Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συστημικός κίνδυνος στην αγορά από τα συνεχή λουκέτα - Μαρινόπουλος και Jet Oil είναι η αρχή του κραχ

tags :
Συστημικός κίνδυνος στην αγορά από τα συνεχή λουκέτα - Μαρινόπουλος και Jet Oil είναι η αρχή του κραχ
Eπιχειρήσεις και επιχειρηματίες, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος και το Mega είναι οι επόμενοι που παίρνουν σειρά 
Νέος συστημικός κίνδυνος απειλεί την ελληνική οικονομία από τα μεγάλα λουκέτα που πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα.
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Μαρινόπουλος (που αντιπροσωπεύει το 1% του ελληνικού ΑΕΠ) αλλά και η πρόσφατη περίπτωση της Jet Oil (με την τραγική αυτοκτονία του ιδιοκτήτης της κυριάκου Μαμιδάκη ο οποίος από ευθιξία, από αρχές και κώδικα τιμής.... αυτοκτόνησε), μόνο κορυφή του παγόβουνου δε είναι, αλλά η αρχή μια νέας οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνει τους τελευταίους μήνες η ελληνική επιχειρηματικότητα.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία των προηγούμενων μηνών έχει φέρει στο χείλος της οικονομικής δυσπραγίας, δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες εξαντλούν και τα τελευταία περιθώρια που έχουν, προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά.
Η μεγάλη δανειακή τους έκθεση, η μειωμένη ρευστότητα των Ελλήνων καταναλωτών σε συνδυασμό με τους λανθασμένους χειρισμούς των επιχειρηματιών, έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από μεγάλους Ομίλους, οι οποίοι κάποτε πρωταγωνιστούσαν στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2016, εκτός από τον Μαρινόπουλο και την Jet Οil η αγορά έχει μετρήσει αρκετά ακόμη λουκέτα, που εκτός από φέσια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχουν αφήσει στο δρόμο πάνω από 1.500 ανέργους.
Ο αριθμός αυτός θα γίνει εφιαλτικός στην περίπτωση που σκάσει το κανόνι της Μαρινόπουλος, καθώς τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, 1,8 δισ. θα είναι αρχικώς το άνοιγμα που θα αφήσει στην αγορά, ενώ οι τράπεζες από την άλλη να εγγράφουν ζημιές ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ.
Όμως, ο Μαρινόπουλος είναι μόνο η αρχή.... λένε οι καλά γνωρίζοντες.
Και άλλες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος (για τις γνωστές μίζες των εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξασφαλίζει εξοπλιστικά προγράμματα) και ιδιοκτήτης των ΑΧΟΝ και Euromedica αλλά και το Mega τα τραπεζικά δάνεια του οποίου ανέρχονται στα 88 εκατ. ευρώ, είναι οι επόμενοι που παίρνουν σειρά...ενώ γίνεται λόγος και για τον όμιλο Μπόμπολα. 
Όλοι εκτιμούν ότι όλες οι περιπτώσεις θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμη ντόμινο που δεν αργήσει να συμπαρασύρει ακόμη και υγιείς εταιρείες.

Η κυβερνητική απραξία

Με καμία ουσιαστική απόφαση για την στήριξη τους, σε κυβερνητικό επίπεδο, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαντλούν και τα τελευταία περιθώρια είτε από οικονομικής πλευράς είτε από πλευράς περικοπής κόστους που τους έχουν απομείνει.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το Γενικό Εμπορικό Μητρώο - ΓΕΜΗ, ότ στο πρώτο 5μηνο του έτους «κατέβασαν ρολά» συνολικά 15.435 επιχειρήσεις, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες.
Και ο κατάλογος είναι μακρύς...
Η περίπτωση της Ηλεκτρονικής προκάσε ισχυρό σοκ στην αγορά, ενώ είχαν προηγηθεί μια σειρά από τρανταχτά λουκέτα όπως η ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου, η Αθηναϊκή Χαρτοποιϊα (Softex) η βιομηχανία ΙΜΑΣ, η Hellenic Steel, η Σέλμαν, τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», η εταιρεία security «Πυρσός» καθώς και το ξενοδοχείο Athens Ledra.
Μέχρι το τέλος του έτους, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολλοί ακόμη μεγάλοι Όμιλοι θα κατεβάσουν ρολά.
Όμως δεν είναι περιπτώσεις μεμονωμένων επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρων κλάδων, όπως για παράδειγμα αυτός της μπίρας ή του γάλακτος που είτε μέσω επιβολής φόρων (όπως ο ειδικός Φόρων Κατανάλωσης Μπίρας) είτε μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών (παράταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος) που τους οδηγούν σε αφανισμό.
Χαμένο σε αυτή την περίπτωση το κράτος που χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης