Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Η ευρωζώνη πρέπει να επιδιώξει τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου

tags :
Moscovici: Η ευρωζώνη πρέπει να επιδιώξει τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου
Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) είναι το βασικό μας εργαλείο για τη σύγκλιση στη ζώνη του ευρώ
Οι πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να εξισορροπήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, αν το ενιαίο νόμισμα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική υποστήριξη, δήλωσε ο ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Moscovici.
Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης, συζητούν τρόπους για να εμβαθύνουν την οικονομική τους ολοκλήρωση, μετά την έναρξη της κρίσης του χρέους το 2010, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος που χρησιμοποιείται τώρα από 19 χώρες.
Τα προγράμματα διάσωσης σε πέντε χώρες που έχασαν την πρόσβαση στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης και χρηματοδοτήθηκαν από τις ισχυρότερες οικονομικά, έχουν προστεθεί σε ένα κύμα αντιπολιτευόμενου λαϊκισμού, που τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα των ψηφοφόρων για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.
"Οι οικονομικές και κοινωνικές αποκλίσεις έχουν σημασία για τη ζώνη του ευρώ, για την καθημερινή λειτουργία της αλλά και για την πολιτική αποδοχή της", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις Pierre Moscovici σε ομιλία του την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017.
"Υπονομεύουν την υπόσχεση της κοινής ευημερίας, η οποία ήταν πρωταρχική στη δημιουργία του ευρώ.
Και τροφοδοτούν τον λαϊκισμό στις περιοχές όπου οι ανισότητες γίνονται αισθητές πιο έντονα", υποστήριξε.
Είπε ότι παρά την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, υπήρχαν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των οικονομιών της.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ήταν διπλάσιο από αυτό των Κάτω Χωρών, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ήταν τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αυστρίας και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ήταν δέκα εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από αυτό της Γαλλίας.
Όσον αφορά το εισόδημα, το 20% του πληθυσμού της ΕΕ κέρδισε πέντε φορές περισσότερο από το 20% που κέρδισε τα λιγότερα το 2015, ενώ περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση 28 χωρών, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τη φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.
"Για να μπορέσει το ευρώ να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική του, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές αποκλίσεις να διατηρηθούν.
Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) είναι το βασικό μας εργαλείο για τη σύγκλιση στη ζώνη του ευρώ ", ανέφερε.
Ο Moscovici ανέφερε ότι για να βοηθήσει τη σύγκλιση των οικονομιών και του βιοτικού επιπέδου στις χώρες της ευρωζώνης, η Επιτροπή πιέζει για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού sτη ζώνη του ευρώ.
"Θα χορηγούσε χρηματοδότηση σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης η οποία θα επιστραφεί με την πάροδο του χρόνου σε οικονομικά ευνοϊκούς χρόνους ", είπε.
Η ιδέα έχει την υποστήριξη της Γαλλίας, η οποία έχει μιλήσει υπέρ ενός προϋπολογισμού αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, η Γερμανία είναι αντίθετη με αυτό, λέγοντας ότι σε μια σταθερή νομισματική ένωση, ένας τέτοιος προϋπολογισμός ήταν περιττός.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης την παροχή κινήτρων στο πλαίσιο του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για μεταρρυθμίσεις, που θα βοηθήσουν στη σύγκλιση, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Jeroen Dijsselbloem.
Αναφέρθηκε αρχικά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker τον Σεπτέμβριο 2017, ενώ ένα τέτοιο μέσο σύγκλισης θα παρείχε προενταξιακή βοήθεια στις χώρες που εργάζονται για την υιοθέτηση του ευρώ.
Ωστόσο, ένα ειδικό χρηματικό ποσό για τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας των επενδύσεων, ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας ή ενός ταμείου για την αντιμετώπιση των κρίσεων, ανέφερε η Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης