Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο «σχοινί» η Βενεζουέλα - Προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους της - Ανησυχία στους επενδυτές

Σε τεντωμένο «σχοινί» η Βενεζουέλα - Προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους της - Ανησυχία στους επενδυτές
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ξεκίνησε συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ρτου για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 60 δισ. δολαρίων
Η Βενεζουέλα διαπραγματεύεται με τους διεθνείς πιστωτές της τον τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους της ύψους 60 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το χρέος, οι αναλυτές δεν βλέπουν ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι η Βενεζουέλα θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, ακόμη και αν οι πιστωτές της έχουν γενναιόδωρη διάθεση.
"Πρόκειται να είναι μία από τις πιο περίπλοκες χρεοκοπίες που σημειώθηκαν ποτέ", δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Mint Partners Bill Blain.
Τι ακριβώς συμβαίνει στη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ξεκίνησε συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ρτου για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 60 δισ. δολαρίων.
Η Κίνα, ένας από τους πιστωτές της Βενεζουέλας εμφανίζεται σίγουρη για την ικανότητα του Καράκας να αποπληρώσει τα χρέη του.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής κατάφερε να πάρει κάποια βοήθεια από τη Ρωσία.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αναδιαρθρώσει τα 1,35 δισ. εκατομμύρια δολάρια που της οφείλει η Βενεζουέλα, παρέχοντας στον Maduro μια "ανάσα".
Ωστόσο, αυτό δεν έχει πείσει τους αναλυτές ότι η Βενεζουέλα είναι σε θέση να αποπληρώσει τους πιστωτές της.
"Τα ομόλογα που έχουν αποπληρώσει, το ποια ομόλογα λένε ότι θα πληρώσουν και το ποια ομόλογα δεν μπορούν να αποπληρώσουν είναι πολύ ασαφές", δήλωσε ο Blain στο CNBC.
"Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια τέτοια κακοδιαχείριση της οικονομίας οδεύει προς μια κακή διαχείριση αθέτησης υποχρεώσεων".

Πώς έφτασε η Βενεζουέλα σε αυτό το σημείο;

"Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, η παραγωγή  της Βενεζουέλας μειώθηκε κάτω από τα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο του 2017, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980", ανέφερε σε report ο Nicholas Watson, αντιπρόεδρος της Teneo Intelligence.
Η οικονομία της Βενεζουέλας - η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου - επηρεάστηκε σημαντικά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.
Η παραγωγή μειώθηκε κάτω από τα δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και χωρίς οικονομικούς πόρους για να επενδύσει στον τομέα, η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται.
Την ίδια στιγμή, η Βενεζουέλα έχει πληγεί από  τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, οι οποίες έχουν περιορίσει τη ρευστότητα της σε δολάρια.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές σε νέο χρέος τόσο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας όσο και από την κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά βοηθούν την κυβέρνηση Maduro, που χαρακτηρίζεται ως "δικτατορία".
Ο συνδυασμός κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας και βασικών αξιωματούχων της χώρας, η έλλειψη νομιμότητας του καθεστώτος και η αποτυχία του να καταλήξει σε αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό για το μέλλον της χώρας.

Έχει χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα;

Η Βενεζουέλα απέτυχε να καταβάλει 200 εκατ. δολάρια σε τοκοχρεολύσια.
Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε την Τρίτη (14/11) ότι η Βενεζουέλα είχε βρεθεί σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" και ότι "υπάρχει μια πιθανότητα 50% η Βενεζουέλα να πτωχεύσει και πάλι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες".
Οι αξιολογήσεις της Fitch επίσης υποβάθμισαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA λόγω "αθέτησης πληρωμών".
"Ανεξάρτητα από τον όρο (default), είναι σαφές ότι έχουν χάσει τις πληρωμές τους για αυτές τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και συνεπώς έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους και είναι ανοιχτοί σε νομικές ενέργειες από τους ομολογιούχους", ανέφερε ο Fernando Freijedo, αναλυτής της  Economist Intelligence Unit.
Σημείωσε ότι οι κάτοχοι ομολόγων, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη απαιτήσει την πληρωμή τους, πιθανώς για να δώσουν στο Καράκας κάποιο χρόνο και έτσι να αυξήσουν τις πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
"Δεν περιμένουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της κυβέρνησης θα πετύχουν", δήλωσε ο Freijedo, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κυρώσεων και του γεγονότος ότι η Maduro δεν έχει ένα οικονομικό σχέδιο που θα ευχαριστούσε τους πιστωτές.
Οι συνομιλίες για το χρέος είναι σε εξέλιξη και δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσουν.
"Εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν είχε διακόψει τελείως τη σχέση της με το ΔΝΤ  τότε ενδεχομένως να μπορούσε να αποφύγει την αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων της που λήγουν με εξωτερική υποστήριξη", δήλωσε ο Jan Randolph στρατηγικός αναλυτής της IHS Markit.
"Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι και δεν έχει υποστήριξη από το ΔΝΤ και ότι ο κίνδυνος κακοδιαχείρισης της πολιτικής και του χρέους είναι υψηλός και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αθετήσεις υποχρεώσεων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης