Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «καμπάνα» στην Qualcomm – Πρόστιμο 774 εκατ. δολαρίων από την Ταϊβάν για μονοπωλιακές τακτικές

tags :
Νέα «καμπάνα» στην Qualcomm – Πρόστιμο 774 εκατ. δολαρίων από την Ταϊβάν για μονοπωλιακές τακτικές
Η Qualcomm διαφώνησε με το ποσό του προστίμου, προαναγγέλοντας έφεση
Πρόστιμο της τάξης των 774 εκατ. δολαρίων «εξασφάλισε» σήμερα (11 Οκτωβρίου 2017) από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή (Taiwan Fair Trade Commission) της Ταϊβάν η Qualcomm, με αφορμή την κατηγορία για μονοπωλιακές τακτικές στην τοπική αγορά μικροτσιπς.
Η Αρχή αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Qualcomm διατηρούσε μονοπώλιο στην αγορά τσιπς για πολλές τεχνολογίες μόντεμ που παρέχουν ασύρματη σύνδεση δεδομένων για κινητά τηλέφωνα, αρνούμενη να χορηγήσει την τεχνολογία της σε άλλους φορείς της βιομηχανίας.
Η Qualcomm διαφώνησε με το ποσό του προστίμου, προαναγγέλοντας έφεση, όχι όμως με την κατηγορία.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει ακόμη ένα ανοικτό μέτωπο...
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, στις 25 του μήνα για την ακρίβεια, όταν η εταιρεία του Tim Cook, η Apple, μήνυσε στο αρμόδιο κινεζικό δικαστήριο την (επίσης αμερικανική) Qualcomm επικαλούμενη «κατάχρηση επιρροής» στην εγχώρια βιομηχανία chips.
Μάλιστα, η γιγαντιαία εταιρεία κατέθεσε τότε και μία δεύτερη μήνυση για αποτυχία να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που δόθηκαν για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Όπως ισχυριζόταν, η εδρεύουσα στον Σαν Ντιέγκο τεχνολογική απέσυρε προγραμματισμένη έκπτωση 1 δισ. δολαρίων για την Apple, επειδή αυτή βοήθησε τις αρχές της Νοτίου Κορέας στην έρευνα κατά της Qualcomm.
Βάσει των παραπάνω, ο αμερικανικός κολοσσός απαιτεί αποζημίωση ύψους ενός (1) δισ. γουάν (περίπου 145,3 εκατ. δολάρια).
Η Apple, επικαλούμενη παρόμοια συμφωνία για την Lexmark, ανέφερε πως η Qualcomm είχε δικαίωμα μόνο μιας ανταμοιβής για την πνευματική ιδιοκτησία και τα προϊόντα της.
Επίσης, αργότερα μέσα στο έτος, η Apple απαίτησε από την αμερικανική Δικαιοσύνη να μεσολαβήσει προκειμένου η Qualcomm να μην απαιτεί από τους πελάτες να υπογράφουν συμβάσεις άδειας εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πριν συνάψουν την όποια συμφωνία μαζί της.
Η άδεια επιτρέπει στην Qualcomm να λάβει ένα ποσοστό της συνολικής τιμής πώλησης για το iPhone, σε αντάλλαγμα για την παροχή τσιπ για το διάσημο κινητό τηλέφωνο.
Η Qualcomm είναι ο βασικός προμηθευτής chips για την Apple και τη Samsung, με τα έσοδά της από τις δύο εταιρείες να ξεπερνούν τα 23 δισ. δολάρια ετησίως (40% του συνόλου).
Στις 28 Δεκεμβρίου 2016, οι ρυθμιστικές Αρχές της Νότιας Κορέας επέβαλαν στην Qualcomm πρόστιμο των 1 τρισ. γουόν (854 εκ. δολάρια).
Η αρμόδια αντιμονοπωλιακή Αρχή της ασιατικής χώρας κατηγορούσε τον αμερικανικό γίγαντα για εφαρμογή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών στις πωλήσεις chips αλλά και τις άδειες εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (patent), με απώτερο σκοπό την επικράτηση στην τοπική αγορά.
Αυτό είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Νότια Κορέα για αντιμονοπωλιακούς λόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης