Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jim O’Neill (Παν. Manchester): Το δολάριο δεν θα παραμείνει αιωνίως το ισχυρότερο νόμισμα της υφηλίου

Jim O’Neill (Παν. Manchester): Το δολάριο δεν θα παραμείνει αιωνίως το ισχυρότερο νόμισμα της υφηλίου
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενίσχυση του ρόλου της Κίνας αποτελούν απειλές για το αμερικανικό νόμισμα
Την εκτίμηση ότι το ισχυρό status που διαθέτει αυτή τη στιγμή το δολάριο θα εξασθενίσει, εξέφρασε ο Jim O’Neill, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs και πρώην υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας.
Ο γνωστός οικονομολόγος και μεταξύ άλλων καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Manchester, μιλώντας σε συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι υποστήριξε ότι «το δολάριο δεν μπορεί να παραμείνει επ’ άπειρον ο βασιλιάς των νομισμάτων».
Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι το δολάριο δεν θα ισοπεδωθεί θα υπάρξει μείωση της τρέχουσας αξίας του ως κορυφαίο νόμισμα.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει ισοπέδωση του δολαρίου.
Όμως αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας είναι η Κίνα και τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι ο ρόλος του δολαρίου θα υποχωρήσει.
Δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα ο βασιλιάς των νομισμάτων».
Ο O’Neill αλλά και άλλοι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Πεκίνου, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα συνάψει συμβόλαια για αγορά πετρελαίου σε γουάν και όχι σε δολάριο.
Οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας θα μπορούν να ανταλλάσουν τα εν λόγω συμβόλαια σε χρυσό ή να μετατρέπουν το γουάν σε χρυσό, χωρίς την ανάγκη να διατηρούν κινεζικά assets στην κατοχή τους και κατόπιν εάν το επιθυμούν να τα μετατρέπουν σε δολάρια.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ότι εντός της επόμενης 10ετίας το δολάριο θα έχει τελειώσει, αλλά σαφώς ο ρόλος του θα αλλάξει στο μέλλον με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις», προσέθεσε ο O’Neill.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης