Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Βενεζουέλας - Ρωσίας για αναδιάρθρωση χρέους 3 δισ. δολ - Επαφές με το Πεκίνο

tags :
Συμφωνία Βενεζουέλας - Ρωσίας για αναδιάρθρωση χρέους 3 δισ. δολ - Επαφές με το Πεκίνο
H  ISDA ανέβαλε για τις 15/11 την απόφαση της  για να συζητήσει αν η κρατική πετρελαϊκή PDVSA πυροδότησε "πιστωτικό γεγονός" με την καθυστερημένη αποπληρωμή ομολόγου
(upd) Σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 3 δισ. δολ. κατέληξε η Βενεζουέλα, σύμφωνα με αξιωματούχο της πρεσβείας στη Μόσχα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα η Κίνα, η μεγαλύτερη πιστώτρια της Βενεζουέλας, εκτίμησε σήμερα ότι το Καράκας μπορεί "να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο" το πρόβλημα με το χρέος.
Η Βενεζουέλα έχει εξωτερικό χρέος που εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 20 με 30 δισεκατομμύρια οφείλει στην Κίνα.
"Προς το παρόν η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς συνεχίζεται κανονικά", δήλωσε σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας μπορούν να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποθέσεις τους, περιλαμβανομένου του προβλήματος με το χρέος τους", πρόσθεσε ο Γκενγκ.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
κρίσιμες είναι οι ώρες για τη Βενεζουέλα καθώς μετά την Standard  & Poors η οποία έθεσε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας («RD») την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας φού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της, η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι έχει ξεκινήσει να καταβάλει τόκους στο εξωτερικό χρέος της, σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας της χώρας, Jorge Rodriguez.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Rodriguez δεν διευκρίνισε σε ποιες πληρωμές αναφέρεται.
Να σημειωθεί ότι η ISDA ανέβαλε για τις 15/11 την απόφαση της  για να συζητήσει αν η κρατική πετρελαϊκή PDVSA πυροδότησε "πιστωτικό γεγονός" με την καθυστερημένη αποπληρωμή ομολόγου.
Ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή τη Δευτέρα (13/11), αφού παρήλθε η περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ο S&P ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση -αντίστοιχα- της Βενεζουέλας σε ξένο νόμισμα σε «SD/D» από «CC/C».
Ο οίκος πρόσθεσε ότι θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας εάν η Βενεζουέλα επιλύσει το θέμα των μη καταβληθέντων τόκων και τηρήσει το χρονοδιάγραμμα άλλων πληρωμών πριν από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους της.
«Ακολουθώντας» την αντίστοιχη κίνηση της Standard & Poor’s, ο -επίσης αμερικανικός- οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας («RD») την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας, από το κατώτατο «C».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε σε «CC» την αντίστοιχη αξιολόγηση για τον δανεισμό σε τοπικό μπολιβάρ, σε «C» τη βραχυπρόθεσμη (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) πιστοληπτική ικανότητα και σε «CC» το ανώτατο όριο αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση αντανακλά την αποτυχία της χώρας να καταβάλει στους ομολογιούχους τις -καθυστερημένες- πληρωμές τόκων για τα κρατικά ομόλογα που λήγουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 και 13 Οκτωβρίου 2024, μετά και το τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, που έληξε στις 13 Νοεμβρίου 2017.
Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι περιμένουν η Βενεζουέλα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς κρίνουν ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν, και προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

«Θα εξοφλήσουμε κανονικά το χρέος μας – Είμαστε καλοπληρωτές»

Θα εξοφλήσουμε κανονικά το χρέος μας διαμηνύει η Βενεζουέλα ύστερα από την απόφαση των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s να κηρύξουν την χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
«Είμαστε καλοπληρωτές, παρ' όλα όσα λένε οι οίκοι αξιολόγησης, το (αμερικανικό) υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Ντόναλντ Τραμπ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικοινωνίας, Jorge Rodriguez, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε μια συμφωνία με τους ομολογιούχους» για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου της Βενεζουέλας».
Όπως είπε ο Rodriguez θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που άρχισε το Καράκας για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας, διαβεβαιώσεις πάντως που δεν φαίνεται να πείθουν και ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Maduro δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει junk ομόλογα ύψους 60 δις δολαρίων.
Αν και την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Maduro υποστήριξε ότι η Βενεζουέλα δεν θα κηρύξει πότε στάση πληρωμών, οι οίκοι αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch Ratings αποφάσισαν να κηρύξουν τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπόρεσε να καταβάλει εγκαίρως, μετά και την παρέλευση της περιόδου χάριτος 30 ημερών, τοκοχρεολύσια που όφειλε για το εξωτερικό της χρέος.
Μάλιστα η Fitch κήρυξε σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας και τον πετρελαϊκό όμιλο PDVSA, διότι καθυστέρησε για μία εβδομάδα να αποπληρώσει ομολογιούχους, στους οποίους θα όφειλε να έχει καταβάλει ένα ποσό ύψους δύο δισεκ. δολαρίων.
Πάντως, ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας διέψευσε ότι αθετήθηκαν πληρωμές και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των δόσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι ο Maduro είχε καλέσει την περασμένη Δευτέρα στο Καράκας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας προκειμένου να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Η συνάντηση, που δεν διήρκεσε παρά 25 λεπτά, ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθεί καμιά συμφωνία, αν και τα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει νέα το προσεχές διάστημα.
Η Βενεζουέλα, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεν διαθέτει πλέον παρά μόλις 9,7 δις δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που οφείλει να καταβάλει τοκοχρεολύσια 1,47 δις δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και 8 δις δολαρίων το 2018.

Την εκτίμηση ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως τονίζει ανάλυση των Financial Times.
Στην ανάλυση της εφημερίδας δίνονται απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν το χρέος της χώρας, την άθλια πορεία της οικονομίας της και τον υψηλό κίνδυνο που κρύβει μία χρεοκοπία.
Βάσει των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας το κρατικό χρέος φθάνει στα 90 δισ. δολάρια.
Ταυτόχρονα η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 28,6 δισ. δολάρια, ενώ και αρκετά δισ. δολάρια σε «υποσχετικές».



Παράλληλα πιστωτές της χώρας έχουν παραχωρήσει σε ειδικό λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας το ποσό των τεσσάρων δισ. δολαρίων.
Πάντως ο Stuart Culverhouse, οικονομολόγος της Exotix, εκτιμά ότι το συνολικό χρέος του δημοσίου τομέα της Βενεζουέλας κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 δισ. δολαρίων.
Το μεγάλο πρόβλημα –συνεχίζει το δημοσίευμα των FT – είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ο οποίος έχει μιλήσει τόσο για «αναχρηματοδότηση» όσο και για «αναδιάρθρωση» χρέους.



Όμως για να υπάρξει αναχρηματοδότηση θα πρέπει να το επιθυμούν και οι πιστωτές και συνήθως σε αυτή περιλαμβάνεται και «κούρεμα» χρέους.
Με δεδομένες και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ οι πιθανότητες να υπάρξει αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας κρίνονται ως μηδαμινές.
Ταυτόχρονα το γεγονός ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους κατόχους ομολόγων της Βενεζουέλας είναι ο Tareck El Aissami, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση.
Ο Aissami έχει υποστεί ειδικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες των έχουν χαρακτηρίσει ως έμπορο ναρκωτικών.



Ως εκ τούτου καμία αμερικανική επενδυτική εταιρεία – οι οποίες είναι και οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του χρέους της Βενεζουέλας – δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μαζί του.
«Η λογική του Maduro δεν υπάρχει.
Η επιβολή μίας συγκεκριμένης καταλυτικής ημερομηνίας για συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων γίνεται ώστε να μεταφερθεί σε αυτούς η ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων», εκτιμά ο Siobhan Morden, ειδικός της Nomura για την αγορά ομολόγων της Λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα αν και είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί άνω του 30% κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.



Παραμένει «ζωντανή» χάρη στη στήριξη που της έχουν προσφέρει Ρωσία και Κίνα.
Δεν έχει, όμως, άλλη επιλογή από το να κάνει κάτι για το χρέος της κυρίως από τη στιγμή που τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν υποχωρήσει κάτω από 10 δισ. δολάρια, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι σε χρυσό ο οποίος δύσκολα μπορεί να ρευστοποιηθεί.



Οι αγορές πάντως δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση της χώρας, ούτε πιστεύουν ότι θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για το χρέος.
Απόδειξη η συνεχιζόμενη «βουτιά» των ομολόγων, την ίδια ώρα που ο Standard & Poor’s έδωσε ένα ακόμη χτύπημα, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπάρχει άραγε τρόπος να ξεφύγει η Βενεζουέλα από αυτό το χάος;
Μία πιθανότητα είναι να λάβει κάποιο δάνειο από τη Ρωσία, με ενέχυρο πετρελαϊκά assets.



Με αυτό μπορεί να αποπληρώσει μέρος των πιστωτών της ή ακόμη να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων της, τα οποία άλλωστε τώρα είναι πολύ πιο φθηνά.
Μία ακόμη εναλλακτική είναι να υπάρξει «διαχωρισμός» του κράτους από την PDVSA και αφήσει την πετρελαϊκή εταιρεία να χρεοκοπήσει.
Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους επίσης μοιάζει αδύνατο να συμβεί.
Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει και μία παράλληλη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να πειστούν οι πιστωτές ότι η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε ορθή πορεία.



«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πιστωτές ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μελλοντικό χρέος είναι απίθανο να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μαζί τους», τονίζει ο Edward Glossop, αναλυτής της Capital Economics.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μία οικονομία που καταρρέει, με τον πληθωρισμό να τρέχει με απίστευτο ρυθμό, υποδεικνύουν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα η Βενεζουέλα να χρεοκοπήσει παρά να διασωθεί.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης