Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ κινδυνεύει να μείνει με τους… κακοπληρωτές

tags :
Η ΔΕΗ κινδυνεύει να μείνει με τους… κακοπληρωτές
Η επιχείρηση καταγράφει απώλειες στα μερίδια αγοράς και έως τώρα έχει απολέσει περίπου το 8%
Θέμα ημερών είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα απαγορεύει στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες της ΔΕΗ να αλλάζουν εταιρεία παροχής ρεύματος εγκλωβίζοντας στην ουσία τους κακοπληρωτές στη Δημόσια Επιχείρηση ενώ οι “καλοί” πελάτες σταδιακά θα αναζητούν καινούργιο πάροχο καθώς οι προσφορές και τα τιμολόγια ρεύματος είναι χαμηλότερα έως 12% σε σχέση με τη ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην προσπάθεια της να “προστατεύσει” τη ΔΕΗ από την επικείμενη μετακίνηση πελατών προς τους ιδιώτες “άνοιξε” το θέμα της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προτείνοντας στην ΡΑΕ οι πελάτες που έχουν οφειλές να μη μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο πάροχο αν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Ο κύκλος της διαβούλευσης άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο από τη ΡΑΕ και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες απαγορεύοντας στην ουσία την μετακίνηση των πελατών που έχουν χρέη στη ΔΕΗ.
Η επιχείρηση καταγράφει απώλειες στα μερίδια αγοράς και έως τώρα έχει απολέσει περίπου το 8%.
Το μερίδιο αγοράς της ήταν στο 97,7% στα τέλη του 2014 για να υποχωρήσει στο 94,5% το 2015.
Στο πρώτο τρίμηνο καταγράφεται νέα υποχώρηση στο 92,78% στα τέλη Μαρτίου.
Την ίδια η διοίκηση της επιχείρησης εκτιμά ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αυξηθούν και το 2016.
Για το λόγο αυτό στα ετήσια αποτελέσματα του 2015 έλαβε υπερδιπλάσιες προβλέψεις σε σχέση με το 2014.
Συγκεκριμένα οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών χαμηλής τάσης αυξήθηκαν κατά 472 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι προβλέψεων ύψους 309 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το 2014.
Για τους πελάτες υψηλής τάσης οι αντίστοιχες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 90 εκατ. ευρώ έναντι 76 εκατ. ευρώ το 2014.
Ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρει ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις έχουν ελαφρυνθεί κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στη θετική επίδραση των ενεργών διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ανησυχήσει από την πτώση της ηλεκτρικής κατανάλωσης που ανέρχεται στο 9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς παρατηρείται αντίστοιχη μείωση της ζήτησης.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η πτώση της κατανάλωσης συνδέεται περισσότερο με την επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή βιοτεχνίες ή εμπορικά καταστήματα πολύ πιθανόν να κατέβασαν ρολά.
Ήδη αναφέρουν ως παράδειγμα την Ηλεκτρονική Αθηνών που κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα να βγει ένας μεγάλος καταναλωτής από την αγορά.
Το κλίμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας είναι καλύτερο καθώς οι ισχυροί παίχτες κερδίζουν πελάτες μέσα από πακέτα προσφορών τα οποία είναι ελκυστικά σε σχέση με της ΔΕΗ.
Στελέχη εκτιμούν ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα κερδίσουν μερίδια αλλά οι μεγάλες ανακατατάξεις θα υλοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια καθώς η ίδια η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να μεταφέρει πελάτες σε μορφή γκρουπ σε άλλες εταιρείες για να υλοποιηθεί η Μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπει ότι το μερίδιο αγοράς της θα πρέπει να μειωθεί στο 50% στα τέλη του 2020.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης