίνητης περιουσίας και κόστους ασφάλισης, ετήσια απόδοση είναι 8%.
Η Intecontinental αναφέρει πως το 2016 παρατηρήθηκε πως το επίπεδο των ενοικίων παρουσίασε βελτίωση, έστω και οριακή, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως για τα Α’ κατηγορίας ακίνητα.
Τα μισθώματα αναμένεται να ακολουθήσουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα και εκτιμάται πως θα αυξηθούν σε περίπτωση αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, σημειώνει η εταιρεία.
Το ποσοστό κενών χώρων υψηλής ποιότητας έχει μειωθεί αισθητά τα δύο τελευταία έτη, τόσο για τα Α’ όσο και για τα Β’ κατηγορίας ακίνητα.
Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κατασκευαστική
δραστηριότητα, για αναπτύξεις νέων ακινήτων ή για ριζικές ανακαινίσεις παλαιότερων
(απαξιωμένων) χώρων, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Πρόσφατα η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 25,3 εκατ. ευρώ.
Απέκτησε το 100% των μετοχών της ΚΑΡΟΛΟΥ Α.Ε., ιδιοκτήτριας δύο ακινήτων στην Πάτρα (ένα εκ των οποίων είναι το γνωστό ξενοδοχείο με την επωνυμία «MOREAS BEACH»), τα οποία εκμισθώθηκαν προκειμένου να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν, από τον μισθωτή, ως ξενοδοχειακή μονάδα κλασσικού τύπου 116 δωματίων το πρώτο και ως ξενοδοχειακή μονάδα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων, απευθυνόμενων σε φοιτητές το δεύτερο, έναντι συνολικού τιμήματος 3,7 εκατ. ευρώ.
Απέκτησε επίσης χαρτοφυλάκιο 9 εμπορικών ακινήτων (κυρίως καταστήματα και γραφεία), τα οποία βρίσκονται στην Ιταλία (Ρώμη, Γένοβα, κ.ά.), έναντι συνολικού τιμήματος 21,6 εκατ. ευρώ.
Τα ακίνητα είναι εκμισθωμένα, μεταξύ άλλων, σε διεθνούς φήμης εταιρείες.
Η Grivalia πρόσφατα ανακηρύχθηκε πλειοδότης σε Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό χαρτοφυλακίου δεκαπέντε εμπορικών ακίνητων supermarkets και ενός οικοπέδου.
O Διαγωνισμός αφορούσε τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούσαν το σύνολο του
ενεργητικού της «ΖΗΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η οποία τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση.
Το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου ήταν 16,25 εκατ. ευρώ.
Επίσης αγόρασε 2 ακίνητα, ένα επί της Λεωφ. Συγγρού 340, στην Καλλιθέα Αττικής, και ενός επί της Λεωφ. Κηφισίας 49, στο Μαρούσι Αττικής.
Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 18,48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, 13,20 εκ ευρώ αφορούν στο τίμημα για το ακίνητο επί της Λεωφ. Συγγρού και 5,28 εκ ευρώ στο τίμημα για το ακίνητο επί της Λεωφ. Κηφισίας.
Τέλος ο ξενοδοχειακός της βραχίονας «Grivalia Hospitality S.A.», προέβη στην εξαγορά του 60% του «Pearl Island Project» στον Παναμά από την εταιρεία με την επωνυμία «Dolphin Capital Investors Limited».
Σύμφωνα με την εταιρεία ο κλάδος των Α.Ε.Ε.Α.Π. επιβαρύνθηκε υπερβολικά από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν εντός του 2016.
Λόγω των νέων μέτρων ο κλάδος του επαγγελματικού ακινήτου παρουσίασε ελαφρά πτωτικές τάσεις, παρά τη σταθεροποίηση που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο έτος, ενώ τα ποιοτικά ακίνητα παραμένουν σε πλεονεκτικότερη θέση.
Η Trastor απέκτησε ακίνητο επιφάνειας 456τ.μ. σε κτίριο καταστημάτων/γραφείων επί των οδών Πατησίων και Σκαλιστήρη στην Αθήνα.
Το τίμημα ανήλθε σε 1.100.000 ευρώ.
Επίσης ανακηρύχθηκε πλειοδότρια σε δημόσιο πλειστηριασμό για την απόκτηση ακινήτου επί της Λεωφόρου Κηφισίας 269 και της οδού Μητροπολίτου Ιακώβου, στην Κηφισιά Αττικής.
Το τίμημα που προσέφερε η Εταιρεία ανήλθε σε 2.539.420 Ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης