Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαιρετίζει ο Macron την ευρωπαϊκή απόφαση για τους αποσπασμένους εργαζόμενους στην ΕΕ

Χαιρετίζει ο Macron την ευρωπαϊκή απόφαση για τους αποσπασμένους εργαζόμενους στην ΕΕ
Για ουσιαστικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Macron
Για ουσιαστικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναφερόμενος στη συμφωνία των υπ. Εργασίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας όσον αφορά τους αποσπασμένους εργαζόμενους, η οποία προβλέπει κυρίως τη μείωση της μέγιστης διάρκειας των αποσπάσεων στους 18 μήνες και την καταβολή των ίδιων επιδομάτων στους αποσπασμένους με τους εργαζόμενους στις χώρες υποδοχής.
«Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη» ανέφερε σε ανακοίνωση της η γαλλική προεδρία, η οποία έκανε λόγο για νίκη της Ευρώπης και για συμφωνία που οδηγεί την ΕΕ μπροστά.
Από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ, 4 ( Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία και Λιθουανία) τάχθηκαν κατά της συμφωνίας ενώ άλλες τρεις (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Κροατία) απείχαν από την ψηφοφορία ενώ οι υπόλοιποι 21 τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.
Οι υπουργοί κατάφεραν να συμφωνήσουν όσον αφορά τη διάρκεια της απόσπασης, του συστήματος που επιτρέπει στους Ευρωπαίους να εργάζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχοντας ασφαλιστική κάλυψη στη χώρα προέλευσής τους: 12 μήνες μάξιμουμ –όπως ζητούσε η Γαλλία– ωστόσο η απόσπαση θα μπορεί να παρατείνεται για έξι μήνες κατόπιν αίτησης της επιχείρησης-εργοδότη, αν και η απόφαση θα επαφίεται στις αρχές της χώρας υποδοχής.
Στην πράξη, η διάρκεια των αποσπάσεων θα μειωθεί από τους 24 στους 18 μήνες.
Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης της οδηγίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, είναι να εφαρμοστεί η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία στον ίδιο τόπο».
Με βάση την αρχική οδηγία (1996) οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι αμείβονταν πρακτικά με τον κατώτερο μισθό της χώρας υποδοχής.
Όμως η διεύρυνση της ΕΕ το 2004 και η εισδοχή δέκα νέων κρατών με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και φθηνότερους μισθούς ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Το ζήτημα δίχασε τις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες, καθώς οι τελευταίες ήθελαν να προστατεύσουν αυτό που θεωρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους εργαζομένους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης