Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι 5 εταιρείες που παίρνουν το πράσινο φως της διάσωσης από τις τράπεζες - Έρχονται deals με funds

tags :
Οι 5 εταιρείες που παίρνουν το πράσινο φως της διάσωσης από τις τράπεζες - Έρχονται deals με funds
Πλέον οι συζητήσεις για το σε ποιες εταιρίες οι βασικοί μέτοχοι είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακολουθώντας πιστά τα συμφωνημένα business plans, έχουν ολοκληρωθεί.
Το πράσινο φως της διάσωσης έχουν πάρει από τις τράπεζες πέντε εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την αναδιάθρωση του δανεισμούς τους και την πώληση τους σε ξένα fund.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το καλοκαίρι το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει καθώς πλέον οι συζητήσεις για το σε ποιες εταιρίες οι βασικοί μέτοχοι είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακολουθώντας πιστά τα συμφωνημένα business plans, έχουν ολοκληρωθεί.
Όπως επίσης έχει αποτυπωθεί πλήρως και για το ποιες από αυτές τις εταιρείες κρίνονται βιώσιμες και μπορούν να έχουν λόγο ύπαρξης και την επόμενη μέρα, όταν ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας θα έχει πλήρως αναδιαρθρωθεί.

PASAL

Στην πώληση του εμπορικού κέντρου Athens Ηeart της Pasal, προσανατολίζονται οι πιστώτριες τράπεζες, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού του Ομίλου.
Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη σχετικές συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές.
Η πορεία του εμπορικού κέντρου κρίνεται ικανοποιητική και αυτό αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς το 2016 τόσο η επισκεψιμότητα όσο και ο τζίρος των καταστημάτων εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 3%, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το λιανεμπόριο.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και της διαδικασίας μείωσης του δανεισμού η διοίκηση της Pasal Development, η οποία είχε ακυρώσει την αίτηση προσφυγής της στο άρθρο 99,  έχει ήδη πουλήσει δύο ακίνητά της στην Eurobank, ένα επί της Λεωφόρου Θηβών και ένα επί της Λεωφόρου Bάρης- Kορωπίου) έναντι συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Το 2015 η Pasal κατέγραψε ζημιές 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ;ξία των ακινήτων του ομίλου διαμορφώνεται στα 113,5 εκ. ευρώ έναντι 137,6 εκ. ευρώ στο τέλος του 2014.
Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου μειώθηκε σε 124,8 εκ. ευρώ απο 141,0 εκ. ευρώ την 31.12.2014.

EUROMEDICA

Κοντά στην εξεύρεση λύσης για την Euromedica βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες, την στιγμή που η οικονομική κατάσταση της εταιρείας βρίσκεται στο «κόκκινο» με το συνολικό δανεισμό της (με βάση τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2016) να ανέρχεται στα 391,945 εκατ. ευρώ, να παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 182,143 εκατ. ευρώ και ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ.
Η λύση που φάινεται να έχει πέσει στο τραπέζι για την λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάθρωση της εταιρείας είναι η ρευστοποίηση μέρος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Euromedica σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει και η κεφαλαιοποίηση μέρους των χρεών της εταιρείας προς τις πιστώτριες τράπεζες κάτι που σημαίνει πως θα μειωθεί κατά πολύ και το μετοχικό ποσοστό των βασικών μετόχων.
Όσον αφορά την ύπαρξη στρατηγικών επενδυτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, από τους οποίους υπήρχε ενδιαφέρον για να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές στη euromedica μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
 
ΔΩΔΩΝΗ

Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους 27 εκατ. (18,55 εκατ. μακροπρόθεσμος και 8,4 εκατ. βραχυπρόθεσμος), βρίσκεται η διοίκηση της Δωδώνης (παγωτά).
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Παγωτά Δωδώνη είναι πολλά.
Το 2015 ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10 εκατ. ευρώ διαμορφούμενος στα 9,314 εκατ. ευρώ όταν το 2014 ήταν 10,249 εκατ. ευρώ και το 2012 11,367 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 1,621 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,056 εκατ. ευρώ το 2014, έναντι κερδών 779.135 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2012, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους διευρύνθηκαν στα 3,231 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,274 εκατ. ευρώ το 2014 και κερδών 319.681 ευρώ το 2012.
Tο γεγονός ότι ο απόλυτος έλεγχος (90%) της εταιρίας έχει περάσει στις Deutsche Bank Private Equity και Goldman Sachs Asset Management, μέσω της εξαγοράς της θυγατρικής της Eθνικής NBGI, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ευόδωση του επιχειρήματος διάσωσης της εταιρείας.
 
MEBΓAΛ

Κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της βρίσκεται η διοίκηση της Μεβγάλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία δεν ζητά haircut του τραπεζικού δανεισμού της, αλλά μείωση των επιτοκίων και μια περίοδο χάριτος προκειμένου να ομαλοποιηθεί η οικονομικής της κατάσταση.
Η εξεύρεση λύσης, κρίνεται επιτακτική καθώς η οικονομική κατάσταση της Μεβγάλ έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφού όπως προκύπτει και από τον ισολογισμό της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου υπάρχει ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών.
Η ΜΕΒΓΑΛ πλέον, μετά την αποχώρηση της οικογενείας Παπαδάκη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Χατζάκου και τη ΔΕΛΤΑ, ελέγχεται από την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και τη ΔΕΛΤΑ ( η κάθε πλευρά έχει μετοχικό μερίδιο 43,18%), ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχει και η οικογένεια Συμεωνίδη 13,62%.
Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί business plan για την πενταετία 2016-2020, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς στο εσωτερικό και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, στόχος που θα υλοποιηθεί με την εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας, τις συνέργειες με τη ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας των δύο γαλακτοβιομηχανιών, τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών.

 XAPAΓKIΩNHΣ
 
Tο μεγάλο χαρτοφυλάκιο της Aκροπόλ Xαραγκιώνης, με 60 περίπου επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα, - όπως Athens Capitol (Γ Σεπτεμβρίου), Mέλαθρον (Kολωνάκι), Athens Millennium (Παγκράτι), Aίγλη (Kηφισιά)-, σε Aθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Kρήτη και Pόδο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο τουλάχιστον funds, τα οποία συζητούν με τις τράπεζες το ενδεχόμενο συμφωνίας εξυγίανσης. Tο σχέδιο προϋποθέτει την εισφορά κεφαλαίων, αλλά και γενναίο «κούρεμα» των δανείων.
Σήμερα το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας φτάνει 78 εκατ. ενώ επί των ακινήτων υφίστανται εμπράγματα βάρη ύψους 78,7 εκατ. προς εξασφάλιση τραπεζικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης