Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Συμφωνία «ορόσημο» για τη δέσμευση της ΕΕ στη συμφωνία του Παρισιού

Κομισιόν: Συμφωνία «ορόσημο» για τη δέσμευση της ΕΕ στη συμφωνία του Παρισιού
Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ θέτει ανώτατο όριο στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από περισσότερες από 11.000 εγκαταστάσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία ενέργειας
Σε προσωρινή συμφωνία για την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) για την περίοδο μετά το 2020, κατέληξαν σήμερα 9 Νοεμβρίου 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που θα συμβάλει στην επίτευξη σημαντικού μέρους της δέσμευσης της ΕΕ, βάσει της συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά τουλάχιστον κατά 40% έως το 2030.
Η σημερινή συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου παρέχει σαφές αποτέλεσμα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, μετά την πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση του ΣΕΔΕ της ΕΕ τον Ιούλιο του 2015.
Χαιρετίζοντας την πολιτική συμφωνία, ο αρμόδιος Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια Miguel Arias Cañete δήλωσε: 
"Η σημερινή συμφωνία ορόσημο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπει τη δέσμευση και τις φιλοδοξίες της στο Παρίσι, σε συγκεκριμένες δράσεις, για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί και πάλι στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος, η νομοθεσία αυτή θα καταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά εκπομπών άνθρακα κατάλληλη, για το σκοπό αυτό και χαιρετίζω ιδιαίτερα το ισχυρό καθεστώς μείωσης του άνθρακα που έχει συμφωνηθεί και τα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας της αγοράς"

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ θέτει ανώτατο όριο στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από περισσότερες από 11.000 εγκαταστάσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία ενέργειας μέσω ενός κεφαλαιοποιητικού και εμπορικού συστήματος βάσει της αγοράς.
Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, οι βασικές βελτιώσεις που συμφωνήθηκαν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο περιλαμβάνουν:
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι μειώσεις των εκπομπών.
Πρόσθετες διασφαλίσεις για την παροχή πρόσθετης προστασίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, εάν χρειαστεί, έναντι του κινδύνου διαρροής άνθρακα.
Διάφοροι μηχανισμοί υποστήριξης για να βοηθήσουν τον κλάδο της βιομηχανίας και τους τομείς της ενέργειας να ανταποκριθούν στις καινοτόμες και επενδυτικές προκλήσεις, της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επόμενα βήματα
Μετά την πολιτική συμφωνία (μια «τριμερής διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής»), το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. 
Μόλις εγκριθεί, η αναθεωρημένη οδηγία EU ETS θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης