Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεκάδες εισηγμένες στα γκισέ των τραπεζών - Ζητούν μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση στα δάνεια

Δεκάδες εισηγμένες στα γκισέ των τραπεζών - Ζητούν μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση στα δάνεια
Κρίνεται η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων από το ύψος του επιτοκίου, αλλά και αυτές που ανταπεξέρχονται λόγω τόκων δεν βγάζουν κέρδη
Σε διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και ζητούν επιμήκυνση της διάρκειας αλλά και μείωση επιτοκίων προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Πολλές εισηγμένες δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν τους στόχους της δανειακής σύμβασης (π.χ. ύψος EBITDA, κέρδη κτλ) με αποτέλεσμα να δάνεια από μακροπρόθεσμα να έχουν αναταξινομηθεί στη λογιστική κατάσταση ως βραχυπρόθεσμα.
Άλλες εταιρείες βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση καθώς τα δάνεια έχουν γίνει απαιτητά.
Πρέπει πάντως να τονιστεί πως για αρκετές εισηγμένες μία αναδιάρθρωση δεν φτάνει και προκειμένου να μπορέσει κάποια στιγμή η εταιρεία να βγάλει κέρδη και να γίνει ξανά βιώσιμη πρέπει να μειωθεί το ύψος των δανείων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Λίγες όμως εισηγμένες έχουν δεσμευτεί για αύξηση κεφαλαίου με αρκετές διοικήσεις άλλων εταιρειών να ρίχνουν την ευθύνη των ζημιών μόνο στα υψηλά επιτόκια και στην οικονομική κατάσταση της χώρας.
Από την άλλη υπάρχουν και οι εισηγμένες που τα βρήκαν με τις τράπεζες και υπέγραψαν νέα δανειακή σύμβαση όπου αυξήθηκε η διάρκεια και μειώθηκε το επιτόκιο και αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας στους επόμενους ισολογισμούς.
Πιο αναλυτικά, Forthnet χθες ανακοίνωσε ότι μάζεψε το ελάχιστο αναγκαίο ποσό των 70 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό και είναι σε ισχύ η συμφωνία με τις τράπεζες.
Ωστόσο, όπως φαίνεται οι βασικοί μέτοχοι δεν κάλυψαν την έκδοση και τα λεφτά τα έβαλαν οι τράπεζες στις οποίες θα περάσει ο έλεγχος της εταιρείας.
H ΑΝΕΚ έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και όπως σημειώνει ο ορκωτός το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά 261 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Η εταιρεία θα λάβει απόφαση για αύξηση κεφαλαίου μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ιατρικό Αθηνών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία των τραπεζών για την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου, και προβλέπει ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Η διοίκηση σημειώνει πως δεν θα υπήρχε ανάγκη αναδιάρθρωσης αν δεν υπήρχαν να αιφνίδια και αντισυμβατικά όπως τα χαρακτηρίζει μέτρα των Rebate και Clawback, σύμφωνα με τα οποία γίνονται πλέον οι πληρωμές από το δημόσιο.
Στην Axon Συμμετοχών η Πειραιώς έχει καταγγείλει λόγω μη τήρησης των χρηματοοικονομικών όρων δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ περίπου.
Η τράπεζα ζήτησε συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητού και ακίνητου στοιχείου της εταιρείας και κάθε εμπράγματου δικαιώματος προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της.
Επίσης έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ύψους 12 εκατ. ευρώ καθώς και κατασχετήριο.
Αναφορικά με την αναχρηματοδότηση δανεισμού της θυγατρικής της Euromedica, τον Μάιο του 2015 η διοίκηση υπέγραψε με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών (Standstill Agreement) και ανέθεσε σε συνεργασία με αυτές σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) το οποίο ολοκληρώθηκε και βάσει αυτού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της.
Στην Yalco υπάρχουν ληξιπρόθεσμοι τόκοι και κεφάλαιο κυρίως ομολογιακού και μακροπρόθεσμου δανεισμού συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες πλάνο αναδιάρθρωσης και έχει υπογραφεί προσύμφωνο, με την τελική συμφωνία να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
Μόλις ολοκληρωθεί θα μειωθεί και το χρηματοοικονομικό κόστος από την αναδρομική ισχύ της μείωσης των επιτοκίων.
Πλάνο αναδιάρθρωσης με πώληση περιουσιακών στοιχείων έχει υπογραφεί και από την ΕΒΖ.
Η Moda Bagno έχει έρθει σε συμφωνία με δύο τράπεζες, οι οποίες θα μειώσουν τα επιτόκια, και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση με μία ακόμη.
Η Frigoglass έχει έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες μετά και την παροχή δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ από τον βασικό μέτοχο.
Η ΑΕΓΕΚ έχει διακανονίσει τα δάνειά της με νέο ομολογιακό δάνειο.
Η Pasal μεταβιβάζει ακίνητα προκειμένου να μειώσει τον τραπεζικό της δανεισμό και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με της τράπεζες για την έγκριση επιχειρηματικού πλάνου που σκοπό έχει τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας.
Η ΚΡΕΚΑ έχει καταθέσει αίτημα για αναδιάρθρωση του δανεισμού της και μείωση του επιτοκίου σε βιώσιμο επίπεδο και προσδοκά ουσιαστική λύση που θα δίνει προοπτική για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού της.
Μεταξύ τέλος των εταιρειών που βρίσκονται ή έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι και οι εταιρείες: Ελληνική Υφαντουργία, Dionic, Ικτίνος, Lavipharm, Πήγασος, Ελγέκα, Audio Visual, Βαράγκης, Ολυμπιακή Τεχνική, ΓΕΔ, Νίκας κ.α..

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης