Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Oι δύο εταιρείες που διέσωσε η Τράπεζα Πειραιώς και το νέο εγχείρημα με την ΕΒΖ

tags :
Oι δύο εταιρείες που διέσωσε η Τράπεζα Πειραιώς και το νέο εγχείρημα με την ΕΒΖ
Σε τροχιά ανάκμψης έχουν μπει η Hellenic Seaways και η Βωβός
Προσπάθεια για να διασωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καταβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχει εκπονήσει σχέδιο για χρηματοδότηση της.
Το ίδιο περίπου μοντέλο είχε ακολουθηθεί και σε δύο μεγάλες εταιρείες την Hellenic Seaways και την Βωβός, οι οποίες λόγω των μεγάλων δανειακών τους υποχρεώσεων πέρασαν στον έλεγχο της τράπεζας.
Το μοντέλο διάσωσης που ακολουθήθηκε και στις τρεις περιπτώσεις ήταν διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων των εταιρειών αυτών, μείωση επιτοκίων και εκ νέου ανάσα ρευστότητας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Hellenic Seaways, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με ποσοστό 40%, η οποία το 2015 και μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις, παρουσίασε κέρδη.
Η ναυτιλιακή εμφάνισε κέρδη 3,9 εκατ., έναντι ζημιών 17,4 εκατ. το 2014, ενώ εξίσου θετικές εμφανίζονται και οι προοπτικές για το 2016, καθώς αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου και της κερδοφορίας της.
Μάλιστα το 2015, η HSW δραστηριοποιήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Κυκλάδων, του Β.Α. Αιγαίου, των Σποράδων και του Σαρωνικού, ενώ, εκτός από την ακτοπλοΐα, συνέχισε μέχρι και τον Μάιο την παρουσία της στη γραμμή της Αδριατικής, Κορίνθου - Βενετίας.
Η εταιρεία αύξησε το μεταφορικό της έργο, λόγω του επανασχεδιασμού των δρομολογίων της, της δραστηριοποίησής της σε τέσσερις νέες επιδοτούμενες γραμμές (μέσω ισάριθμων διαγωνισμών του υπουργείου Ναυτιλίας, στους οποίους συμμετείχε επιτυχώς το 2015), αλλά και λόγω των σημαντικών προσφυγικών ροών προς τους νησιωτικούς προορισμούς που εξυπηρετούν τα πλοία της (Β.Α. Αιγαίο).
Σε τροχιά εξυγίανσης έχει μπει και και η εταιρεία real estate Μπάμπης Βωβός .
Ο Όμιλος το 2015 εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 165,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημίες μετά από φόρους 26,7 εκατ. ευρώ το 2014. Η συρίκκνωση των ζημιών προήλθε από την απομείωση των υποχρεώσεων, οι οποίες από τα 610 εκατ ευρώ, μειώθηκαν στα 510 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών του Ομίλου για το 2015 διαμορφώθηκε σε 3,5 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 5,6%, κυρίως λόγω της επαναδιαπραγμάτευση μισθώσεων σε υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης.

Η περίπτωση της ΕΒΖ

Η περίπτωση πάντως της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, γιατί εκτός των άλλων η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένες ζημιές οι οποίες φτάνουν στα 78 εκατ. ευρώ. .
Η συμφωνία, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί αρχικώς με την Τράπεζα Πειραιώς είναι η εκ νέου χρηματοδότηση της ΕΒΖ με 13 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων μέρος των οποίων θα δοθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους τευτλοπαραγωγούς και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση του κεφαλαίου.
Eπίσης προβλέπεται κούρεμα των υποχρεώσεων της βιομηχανίας, πώληση πώληση υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων, πώληση θυγατρικών αλλά και σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 40% καθώς των εξόδων της διοίκησης.
Tέλος σχεδιάζεται η πώληση όλων των μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ και συγκεκριμένα τα ακίνητα των πρώην εργοστασίων σε Ξάνθη και Λάρισα, το ημιτελές κτήριο επί της Κουντουριώτου, ένα μεγάλο ακίνητο στη Σίνδο, αλλά και η πώληση μεριδίων των δύο θυγατρικών της Σερβίας.
Χτες η διοίκηση της ΕΒΖ είχε συνάντηση με εκπροσώπους των τευτλοκαλλιεργητών από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη.
Κατά την συζήτηση διαπιστώθηκε η θέληση όλων των μερών να υποστηριχτεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της διοίκησης προς την κατεύθυνση της στήριξης της καλλιέργειας και για την προσπάθεια που καταβάλει να εξοφληθούν οι καλλιεργητές για την παραγωγή του 2015.
Επίσης συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε ενέργειες για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα Κ.Α.Π. ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια σακχαρότευτλων με στόχο το 2017 να καλλιεργηθούν από 100.000 στρέμματα τουλάχιστον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης