Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Βένετο και Λομβαρδία ψηφίζουν την Κυριακή (22/10) για κατάκτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας

Ιταλία: Βένετο και Λομβαρδία ψηφίζουν την Κυριακή (22/10) για κατάκτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας
Υπέρ του «Ναι» έχουν ταχθεί οι τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες «ανήκουν» στη Λέγκα του Βορρά
Δύο από τις πλουσιότερες περιοχές της Ιταλίας πραγματοποιούν δημοψηφίσματα την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία.
Πρόκειται για Λομβαρδία και Βένετο, δύο επαρχίες του ιταλικού Βορρά στις οποίες ζει περίπου το 25% του πληθυσμού της Ιταλίας και παράλληλα είναι εξαιρετικά πλούσιες.
Οι δύο περιοχές θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση τόσο της δημόσιας διοίκησής τους όσο και των οικονομικών τους μεγεθών.
Στο παρελθόν Μιλάνο και Βενετία (οι πρωτεύουσες των δύο περιοχών) έχουν ζητήσει και στο παρελθόν πλήρη ανεξαρτησία από τη Ρώμη.
Οι υποστηρικτές των δημοψηφισμάτων σπεύδουν, πάντως, να τονίσουν ότι αυτό που ζητούν είναι περισσότερη αυτονομία και όχι απόσχιση από την Ιταλία.
Παράλληλα τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων δεν είναι δεσμευτικά.
Σημειώνεται ότι η Λέγκα του Βορρά ελέγχει τις τοπικές κυβερνήσεις και των δύο περιοχών και είναι ο βασικός υποστηρικτής των δημοψηφισμάτων.
Σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, κορυφαίο στέλεχος της Teneo Intelligence, θα αισθανθεί «εξαιρετικά ευτυχής» εάν κερδίσει το «Ναι» στα δύο δημοψηφίσματα και παράλληλα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη αναφορικά με τη διανομή των φορολογικών εσόδων.
Ταυτόχρονα νίκη του «Ναι» θα «προσφέρει στη Λέγκα του Βορρά σαφές πολιτική ώθηση λίγους μήνες πριν τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2018», προσθέτει ο Piccoli.
Οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων, ο Luca Zaia στο Βένετο και ο Roberto Maroni στη Λομβαρδία, υποστήριξαν ότι τάχθηκαν υπέρ των δημοψηφισμάτων μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που είχαν με τη Ρώμη.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι η Ρώμη –με άλλα λόγια η κεντρική διοίκηση της Ιταλίας- κυριολεκτικά απομυζά τις οικονομίες των δύο περιοχών, προσθέτοντας ότι το 2016 «έστειλαν» στα κρατικά ταμεία 50 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που έλαβαν από την κεντρική ιταλική διοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης