Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεγάλη καθίζηση στα έσοδα από τόκους των εισηγμένων λόγω της μείωσης των επιτοκίων

tags :
Μεγάλη καθίζηση στα έσοδα από τόκους των εισηγμένων λόγω της μείωσης των επιτοκίων
Τα πρώτα στοιχεία από τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων δείχνουν μεγάλη υποχώρηση, καθώς πλέον τα επιτόκια των εγχώριων τραπεζών είναι σχεδόν μηδενικά
Μεγάλη υποχώρηση στα έσοδα από τόκους και άρα και στα κέρδη των επιχειρήσεων διαπιστώνεται στο πρώτο εξάμηνο με βάση τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει.
Εταιρείες με γεμάτα ταμεία βλέπουν τα φετινά έσοδα να είναι αισθητά μικρότερα από τα περσινά, ενώ την ίδια ώρα οι τόκοι που καταβάλουν στις τράπεζες για τα δάνεια που παραμένουν στα ύψη και πολλές εταιρείες περιμένουν το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης μήπως και γλιτώσουν κάποια έξοδα.
Η Μυτιληναίος από 1,62 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος το κονδύλι περιορίστηκε στις 587 χιλ. ευρώ, ήτοι μείωση άνω του 60% ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο περσινό εξάμηνο ήταν 317 εκατ. ευρώ και στο φετινό 273 εκατ. ευρώ ήτοι μείωση 14% περίπου.
Σημειώνεται πως οι χρεωστικοί τόκοι ανήλθαν στα 26,13 εκατ. ευρώ από 26,3 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ με περίπου ίδια ταμειακά διαθέσιμα και στα δύο εξάμηνα και ποσό μερικά εκατομμύρια πάνω από 1 δισ. ευρώ εισέπραξε φέτος 1,3 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η ΜΕΤΚΑ με ταμειακά διαθέσιμα πέρυσι 245 εκατ. ευρώ και φέτος 167 εκατ. ευρώ εισέπραξε 1,21 εκατ. ευρώ πέρυσι και 549 χιλ. ευρώ φέτος.
Η Τιτάν με 274 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα φέτος έναντι 219 εκατ. ευρώ πέρυσι, εισέπραξε 307 χιλ. ευρώ από 553 χιλ. ευρώ πέρυσι.
Αυτό σημαίνει πως με περισσότερα κεφάλαια φέτος της τα έσοδα από τόκους ήταν αισθητά λιγότερα.
Τα Ελληνικά πετρέλαια εισέπραξαν 4,38 εκατ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο και μόλις 2,4 εκατ. ευρώ στο φετινό.
Ωστόσο σημειώνεται πως ο όμιλος προχώρησε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων και τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν αισθητά και πιο συγκεκριμένα στα 1,41 δισ. ευρώ από 2,2 δις. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ με 124,6 εκατ. ευρώ ταμείο φέτος έναντι 148,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, εισέπραξε 1,08 εκατ. ευρώ πέρυσι και φέτος μόλις 375 χιλ. ευρώ.
Η Σαράντης με 18,6 εκατ. ευρώ πέρυσι και φέτος 20,14 εκατ. ευρώ εισέπραξε 830 χιλ. ευρώ πέρυσι και 272 χιλ. ευρώ φέτος.
Η Πετρόπουλος για 16,1 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα εισέπραξε τόκους 49 χιλ. ευρώ έναντι 99 χιλ. ευρώ πέρυσι για 14,8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η σύγκριση τόκων με διαθέσιμα δεν είναι απολύτων αντιπροσωπευτική γιατί από τις λογιστικές καταστάσεις δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το αν όλα τα διαθέσιμα ήταν σε προθεσμιακές καταθέσεις ή δεν γνωρίζουμε αν ο τόκος πέρυσι και φέτος προέρχεται από την ίδια προθεσμιακή, ίδιας διάρκειας και φυσικά ίδιου ποσού.
Ωστόσο, είναι μία εικόνα που λαμβάνει όποιος μελετά τη λογιστική κατάσταση και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι τράπεζες δίνουν πλέον εξαιρετικά επιτόκια, τα οποία προβληματίζουν τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια και υψηλά διαθέσιμα.
Το ερώτημα είναι: Να μειώσει τα δάνεια η επιχείρηση μειώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα και να πληρώνει λιγότερα σε τόκους, αλλά τι θα γίνει αν στο μέλλον χρειαστεί χρηματοδότηση.
Θα έχει νέα γραμμή χρηματοδότησης από την τράπεζα;
Κάποιες επιχειρήσεις σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες εξετάζουν συνεργασίες ή εξαγορές, διατηρούν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα γιατί δεν ξέρουν αν θα λάβουν χρηματοδότηση στην περίπτωση που βρουν μια ευκαιρία για εξαγορά.

Γ.Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης