Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μηδενική ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας - Η οικονομική αβεβαιότητα και τα capital controls ακύρωσαν τα συμβόλαια

Μηδενική ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας - Η οικονομική αβεβαιότητα και τα capital controls ακύρωσαν τα συμβόλαια
Η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Σκηνικό «κραχ» στην αγορά εξοχικής κατοικίας με χιλιάδες ακίνητα να πωλούνται όσο όσο και το αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι... ανύπαρκτο.
Στο σφυρί βγαίνουν και φέτος σχεδόν 50.000 εξοχικές κατοικίες, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει καμία ελπίδα για μαζική αγορά. Τα μεγαλύτερα γραφεία real estate της χώρας κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα οδυνηρό καλοκαίρι, καθώς και μερικά προς υπογραφή συμβόλαια με ξένους αγοραστές, ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή.
Kανένας δεν θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που δεν ξέρει αν τώρα, σε ένα μήνα ή ακόμη και σε ένα χρόνο θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προτιμά να πάει σε ασφαλέστερες χώρες για να κάνει την επένδυση του.
Οι ιδιοκτήτες των εξοχικών, ιδιώτες και κατασκευαστές, πουλάνε όσο όσο προκειμένου να προσελκύσουν, Κινέζους, Άραβες και Βορειοευρωπαίους επενδυτές, ενώ δεν υπάρχουν Ελληνες αγοραστές ούτε για δείγμα.
Σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο Geoaxis "Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά την αγορά εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών αφού αν και οι τιμές έχουν φτάσει σε προ κρίσης επίπεδα περίπου 30.000 με 40.000 κατοικίες εξακολουθούν και παραμένουν αδιάθετες.
Οι λόγοι για την πτώση της ζήτησης είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχουν προκαλέσει τη συνολική κάμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με
την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την πολιτικό-οικονομική αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, έχουν καταστήσει την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Αναφορικά με τις προσδοκίες αναθέρμανσης της αγοράς ξένων αναζητούντων Ευρωπαϊκό Διαβατήριο μέσω της αγοράς ακινήτου, εκτιμούμε ότι ο πήχης θα πρέπει να χαμηλώσει αρκετά καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο προϊόν, ούτε συγκεκριμένη υποδομή για την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος.
Με άλλα λόγια ούτε μεγάλα οικιστικά ή παραθεριστικά συγκροτήματα της τάξης των 400-500 σύγχρονων κατοικιών, ιδιοκτησίας ενός ιδιοκτήτη υπάρχουν, ούτε η ελληνική πολιτεία δημιούργησε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάποιον ιδιώτη να καταφέρει να αποκτήσει ακίνητο με ασφάλεια και ταχύτητα.
Επιπρόσθετα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μαζί με την Κύπρο που από χρόνια το εφαρμόζει, παρέχουν πλέον αυτή την δυνατότητα".
Όσον αφορά τις προοπτικές, όπως εκτιμάται, η πτωτική τάση στην αγορά εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2015 λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.
Οι πιέσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα αναμένεται να είναι τόσο ισχυρές που η κατάρρευση της αγοράς εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών θα αποτελέσει γεγονός που δύσκολα θα ανατραπεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης